W jaki sposób ogrzewacie swoje domy? Stosujecie ekologiczne rozwiązania??
To jest widok strony w wersji do druku
W jaki sposób ogrzewacie swoje domy? Stosujecie ekologiczne rozwiązania??
Wszystko zależy od Twojego budżetu i oczekiwań. Przed wyborem warto sprawdzić przyszłe koszty zakupu opału. W tym celu możesz dać ogłoszenie w gielda-paliw.com to jest bezpłatne, a mocno ogranicza czas szukania odpowiedniej ceny. Wyznacznikiem różnic niech będzie cena pelletu drzewnego który okazał się o 140zł tańszy. Warto, bo taniej i szybciej
Czytałem ostatnio o nowych rozwiązaniach i nie wiem co najlepsze, zobaczymy co będzie rząd dotował.
a spotkał się ktoś z Was z pompami ciepła?? Zastanawiam się czy warto inwestować w tego typu rozwiązanie.
Fajnie, dzięki za sprawdzone porady :)
Niezależnie w jaki sposób będzie podgrzewana woda do centralnego ogrzewania, chciałem jeszcze zwrócić uwagę na problem jej dystrybucji do najdalszych zakątków domu: grzejników, ogrzewania podłogowe itd. Kiedyś robiło się to grawitacyjnie, obecnie montuje się pompę do CO i dzięki temu można nawet zastosować mniejszą średnicę rur.
piec kondensacyjny na gaz ziemny + rekuperator + możliwość dołożenia pompy ciepła = komfort, czystość, cisza , ekonomia , wygoda, prostota i łatwość obsługi
Ty chyba nie wiesz o czym piszesz kolego, na ekogroszku taniej wyjdzie 500-600 zł w skali całego roku , a zapominasz , że przy ekogroszku trzeba się natyrać , a przy gazie ziemnym w kotłowni możesz jeść z podłogi
po drugie poczytaj , a najlepiej podjedź do sklepu i popatrz sobie na nowoczesne piece gazowe, z zamkniętą komorą spalania do których nawet komina nie potrzebujesz ,
chyba , że masz na myśli Junkersa sprzed 30 lat ;)
Brak w domu komina, do którego można podłączyć kocioł gazowy, jest podstawowym kryterium jego wyboru. Można sobie z tym poradzić, kupując urządzenie z zamkniętą komorą spalania i wyprowadzając koncentryczny przewód powietrzno-spalinowy bezpośrednio przez ścianę domu. To jednak determinuje moc kotła nie może ona być większa niż 21 kW (w domach jednorodzinnych wolno stojących) jeszcze jakieś pytania ??
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
ludzie,wiedzę macie sprzed 30 lat , przestańcie siać dezinformację ,
Ja na wsi mam piec na ekogroszek + wolnostojący komin z wkładem. Chcę go zastąpić gazem, nie mam miejskiego "gazu", to zostaje mi taki w butli.
Czy to się opłaca? Zależy mi na bezobsługowości, ale też na tym, aby nie zostawić góry pieniędzy. W domu mam grzejniki aluminiowe konwektorowe (Fondital).
w tym układzie,nie opłaca się , lepiej zostać przy ekogroszku , ewentualnie piec na "wszystko" tzn,ekogroszek,pelet,itp. itd
Jako, że trochę w branży już siedzimy, postanowimy się wypowiedzieć. Generalnie najczęściej używane są obecnie piece na ekogroszek ale też i piece gazowe. Jeżeli chodzi o użycie piecu gazowego ze wspomaganiem z butli, to raczej nie będzie to bardziej opłacalne niż ekogroszek. Można zrobić też tak jak mówi kolega powyżej - kupić piec na wszystko, obecnie można znaleźć takie o efektywności nawet 90% i wspomagać się ekogroszkiem. Na pewno zniweluje to problem makulatury i części śmieci w domu.