To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Powinni zalegalizowac ledy, philips dobrej jakosci robi, jest bezpieczniej, szczegolnie w nocy. Nie bylo by druciarstwa.
No właśnie wtedy jest gruby drut. Ledy inaczej oddają światło. Na reflektorze odbłyśnikowym NIE DA SIĘ ustawić świateł z żarówką LED poprawnie. Pół biedy jak jest soczewkowy reflektor. Ja tam bym łapał takich delikwentów z ledami w szrotach i sadzał na stołku przed autem i kazał się gapić kilka godzin :P
Kolega Krowa ma rację. Jest dobrze puki tragedii nie będzie. Przy małej kolizji nikt nie będzie sprawdzał. Przy większym problemie ubezpieczyciele sprawdzają BARDZO DOKŁADNIE całe auto. Potem może być problem. Nie warto - tym bardziej, że po prostu gorzej świecą niż najzwyklejsza halogenowa ;)
W temacie wymieniłem dziś H7. Się przepaliła lewa. Co ciekawe auto nie komunikowało przepalonej żarówki. Hmm.
-
2 załącznik(i)
W bravo akurat byly soczewki a po zalozeniu bylem na skp sprawdzic ustawienie, bylo jak najbardziej w porzadku. Fiat informuje tylko o zarowkach ktorych nie widzisz np. z tylu i tablicy. H7 mijania , wiec po zapaleniu widac ze sie nie pali - czy cos w tipo zmienili, nie wiem.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
U mnie tez +10 do zajebistości :lol:
Załącznik 34815
Załącznik 34816
Dzieki wielkie za podlinkowanie zarowek i rezystorow, chociaz do kabiny jasniejsze by sie przydaly ;)
-
Zaraz lepiej wygląda 👍
Cytat:
Napisał
Misiek1621
BiBi mógłbyś podać wymiary tej sprężyny ?? tak dla potomnych. Może kiedyś też i sam taką sobie kupie :)
Kupiłem taką:
https://allegro.pl/oferta/automatycz...MTQzOTI5NzA%3D
Polecana przez osobę z FB , która ma właśnie tą zamontowaną i działa ;) . Ja jeszcze nie zamontowałem
-
A ja znów nie bardzo czuję tej fajności oświetlania wnętrza, tablic, schowków, bagażnika i wszystkiego co się da ledami. To brzydkie, sztuczne, zimne światło. Bardzo mnie cieszy, że Tipo w oryginale ma jeszcze nadal wnętrze oświetlone ciepłym kolorem z normalnej żarówki. Nie wymienię nigdy w żadnym swoim samochodzie zwykłej żarówki na led.
-
Można kupić ledy cieplej barwy...
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
W temacie wymieniłem dziś H7. Się przepaliła lewa. Co ciekawe auto nie komunikowało przepalonej żarówki. Hmm.
O żarówkach mijania i drogowych nie informuje w żadnym Fiacie.
Cytat:
Napisał
bahamut24
Fiat informuje tylko o zarowkach ktorych nie widzisz np. z tylu i tablicy. H7 mijania , wiec po zapaleniu widac ze sie nie pali - czy cos w tipo zmienili, nie wiem.
Szczególnie widać, gdy w dzień włączy się mijania, albo w czasie deszczu :tongue
Żarówki mijania i drogowych są wyłączone że sprawdzania w każdym Fiacie, co ciekawe przeciwmgielne przód niby mają sprawdzanie, np. w GP, czy 500X. Nie testowałem, zapewne w Tipo też tak jest.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Można kupić ledy cieplej barwy...
Ale w jakim celu wtedy.
Mi się ledy nie podobają. Zimne dają sztuczne światło, a ciepłe są zazwyczaj ciemne i gorzej oświetlają od zwykłej żarówki.
-
Cytat:
Napisał
nightingale79
A ja znów nie bardzo czuję tej fajności oświetlania wnętrza, tablic, schowków, bagażnika i wszystkiego co się da ledami. To brzydkie, sztuczne, zimne światło. Bardzo mnie cieszy, że Tipo w oryginale ma jeszcze nadal wnętrze oświetlone ciepłym kolorem z normalnej żarówki. Nie wymienię nigdy w żadnym swoim samochodzie zwykłej żarówki na led.
