To jest widok strony w wersji do druku
-
Czujniki parkowania?
Hej,
Może któryś z Kolegów montował czujniki w Sznitach? Miałbym kilka pytań odnośnie tej czynności.
1. Czy w zderzakach od środka są zaznaczone miejsca na czujniki czy trzeba mierzyć samemu ?
2. Czy łatwo się ściąga zderzak przód/tył ?
3. Którędy lepiej wejść do środka auta z przewodami, z przodu czy z tyłu ?
4. Czy są jakieś niespodzianki czy wszystko idzie łatwo i przyjemnie np. jak w Stilo :) ?
Będę wdzięczny za wszystkie rady/porady :)
-
Jestem na etapie montażu kompletu. Na razie poległem po zamontowaniu czujników w przednim zderzaku.
Dziur nie było, sam mierzyłem i wierciłem, ale wystarczyło zdjąć atrapę chłodnicy (chromowana z logo FIAT) i można było ręcznie/z miarką wymierzyć gdzie wiercić coby nie trafić w styropian zderzaka ;)
Reszty roboty nie skończyłem - przede mną przeciągnięcie kabli do kabiny i montaż całościowy w tyle pojazdu (+ oczywiście wywiercenie i przeciągnięcie kabli od tylnych czujników)
Obecnie przerwałem pracę gdyż borykam się ze sporym problemem - prawdopodobnie dwumasa - silnik dziś po odpaleniu tak się kolebotał jakby miał wyskoczyć za chwilę i w końcu zgasł :(
-
Cytat:
Napisał
anarchoman Jestem na etapie montażu kompletu. Na razie poległem po zamontowaniu czujników w przednim zderzaku.
Dziur nie było, sam mierzyłem i wierciłem, ale wystarczyło zdjąć atrapę chłodnicy (chromowana z logo FIAT) i można było ręcznie/z miarką wymierzyć gdzie wiercić coby nie trafić w styropian zderzaka ;)
Reszty roboty nie skończyłem - przede mną przeciągnięcie kabli do kabiny i montaż całościowy w tyle pojazdu (+ oczywiście wywiercenie i przeciągnięcie kabli od tylnych czujników)
Obecnie przerwałem pracę gdyż borykam się ze sporym problemem - prawdopodobnie dwumasa - silnik dziś po odpaleniu tak się kolebotał jakby miał wyskoczyć za chwilę i w końcu zgasł :(
Szkoda że Fiat nie robił we wszystkich autach jak w Stilo, czyli wytłoczenia od środka w miejscach gdzie mają być czujniki.
Czemu piszesz że z przodu wystarczy zdjąć atrapę? Co z czujnikami po bokach? Masz rozpiskę (zwymiarowane) gdzie oryginalnie powinny znajdować się czujniki? Którędy będziesz wchodził do środka z kablami?
-
Bo jak zdejmiesz atrapę to spokojnie możesz rozmieścić z przodu czujniki w okolicach tablicy rej. oraz lekko nad tymi zaślepkami/kratkami po bokach od halogenów. Taki rozstaw daje całkowite praktycznie pokrycie przodu, dzięki czemu czujniki powinny wykryć większość przeszkód.
Na razie auto stoi w garażu,ale przez tą dwumasę straciłem zapał do czegokolwiek.
W poniedziałek idzie do mechanika na warsztat. Jak odbiorę i wszystko będzie ok, to pewnie wtedy wezmę się za dalsze prace z czujnikami :(
-
Mam nadzieję że szybko zwalczysz usterkę i uda się dokończyć temat.
Jakie czujniki wybrałeś. Podrzuć link.
-
Coś takiego - Czujnik cofania parkowania 8X CZUJNIKI LCD KOLOR (5123981880) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Chińczyk, znajomy polecał zestaw Valeo, ale wcześniej w Lagunie miałem też chinola, zamontowałem sobie sam i przez 3 lata funkcjonowały bez problemu najmniejszego :) a zestawik był kupiony za 40zł ;)
-
Gdzie zamieszkujesz?? Może by tak razem pomajsterkować gdybyśmy mieli blisko ??
-
Poddębice, ok. 35km od Łodzi w stronę Poznania :)
-
-
Skoro te nowego typu czujniki nie widzą plastikowego krzesła to ciekawe czy zareagują np na dziecko stojące za samochodem?
-
Mnie bardziej zastanawia widoczność plastikowego zderzaka.
A dziecko zobaczy jeśli widzi rękę człowieka (5:11) i grupka dzieci (5:17).
Link z aukcji:
https://www.youtube.com/watch?v=DfqR2wV6kik
-
Cytat:
Napisał
Lucek_ Skoro te nowego typu czujniki nie widzą plastikowego krzesła to ciekawe czy zareagują np na dziecko stojące za samochodem?
Filmik trochę kłóci się z opisem w aukcji. "Czujniki elektromagnetyczne wykrywają przeszkody zaburzające polemagnetyczne" sugerowałoby, że wykrywane są jedynie przedmioty z zawartością ferromagnetyków (albo, hi hi, włączone instalacje elektryczne). Oznaczałoby to, że zobaczą dziecko na rowerku, ale samego dziecka już nie... Płyty betonowej pewnie też nie.
Osobiście nie zamontowałbym tego przed sprawdzeniem w działaniu u kogoś...
-
Z filmików które oglądałem na YT ewidentnie wynika że jeżeli coś nie jest metalowe to czujnik tego nie wykrywa. Większość testów została wykonana na metalowych przeszkodach, zwróć uwagę. Sam chciałem takie czujniki zamontować ale widzę że nie ma to większego sensu.
Czy ktoś z Kolegów zamontował może kamerę cofania? Założyłem takie ustrojstwo w Stilo i bardzo sobie chwaliłem.
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Cytat:
Napisał
anarchoman Poddębice, ok. 35km od Łodzi w stronę Poznania :)
Stanowczo za daleko ;D
-
Wróciłeś do majsterkowania ??
-
Cytat:
Napisał
gonziak Wróciłeś do majsterkowania ??
Miałem zamiar, ale coś niedobrego zaczęło się dziać z moim autem.
Po wymianie rozrządu najpierw padło przypuszczenie, że coś nie tak z kołem dwumasowym, obecnie diagnozuję je pod kątem wymiany/regeneracji skrzynii biegów.
Do rzeczy - czujniki jak wkręciłem w zderzak z przodu i przeciągłem kable w komorze silnika, tak do tej pory 'wiszą' i czekają na kolejną wizytę u mechanika, który zajmie się przeciągnięciem kabli do wnętrza.
Odechciało mi się, ze względu na problemy mechaniczne... Ale tematu nie zamykam :-) A jak u Ciebie? Udało się coś podziałać?