Silnik 1.6 E.TorQ Wasze opinie
Ja znalazłem taki opis tego silnika :
1.6 E.TorQ - Silnik zbudowany jako modernizacja brazylijskiego Triteca, montowanego m.in. w niektórych modelach Chryslera i Mini. Wprowadzony przez Fiata w 2011r. Jest to jednostka 16-zaworowa, z aluminiowym kadłubem i jednym wałkiem rozrządu w głowicy, napędzanym łańcuchem. Zawory są otwierane przy pomocy popychaczy dźwigniowych. Zastosowano w nich hydrauliczne kompensatory luzu i rolki, w miejscu kontaktu z krzywkami wałka. Podobnie jak mniejszy brat, jest to silnik prosty w budowie, zasilany sekwencyjnym wtryskiem pośrednim. Układ zapłonowy z modułem cewek na pokrywie zaworów i prądem dostarczanym co świec przewodami. Posiada on płaską charakterystykę momentu obrotowego, a 80% jego wartości maksymalnej dostępne jest już od 1500obr/min. O ekologię dba trój-funkcyjny katalizator zintegrowany z kolektorem wydechowym.
Silnik jest połączony z 6-biegową skrzynią automatyczną AWF6F25, produkcji Aisin.
Deklarowane zużycie paliwa to 6,3l/100km w cyklu mieszanym, a emisja CO2 na poziomie 147g/km.
Ze swojego okresu użytkowania ponad rok jestem zadowolony. Zużycie paliwa 6,8l. A co Wy powiecie o tym silniku? Bo jakoś przeglądając forum TIPO nie znalazłem narzekań