Ledy to mainstream dla ulizanych leszczy chodzących w rurkach. Prawdziwy mężczyzna, lub też hipster, preferuje tylko zwykłe żarówki jak prezydent Maliniak vel Adrian.
To tak dla rozluźnienia :cool:
-
Cytat:
Napisał
nightingale79
Ale w jakim celu wtedy.
Mi się ledy nie podobają. Zimne dają sztuczne światło, a ciepłe są zazwyczaj ciemne i gorzej oświetlają od zwykłej żarówki.
Skąd teoria że ciepły led jest ciemny i gorzej oswietla od zwykłej żarówki? Można poszukać takich aby miały dużo lumenów.
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Skąd teoria że ciepły led jest ciemny i gorzej oswietla od zwykłej żarówki? Można poszukać takich aby miały dużo lumenów.
Być może z mojej ogólnej niechęci do ledów :-)
-
Wracając do tematu umyłem wczoraj samochód (pisałem o tym) ale nie napisałem, że niestety mam odprysk lakieru do podkładu na masce :( i chyba nawet wiem kiedy to się stało - jak spadł mi na samochód kawałek lodu z przejeżdżającej obok ciężarówki :-/
a odbiegając od tematu, ale zbliżając się do dyskusji powyżej:
Pamiętajcie, że oświetlenie LED nie jest obojętne dla naszego wzroku.
Problemem jest widmo światła, które generują LEDy zwłaszcza te najtańsze chińskie, które tak ochoczo zalewają nasz rynek.
Konkretnie chodzi o fale krótkie koloru niebieskiego.
To taki mały granat do dyskusji :P
Ekoterroryści zarżnęli wynalazek sympatycznego pana Edisona (chociaż to nie on pierwszy stworzył żarówkę, ale ja opatentował)
-
Z trym lodem z ciężarówek to bywa straszne. Mi w tym roku przed samochodem spadła taka bryła lodu z naczepy, że jakby spadła na szybę to nie wiem czy bym przeżył.
-
Cytat:
Napisał
Szary83
Wracając do tematu umyłem wczoraj samochód (pisałem o tym) ale nie napisałem, że niestety mam odprysk lakieru do podkładu na masce :( i chyba nawet wiem kiedy to się stało - jak spadł mi na samochód kawałek lodu z przejeżdżającej obok ciężarówki :-/
a odbiegając od tematu, ale zbliżając się do dyskusji powyżej:
Pamiętajcie, że oświetlenie LED nie jest obojętne dla naszego wzroku.
Problemem jest widmo światła, które generują LEDy zwłaszcza te najtańsze chińskie, które tak ochoczo zalewają nasz rynek.
Konkretnie chodzi o fale krótkie koloru niebieskiego.
To taki mały granat do dyskusji :P
Ekoterroryści zarżnęli wynalazek sympatycznego pana Edisona (chociaż to nie on pierwszy stworzył żarówkę, ale ja opatentował)
Troche nad wyrost argument bo oswietlenie kabiny nie pali sie non stop wiec oczy nie sa narazone, dluzej w ciagu dnia uzywa sie smartfona, ktory tez emituje fale niebieskie niz oswietlenia wnetrza ;) :p
-
A ja osobiście przez weekend dokonałem gruntownego sprzątania wnętrza swojego bolida...... Po tej zimie- się jeszcze nie skończyła, ale syf totalny na dywanikach gumowych w środku był. Wnętrze odkurzone, dywaniki przemyte, całość -kokpit wyczyszczony nawilżonymi chusteczkami. Teraz to jakoś wygląda. Można oczekiwać wiosny.....
-
Ja wymieniłem oświetlenie wnętrza na niebieskie Phillipsy z efektem ksenon. Też ledy są dla mnie za jasne i nie widzę powodu aby w środku było aż tak jasno. Teraz mam białe światło ale nie oślepiające.