To jest widok strony w wersji do druku
-
Croma-Błędy i nie odpala
Witajcie!
Samochód z silnikiem 1.9 jtd multijet 150 KM w wersji z automatyczną skrzynią biegów.
Wczoraj rano chciałem uruchomić silnik i po przekręceniu kluczyka zauważyłem następujące błedy:
-Błąd skrzyni biegów
-Wspomagania kierownicy
-Systemu ASR i ESP
-Kontrolka alarmu (Samochód z kłódką)
Silnik kręcił rozrusznikiem,ale nic nie dawało znaku życia.
Po kilku próbach samochód zapalił,ale wcześniej nie mogłem skrzyni przełączyć nawet na Neutral, po którymś przekręceniu stacyjki odblokował skrzynie i odpalił.
Jak auto postoi godzinę nic się nie dzieje,odpala jak zawsze,ale gdy postoi dłużej np.8h to sytuacja się powtarza.
Dodam że są do wymiany świece żarowe-jeśli to coś zmienia.
Odłączałem akumulator i po ponownym podłączeniu to samo.
Przyspiesza,jeździ wszystko jest ok.
W nocy było około 6-7 stopni.
-
Zmierz napięcie na akumulatorze przed pierwszym odpaleniem. Akumulator jeszcze fabryczny czy już zmieniany?
-
Zmieniany. Roczny Varta Silver, jutro zdobędę miernik i zmierzę. Myślę żeby rano go podładować parę godzinek,ale trochę strach nie wiedząc jakie napięcie ma akumulatorek.
-
Cytat:
Napisał
Karas
trochę strach nie wiedząc jakie napięcie ma akumulatorek.
dlaczego strach? Po prostu ładujesz normalnie i nic się nie martwisz.
Jeśli jest roczny nie powinien sprawiać problemów. Zobaczymy, co inni napiszą.
-
Niedawno też tak miałem. Podczas odpalania wyświetlał bledy i zapalaly sie kontrolki od wspomagania, ABS i skrzyni, a nastepnie odpalal silnik. Po chwili pracy silnika wszystkie kontrolki gasły.po ponownym odpaleniu nic nie wyświetlał. Bledy wyswietlal ponownie podczas uruchamiania po dłuższym postoju. Po podłączeniu komputera informacja o bledach w tych ukladach "zbyt niskie napiecie". Kilkadziesiad dni tak jeździłem. Po sprawdzeniu akumulatora okazalo się ze powinien być wymieniony. Niskie napiecie, przy rozruchu mały prad rozruchowy. Wymienilem akumulator na nowy i teraz odpala normalnie, bez wyswitlania błędów.
-
Cytat:
Napisał
maka131
Niedawno też tak miałem. Podczas odpalania wyświetlał bledy i zapalaly sie kontrolki od wspomagania, ABS i skrzyni, a nastepnie odpalal silnik. Po chwili pracy silnika wszystkie kontrolki gasły.po ponownym odpaleniu nic nie wyświetlał. Bledy wyswietlal ponownie podczas uruchamiania po dłuższym postoju. Po podłączeniu komputera informacja o bledach w tych ukladach "zbyt niskie napiecie". Kilkadziesiad dni tak jeździłem. Po sprawdzeniu akumulatora okazalo się ze powinien być wymieniony. Niskie napiecie, przy rozruchu mały prad rozruchowy. Wymienilem akumulator na nowy i teraz odpala normalnie, bez wyswitlania błędów.
Zgodnie z postanowieniem rano wyjąłem akumulator i naładowałem (Akumulator był dosyć słabo naładowany) po naładowaniu podjechałem do zakładu z akumulatorami zmierzyli mi napięcie,ładowanie i wydajność akumulatora. Ładowanie ok, napięcie ok i wydajność 1100A ! (Przy aku 780A). Po włożeniu akumulatora zapalił bez żadnych błędów,zobaczymy jak będzie jutro rano po całej nocy.
-
Trzeba było sprawdzić akumulator przed naladowaniem.
Ja po sprawdzeniu akumulatora jeździłem na nim kilka dni, nie miałem kasy na jakiś drogi, szukałem w miarę taniego i jakościowo dobrego, kupiłem Kagera.
Dzień przed kupnem nowego żeby się dodatkowo upewnic czy to na pewno akumulator jest do wymiany, rano poszedłem i podłączyłem pod prostownik na ok godz przed uruchomieniem silnika. Akumulator zostal podładowany i odpalił bez problemu. Niestety wieczorem już błędy się wyświetlały. Akumulator mial 5 lub 6 lat. Już sie wypracował.
-
Nie miałem wtedy miernika,ale po wskazaniu prostownika można wywnioskować że naładowany nie był (na 1 trybie ładował się 7A). Już jest wszystko ok, auto jeździ w mieście na krótkich odcinkach i z tego wynika że po roku takiej jazdy trzeba doładować.
-
Komputer przy włączeniu zapłonu testuje wszystkie systemy (łączność z nimi) - jeśli mu brakuje prądu, nie przeprowadza testu i"dla świętego spokoju" wywala błąd bo przecież nie sprawdził czy wszystko działa.
-
Niestety dziś rano (Chłodna i wilgotna noc) błędy znowu się pojawiły, akumulator ładowany tydzień temu.
-
Zmierzyłeś napięcie?
pzdr
-
jedź na diagnostykę do dobrgo elektryka niech zmierzy ci parametry akumulatora przy wyłączonym silniku obciążeiu i przy włączonym silniku.
u mnie w gtv bylo tak. odpalał ok. natomiast jak był po przejechaniu paru km tak że włączał się wiatrak chłodzenia to już był amen. później okazało się że aku miał połowe pojemości i pomimo dobrego ładowania aku był niedoładowany. i przy obciążeni wiatrakiem sorki amen.
po wymianie akumularota. rewelacja :-), spalanie z 19-20L spadło do 13-14. czyli norma. auto płynniej wkręca się w obroty.
-
Jutro zmierze napięcie. Po ładowaniu akumulatora byłem u elektryka sprawdzał napięcia podczas zgaszonego silnika i odpalonego z włączonymi światłami,radiem i nawiewami-powiedział że wszystko ok i wydajność powiedział że ma 1100 A. Podjadę jutro żeby sprawdził bez żadnego ładowania może akumulator rzeczywiście nie ma swojej pojemności.
Jutro napisze co i jak
-
Akumulator jest okej, auto stoi u mechanika.
-
a czy mechanior sprawdził pobór prądu na wyłączonym silniku, może któryś układ jest uszkodzony i za dużo prądu pobiera.
alternator jest sprawny, jaki masz napięcie ładowania?