Zgadzam się, że fakt konsumpcji jakiegokolwiek paliwa przy prędkości poniżej 160km/h jest po prostu skandaliczny. ;-)
To jest widok strony w wersji do druku
O dziwo tym razem wskazania kompa i realne spalanie się pokryły idealnie :) . W mieście komputer faktycznie zawyża o ok. 0.5-0.6l.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Podaję informacyjnie w celach porównawczych :) jechałem tak ok. 700 km. To już dystans, który pozwala pokusić się o przeprowadzenie wiarygodnych pomiarów.
To wynika z tego ze komputer na jalowych aproksymuje jakąś tam wartość i im większy udział pracy na obrotach biegu jałowego tym większe zniekształcenie takiego pomiaru
To wynika, że w Tipo komputer jest źle skalibrowany. W Bravo i Octavi komp pokazuje z dokładnością do 0,2l i to niezależnie od ilości pracy na biegu jałowym.
A właściwie jestem pewien, że te zaniżanie spalania w Tipo jest celowym zabiegiem marketingowym, co dało się zauważyć w niektórych testach dziennikarskich tego samochodu.
Jak by tak było, to w zależności od rodzaju trasy i stylu jazdy komputer przekłamywałby w dwie strony, a nie tylko zaniżał wyniki. Rozbieżności są tym większe im spalanie rośnie i rozbieżność jest bardziej procentowa niż stała.
Denerwuje mnie w tipo to że tylne drzwi nie maja czujnika od oświetlenia wewnetrznego , wkurza gdy musze malego w fotelik ubrac wieczorem.
U mnie tylne drzwi mają czujnik.
Jaką masz wersję wyposażenia?
Jak to nie ma?HB Lounge ma....
Mój również ma
Sedan pop również...
To nie jest czujnik tylko od oswietlenia tylko ogolnie zamknietych drzwi wiec musi być. Moze lampka nie wlaczona ;-)
U mnie działa normalnie otwieram tylne drzwi i zaświecają. Lounge produkcja 11.2017
A przypadkiem w radio nie można przestawić czasu zwłoki gaśnięcia lampki wewnątrz na dłuższy? wydaje mi się że się tam na to natknąłem....
Nie ma takiej opcji. Po zamknięciu drzwi gasną po około 20s przy wyłączonym zapłonie, przy włączonym od razu, przy otwartych przy wyłączonym zapłonie jak dobrze pamiętam około 3 minut (tu mogę się mylić), w obu autkach tak mam. Zabezpieczenie przed przypadkowym pozostawieniem włączonego oświetlenia wewnątrz około 20 minut.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Trochę za krótko.
Małe sprostowanie zamieszczam. Oczywiscie gdy tylne drzwi otworze to zapala sie oswietlenie. Sytuacja wyglada tak:
Auto zgaszone, otwarte z kluczyka, wsadzam syna z tylu za pasazerem , lampki sie zapalaja, w tym czasie wsiada żonka z przodu jako pasazer, zamyka swoje drzwi i lampki gasna a ja po ciemku zapinam Gluta i to mnie denerwuje xD
Nawek z lampek trzeba sie doktoryzować ;-).