Jako że premiera Hatchbacka już niedługo i już sporo wiadomo o tej wersji zapraszam do dyskusji na temat - która wersja jest lepsza i bardziej praktyczna?
Czy warto czekać na Hatchbacka?
To jest widok strony w wersji do druku
Jako że premiera Hatchbacka już niedługo i już sporo wiadomo o tej wersji zapraszam do dyskusji na temat - która wersja jest lepsza i bardziej praktyczna?
Czy warto czekać na Hatchbacka?
Na żywo jeszcze nie widziałem hatcha, ale od koleżanki, która była na szkoleniach w FCA, słyszę, że podobno brzydszy od sedana
wytapatapatane szklanym kafelkiem
Kwestia gustu.Najładniejszy i tak będzie kombi ;)
Hatchback ma T-Jet'a, kombi najładniejszy.
Hatchback wybralbym tylko ze względu na mocniejszy silnik, ale to już inne pieniądze.
Podsumujmy może różnice między wersjami:
wady wersji hatchback :
większa waga własna
nieco gorsze osiągi z tymi samymi jednostkami (pewnie ze względu na wagę)
wyższa cena
mniejsza pojemność bagażnika
zalety wersji hatchback
Wzmocniona konstrukcja by podnieść rezultaty testów zderzeniowych (stąd wyższa waga)
szersza gama silnikowa (T-Jet)
lepsze wyposażenie opcjonalne w bogatszych odmianach
większy otwór załadunkowy
światła LED do jazdy dziennej w wyższych wersjach wyposażenia
ładniejsza deska rozdzielcza w Lounge z 7 calowym ekranem.
Krótsza karoseria przy zachowaniu podobnych wymiarów wnętrza
to chyba tyle...
Były jakieś testy zderzeniowe sedana? Hatchback ma dość słabe, więc zastanawiam się jaki wynik mógł uzyskać sedan?
Jedynie gorsze więc raczej testów nie będą robić ;)
Hatchback ma jeszcze z tyłu tarcze - to chyba też zaleta.
Hatchback ma bogatsze wyposażenie, ale to nie ma nic wspólnego akurat z typem nadwozia, że akurat nadwozie typu HB ma zawsze lepsze wyposażenie niż sedan.
HB jest droższy, więc upchali w niego więcej.
Znam inne sedany jeszcze droższe przy których Tipo Sedan czy HB czy kombi nawet do pięt nie dorasta.
Sądziłem że będzie to wskazanie zalet i wad typów nadwozi, a nie porównanie wyposażenia auta :)
Jak na razie nadal nie odpowiedziałeś mi, co ty takiego wozisz w HB wykorzystując ten wielki otwór załadunkowy, czego ja nie zmieszczę do sedana ?
Ja mając kombi wkładam kosiarkę bez problemu. Zdecydowałem się na sedana i też pewnie ją włożę tylko będę musiał przy tym zdrowo majstrować. Hatchback jest dla mnie najgorszą opcją. I tu nie chodzi o kosiarkę co o ilość bagażu na urlop. Zawsze mam złożone tylne siedzenia i betów po linię okna. W kombi upcham bez problemu, w sedanie też ( pewnie z lekkimi problemami ) natomiast w hatchbaku już nie, za krótki i za mała pojemność.
Jeśli Tipo HB wyjdzie w wersji Abarth to będzie najładniejszy hot-hatch aktualnej dekady.
Osobiście wolę sedany i Tipo jest według mnie najładniejszym nadwoziem w klasie C na aktualnym rynku, natomiast z praktycznego punktu widzenia HB jest lepszy (a bagażnik jak na hatchbacka ma bardzo duży).
Mi nie chodziło o dyskusję teoretyczną w sensie "wyższości świat Bożego Narodzenia na Wielkanocą" tylko czy w Tipo bardziej sprawdzi się nadwozie Sedan czy Hatchback.
Mi pasuje bardziej hatchback, gdyż raz na jakiś czas zdarza mi się przewozić duże pudła kartonowe z zawartością dość delikatną, często zdarza sie, że nie wchodzi takie pudło przez drzwi na tylną kanapę. Wtedy w hatchbacku zdejmuję półkę i kładę siedzenia i po kłopocie, w sedanie było by pozamiatane. Do tego Sedan jest dłuższy od hatchbacka a mi zależy na jak najbardziej zwinnym samochodzie.
Sedan ma też swoje zalety w przypadku Tipo - niższa cena i przy spakowaniu wakacyjnym pewnie będzie luźniej w bagażniku chociaż na maks i tak nie można spakować, bo zawiasy wnikają do środka. W Hatchu zawsze można awaryjnie zdjąć półkę jak brakuje miejsca.
A ja tam pierwszy raz mam sedana. Zwykle miałem hatchback. I oczywiste jest że ten drugi jest bardziej praktyczny. Ale! W polskich urzędach sedan nazywany jest KAROCĄ a to już brzmi bardzo dostojnie!
Dlaczego? :-)
Fiat Tipo | Branża czeka na Abartha
No dobra, Abarth to trochę grubo, ale może Fiat pójdzie po rozum do kieszeni i wyda coś mocnego i gorącego ...