To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Sprzęgło -
Sprzęgło
Witam.
Fiat Stilo 1.9 JTD MultiWagon 2006rok.
Problem sprzegło.Autko mam nie odpalone biegi wchodza mi gładko,gdy tylko odpalem mam problem(cięzko),wchodzą mi biegi.Podczas jazdy jest wszystko w porzadku.
Jeden pan mechanik proponuje mi odpowietrzyc sprzęgło,drugi pan mechanik mówi żebym tego nie robił bo może być jeszcze gorzej,tylko prawdopodobnie oświadcza mi na 90% że spadła mi sprężyna z "tarczy sprzęgła" i mi blokuje.
Jak to w końcu jest,możecie mi coś podpowiedzieć?
-
sprawdzales poziom oleju w skrzyni?? jeśli pedał pracuje dobrze w całym zakresie to nie ma co odpowietrzać.
-
Cytat:
Napisał
pszemko
gdy tylko odpalem mam problem(cięzko),wchodzą mi biegi.
Co znaczy ciężko? Słychać chrobotanie, sprzęgło nisko łapie czy mocujesz się ze dźwignią zmiany biegów? Ciężko to pojęcie względne więc sprecyzuj.
-
olej ok. Przy zapalonym silniku na postoju ciężko idzie wbić biegi. przy jeździe jak wciskam sprzęgło i zmieniam biegi to pod nogą(sprzeglo)bardzo słychać chrobotanie
-
w tym wypadku ja bym bardziej na wysprzeglik stawiał, ale moze byc i ta sprezynka. tak czy inaczej skrzynie trzeba sciagac.
-
A co z tarczą. Nie rozwali jej przecież tam są b.duże obroty?
-
jesli bedziesz z tym jezdzil to moze uszkodzić.
czy wysprzeglik czy sprezynka moze sie skonczyc na wymianie sprzegla a nastpenie moze uszkodzic dwumas
-
dzięki.już wiem na czym stoję.Pozdrawiam
-
-
Fiata odebrałem od mechanika.Wnioski:
Tarcza sprzeęgła jest ok,sprężynka nie wypadła"bo w tej tarczy sprężynek nie ma"
Wymienił łożysko i wysprzeglik.(łożysko ponoć byłojuż wyczerpane)
A ja dalej mam chrobotanie podczas wciskania sprzęgła,największe zaczyna się przy 60km/h przy 2000-2500obr/min.
Może wszystkie fiaty tak mają?
-
Cytat:
Napisał
pszemko
Fiata odebrałem od mechanika.Wnioski:
Tarcza sprzeęgła jest ok,sprężynka nie wypadła"bo w tej tarczy sprężynek nie ma"
Wymienił łożysko i wysprzeglik.(łożysko ponoć byłojuż wyczerpane)
A ja dalej mam chrobotanie podczas wciskania sprzęgła,największe zaczyna się przy 60km/h przy 2000-2500obr/min.
Może wszystkie fiaty tak mają?
Też mam taki efekt. Odpowietrzyłem sprzęgło, ale tylko trochę się poprawiło. Przy wymianie wyciągał Ci silnik/skrzynie?
-
-
-
łożysko wymienione. I nadal nie wiem co jest przyczyną takiego chrobotania.
-