Witam zerwał mi sie pasek klinowy i kupilem nowy przed zamontowaniem chcialbym sprawdzic czy np. alternator nie jest wadliwy badz wcale sie nie obraca itp. jak to mozna sprawdzic?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam zerwał mi sie pasek klinowy i kupilem nowy przed zamontowaniem chcialbym sprawdzic czy np. alternator nie jest wadliwy badz wcale sie nie obraca itp. jak to mozna sprawdzic?
W sensie jaki wadliwy?poruszaj rolkami kołem od alternatora czy ma luz. Kiedy wymieniales pasek?może pękł ze starości.
Później jak założysz pasek sprawdź jakie jest ładowanie.
Możesz wrzucić też piąty bieg i pchaj samochód powinien pasek się obracać
Wysłano z GT-I9100 z użyciem Tapatalk
No i oczywiście można pooglądać alternator, czy nie ma pęknięć, jak to w Sienie bywa :-). Tym bardziej, że wtedy zwykle nadal nie ma wyczuwalnego luzu na wirniku.
a jak soprawdzić jakie jest ładowanie?
Na akumulatorze,sprawdzając miernikiem. Prawidłowe powinno być między 13,8-14,2 V
Wysłano z GT-I9100 z użyciem Tapatalk
Ponieważ niepokojący dźwięk spod maski nasilał się podjechałem do serwisu. Niestety tak jak sądziłem wyje alternator tzn dźwięk jak z wiertarki nasilający się wraz z obrotami. Majster zanim podniosłem klapę powiedział że najprawdopodobniej alternator ale poprosił jeszcze o opinie mechanika i jak przyszli to powiedział że na hali serwisowej już słychać co to :) Teraz ważne pytanie co robić? Kupić na allegro nowy czy regenerowany jeśli regenerowany to może od jakiegoś sprawdzonego sprzedawcy - wiem że to temat dość powszedni więc liczę na pomoc.
Ja kupiłem regenerowany Magneti Marelli za 116zł. Działa jak nowy
W sklepie czy na allegro? Czy faktycznie trzeba wyjmować półoś do wymiany? Ile powinna kosztować wymiana?
U Was półosi z tego co wiem nie trzeba wyciągać. Co innego w bbm'ach z silnikiem diesla.
Taplniete w notatniku drugiej generacji
Pamiętam trochę się męczyli z wyjęciem starego alternatora, ale półosi absolutnie nie trzeba demontować. Jak zdejmiesz filtr powietrza i odmę to jakoś go wyciągniesz.
Wyciągając z góry ale z dołu, mechanik mówił że trzeba półoś odkręcić i odsunąć.
PS
Warto inwestować w osłonę alternatora czy lepiej całą silnika od razu?
Coś ten mechanik świruje.
Osłonę kup lepiej pod cały silnik.
Miał rację, bo dołem nie wyjdzie.
dokładnie chcąc wyciągnąc dołem trzeba odkrecic pół ośke :)
Gdzieś znalazłem informacje, że jednak nie trzeba, a tylko trzeba podnieść auto by swobodnie zawieszenie zwisało i da rady dołem.
PS
Jaki pasek do 1.6 5PK940 czy 950 a może 955?
Kupiłem 940...