1 załącznik(i)
Nie odpala, nie pracuje pompa paliwa. Fiat Palio Weekend 1.2 2001r
Witam.
Auto: Fiat Palio Weekend 1.2 z 2001r.
Piszę nowy temat gdyż w żadnym ze znalezionych przeze mnie tematów nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
Mam taki problem. Wczoraj rano chciałem odpalić auto i odpaliło na około 2-3 sekundy po czym straciło natychmiast obroty i zgasło. Następnie chciałem powtórzyć czynność i nic. Przy trzeciej próbie odpalania zauważyłem, że nie słychać pracującej pompy paliwa. Ikonka wtrysków (marchewki jak to nie którzy nazywają) standardowo pojawia się na kilka chwil po czym gaśnie. Czytam na forach, że może to być albo przekaźnik pompy paliwa, albo sama pompa albo jakieś bezpieczniki.
Mimo iż jestem laikiem chciałem sam spróbować coś zdziałać i moje pytania są następujące :)
1. Gdzie jest dokładnie pompa paliwa? Odkręciłem pod siedzeniem blaszkę która była przykręcona 6 śrubkami i znalazłem tam 4 przewody. Czy któryś z nich to pompa paliwa? Czy żeby się do niej dostać muszę odkręcić kolejne 12 śrub które znalazłem po odkręceniu tej blaszki. Czy pod tymi 12śrubami znajduje się już bak a w nim dopiero pompa paliwa?
2. Przekaźnik. Z tego co wyczytałem to jest ta jasna kostka która znajduje się za akumulatorem pod czarną przykrywką. Czy da się ją jakoś sprawdzić czy działa? Obok przekaźnika znalazłem jakiś bezpiecznik (nie wiem od czego) ale był w porządku.
3. Czy są jakieś bezpieczniki odpowiedzialne za pompę paliwa i przekaźnik?
4. Czy któryś z tych przewodów to pompa paliwa? Oraz co oznaczają poszczególne przewody 1,2,3 i 4 umieszczone na zdjęciu.
PS. Czy żeby dostać się poniżej (jeśli taka będzie potrzeba) najlepiej te 12 śrub chyba popryskać jakimś WD, bo zapewne można w ten sposób uszkodzić śruby i ewentualnie gwinty?
Załącznik 3694
Auto nie odpala ani na benzynie ani na gazie
Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakąś pomoc :)