To jest widok strony w wersji do druku
-
15 załącznik(i)
Fiat Coupe 16v Turbo
Dane samochodu:
Fiat Coupe 2.0 16v turbo
Moc: 190KM/290Nm
Rocznik: 1994
Przebieg: 185 tyś km
Wyposażenie:
- skórzane fotele
- klimatyzacja
- centralny zamek
- alarm
- elektryczne szyby
- regulacja kierownicy
- regulacja podparcia pleców
- spryskiwacze reflektorów
- alufelgi 16"
Auto miało przede mną 3 właścicieli. Pierwszym był starszy pan (ur. 1935) który zakupił Fiata w 1994 roku (fajne auto dla prawie 60-latka) i jeździł nim do 2011 roku. Przez kolejne półtora roku Fiacik jeździł u kobietki dla której jednak okazał się za drogi w utrzymaniu. Dziś trafił do mnie.
Generalnie auto w stanie i tak bardzo dobrym jak na egzemplarz mający 19 lat. Auto w 100% oryginalne, żadnego tuningu itp.
Załącznik 9593Załącznik 9606Załącznik 9605Załącznik 9604
Załącznik 9603Załącznik 9602Załącznik 9601Załącznik 9600
Załącznik 9599Załącznik 9598Załącznik 9597Załącznik 9596
Załącznik 9595Załącznik 9594Załącznik 9607
-
jak na auto 19 letnie to w dobrym stanie jest :) ładne :)
-
patrzysz na panewki? profilaktyczna wymiana?
-
Cytat:
Napisał
pajel
patrzysz na panewki? profilaktyczna wymiana?
Profilaktyczna wymiana. Koszt mały a będzie święty spokój.
-
Cytat:
Napisał
dejv667
Koszt mały a będzie święty spokój.
i prawidłowo :)
jakie trzyma ciśnienie?
-
Cytat:
Napisał
pajel
i prawidłowo :)
jakie trzyma ciśnienie?
Chodzi czy o boost czy ciśnienie sprężynia?
Nie miałem czasu zmierzyć ani jednego ani drugiego. Auto zostało kupione wczoraj i na razie stoi w garażu bez tablic.
-
-
Cytat:
Napisał
pajel
oleju, oleju :)
Ciepły circa 0,8 na wolnych ale olej był ostatnio zmieniany 2 lata/23tyś km temu i bodajże ktoś tam wlał jakiś tani 10W40.
-
Cytat:
Napisał
dejv667
10W40
wiesz że na taki właśnie powinno się mierzyć ciśnienie? ;)
-
Zatem postępie jak w przypadku poprzednich szesnastek jakie miałem i zmienię olej na jakiś sensowny - a jak wtedy okaże się że ciśnienia nie ma to będę się martwił dalej ;)
Nie zamierzam wlewać świeżego 10W40 tylko po to żeby sprawdzić ciśnienie a później go spuszczać i lać docelowy olej.
-
Szkoda, ze Fiat już tak odważniej nie robi aut. Barchetta i Coupe to ciekawe modele. Do auta widzę dostałeś i alu i stalówki. Ile ta przyjemność (auto) można wiedzieć Ciebie wyniosła? Suszarka i okolice wydają się suche, więc turbo chyba dobrze dmucha?
-
1000 ale wręcz stanąłem na głowie żeby cenę zbić. W to auto trzeba sporo włożyć.
Uszczelka między kolektorem a turbo jest do wymiany albo kolektor jest pęknięty. Dmucha spalinami.
-
1k za to auto - rewelacyjna cena ale PLN czy EURO?
-
-
Cytat:
Napisał
yacub
1k za to auto - rewelacyjna cena ale PLN czy EURO?
Euro oczywiście. Czy cena taka rewelacyjna... Ja wymienię co jest do zrobienia a Ty mi policz ile trzeba dołożyć, ok?
Do zrobienia jest:
Rozrząd + pozostałe 4 paski + obie rolki + pompa wody
Wymiana WSZYSTKICH płynów
Wymiana WSZYSTKICH filtrów
Świece + kable
Uszczelka między kolektor a turbo
Uszczelka miski
Uszczelka pokrywy zaworów
Hamulce na wszystkich kołach
Wymiana wahacza +zbieżność
Nowe opony na lato (4 sztuki)
Mechanizm podnoszenia szyby
Klimatyzacja
Konserwacja podłogi i jeśli to konieczne spawanie
Lekko licząc trzeba włożyć blisko dwa razy tyle ile auto kosztowało (i to robiąc większości samemu) i to tylko po to żeby w przyszłym miesiącu zrobić przegląd. Gdyby robić to w warsztacie to cena byłaby jeszcze wyższa.
Naturalnie ktoś powie, że auto i tak tanie bo w Polsce ktoś to zrobi za kilka stów. Tutaj niestety jest to konieczność wyłożenia kwoty na tyle dużej że na koniec okaże się, że auto kosztowało 3-3,5 tyś euro. Pozornie niska cena takich aut to niemal zawsze pewność, że do zrobienia jest dużo.
W moim wypadku wygląda to trochę inaczej bo będę robił sporo sam a w dodatku mam trochę części z poprzedniego samochodu.
Mimo to ceny nie nazwałbym "rewelacyjną" - po prostu auto stało dwie wioski dalej to oszczędziło mi czas i pieniądze (paliwo, koszt tablic żeby przywieźć auto (100 euro)) i to niejako podyktowało zakup.