To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Croma fajne autko -
Croma fajne autko
Dzisiaj byłem dumny z mojej Cromci , odwiedziłem ASO a tak tylko profilaktycznie i moja ślicznotka wzbudziła olbrzymie zainteresowanie :smile: l. A na marginesie podam , iż w Poznaniu są tylko 4 takie modele informacja z Wydziału komunikacji więc miło jest pojeździć takim rzadkim modelem.
Dumny posiadacz :cool:
-
Moje gratulacje :lol: może coś więcej napiszesz o tym rzadkim modelu ??
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
bob96
Moje gratulacje może coś więcej napiszesz o tym rzadkim modelu ??
no dobrze to coś napiszę nie wiele co by nie zanudzać :
Załącznik 2423
Fiat Croma został zaprojektowany w roku 1984 na płycie podłogowej którą wykorzystywały również Alfa Romeo 164, Lancia Thema i Saab 9000. Produkcję rozpoczęto w roku 1985, a zakończono w 1996 roku po wyprodukowaniu ok. 450 tys. egzemplarzy. W momencie zakończenia produkcji, która zbiegła się równolegle z zakończeniem produkcji innego modelu - Tempra, Fiat ogłosił, iż następcą obu samochodów jest Fiat Marea. Marea była w istocie samochodem nieco mniejszym, lecz z braku innego topowego modelu realnie musiał zastąpić Cromę w ofercie.
Dane techniczne
Segment E
Typy nadwozia 5-drzwiowy liftback
Silniki Benzynowe:
1.6 83 KM
2.0 CHT 90 i 100 KM
2.0 i.e. 113, 116 i 120 KM
2.0 i.e 16V 137 KM
2.0 T i.e. 150 i 155 KM
2.5 V6 159 i 162 KM
Diesla:
1.9 TD 90, 92 i 94 KM
2.5 D 75 KM
2.5 TD 101, 105, 116 KM
Długość 4520 mm
Szerokość 1760 mm
Wysokość 1435 mm
Rozstaw osi 2660 mm
Masa własna od 1095 kg
Na wyposażeniu Croma była tak bogato wyposażona , że rzadko które auto jej dorównywało.
Automatyczna klimatyzacja
skórzana tapicerka z elektryczną regulacją foteli i podgrzewaniem
elektrycznie regulowane i składane lusterka
elektrycznie otwierane wszystkie szyby i szyberdach
spryskiwacze reflektorów
mnóstwo przycisków i światełek do oświetlenia wnętrza
Jak wcześniej napisałem wyprodukowano tylko 450 tyś sztuk które niestety ze względów finansowych , ponieważ Croma była na ówczesne czasy bardzo droga dlatego nie była dostępna dla zwykłego Kowalskiego. W RP z tego luksusu korzystali nasi urzędnicy państwowi oraz BOR.
W Polsce zakup dobrego egzemplarza graniczy z CUDEM :roll:
Ja moją Ślicznotkę szukałem 2 lata i jest ona po jednym właścicielu w stanie bardzo dobrym.
I na koniec
Czy Cromę można już nazwać " Kąskiem " nie wiem ale jest ich tak mało , że za chwilę pewnie tak.
-
To fakt, Croma była mało popularna. Droga w momencie kiedy była w sprzedaży. Dziedziczyła też wspólne korzenie z Saab 9000.
A wszystkie Cromy które widuję - choć ostatnio już prawie wcale - są w stanie raczej mało zadbanym.
Tak więc jak masz takie auto w stanie bdb to tylko chwalić i trzymać ;)
I zapraszam na zlot, będziesz rarytasem :D A z Poznania do okolic Konina masz blisko :D
-
Lubię takie spotkania i chętnie się wybiorę na zlot ale jeszcze nie mogę potwierdzić obecności zrobię to jak najszybciej będę mógł o ile będą jeszcze wolne miejsca.
-
Cytat:
Napisał
Odzio
Croma fajne autko
Ano fajne - dlatego mam już 3 taką z kolei.
Po dwóch turboklekotach - teraz jest turbobenzyna.
pozdrawiam
-
Kolego Pawełku , oraz inni koledzy posiadający " Cromale" potrzebuję pomocy w następującej kwestii . Mam 1.9 TDid z 1994r .Po podniesieniu maski tuż obok komputera mam jakąś sieczkę ( rurki przecięte , połączone jakoś dziwnie , jedna zaślepiona , filtr paliwa ale odłączony ...???? ) nie mam pojęcia co to jest i czemu ma służyć .Są tam jeszcze dwa inne elementy instalacji , które kojarzę z podciśnieniem ale nie jestem tego pewny . Proszę o wyjaśnienie co to jest . Może jakiś schemacik albo najlepiej kompletna instrukcja
do tego autka . Moją Cromę mam od lipca i brakuje mi trochę wiedzy
-
Pisz do mnie na gg 1846875. Tam praktycznie codziennie jestem wieczorem
Daj też zdjęcie tych przewodów. Bo mam pewne podejrzenia ale pewny nie jestem.
pozdr
-
Witam jestem tu nowy ale zaraz w pierwsze uderzyłem w progi o Cromie tak jak piszą przedmówcy bardzo miłe wygodne fajne i rzadkie na naszych drogach autko Moja po 7 latach intensywnego użytkowania niestety musi zakończyć swój żywot korozja w miejscach mocowania tylnych wzdłużnych wahaczy zdyskwalifikowała ją na przeglądzie a że miała i tak ją zastąpić jakaś mniejsza furka to pewnie trafi na złom jeśli ktoś byłby chętny na jakieś części z niej to zapraszam a nawet w całości na dawce części mogę ją sprzedać kontakt krzysztofmarci@wp.pl
-
A ja się pochwale, że stałem się posiadaczem Cromy 2.0ie Turbo Abarth z 88 w kolorze białym!
-
Bez foto się nie liczy ;D zapodaj jakieś zdjęcie.
-
1 załącznik(i)
Na razie taka fota.
Załącznik 14932
-
Fajna ta Twoja cromka. Ja mam turbo z 1993 roku, felgi i kiera od abartha. Będzie dużooo przy niej pracy :)
Cytat:
Napisał
pc114
-
Witam a może posiada ktoś z was schemat elektryczny do silniczka 2.0 120km
-
Witam,
mam jakieś schematy elektryczne cromy/themy, część po rosyjsku. Podaj maila na priv to podeśle co mam.
Pozdrawiam
Cytat:
Napisał
croma11
Witam a może posiada ktoś z was schemat elektryczny do silniczka 2.0 120km