A jeszcze bliżej, to gdzie w okolicy Jaworze/Jasienica
To jest widok strony w wersji do druku
W Bielsku przy fabryce Fiata za sam przegląd tzn jakies czary mary na podnośniku+pieczątka do utrzymania gwarancji bez wymiany oleju bo wg gwarancji nie musialem (co nie znaczy że nie wymieniłem sam) płaciłem kilkadziesiąt zł.
U mnie było tak samo jak u @marx30.
Potwierdzam to co wyżej.
Byłem w zeszłym tyg. na przeglądzie 75kkm w ASO Centrum Sprzedaży, B-B na Katowickiej.
Przegląd dla t-jeta razem z wymianą oleju/filtra 160zł.
Domyślam się że zakres przeglądu jest zmienny wraz ze zmianą kilometrów ale właśnie sto kilkadziesiąt pln kosztuje z wymianą oleju (sama robota, materiały swoje).
Historycznie 60kkm -161zł, 45kkm -109zł.
Jak na dzisiejsze czasy to dobre ceny, no i główna zaleta umawiasz się na godzinę i masz auto w ~godzinkę gotowe. U mechanika niestety zdarza się że coś wypadło pilnego, nie miał czasu, podnośnik zajęty, części nie dojechały, itd. Póki nie mówimy o grubych sprawach ASO jest dobrą alternatywą.
Wymiana oleju (olej własny) w Carserwis Warszawa - ok. 340zł.
Koszt wymiany oleju - kwota za robociznę nabita na FV - 80 zł
@Killer King
Czy ta wymiana była w ASO?
Ile dokładnie trzeba wlać oleju przy wymianie (max na bagnecie)?
Ja rozumiem ze w Warszawie są inne koszty działaności niż w Bielsku ale z tego co piszecie to różnica w cenach to jakiś skandal jest. Osobiście od aso dostałem 3 przeglądy na ich koszt więc temat mnie wali ale 200 zł różnicy na tych samych czynnościach to skandal. Za te 200 to sobie mogę pojechać do Bielska zrobić przegląd w piątek i zostać na weekend w miłych okolicznościach przyrody. Transport wyjdzie za darmo [emoji16]
Można i wymienić olej poza ASO albo i w garażu - wyjdzie jeszcze taniej.
A jeszcze lepiej nie wymieniać przez 30k.km to dopiero oszczędność.
Sposobów na tanią wymianę jest dużo, własny materiał itp... kto komu zabroni, jego kasa, jego problem.
Teraz bardzo przeprasza, bo wszystkich oszukałem.
Koszt robocizny na FV to 60 zł, a nie jak wcześniej twierdziłem 80 zł
Koszt materiałów 251 zł - olej, filtr, nakrętka - pewnie jak bym sam kupił, to 100 zł w kieszeni, bo tyle zwykle płaciłem za materiał.
Załącznik 40498
Oleju wlali do max na bagnecie - sprawdzałem w trakcie odbioru.
^^^
Trochę nie odpowiedziałeś wprost na moje pytania :) ...
^^^
Pozazdrościć ... na pytanie w Carserwisie ASO Fiata, dlaczego prosta wymiana oleju jest tak droga - odpowiedź. usługa zajmie ok. 1 godz. czasu, a 1 godz.pracy serwisu kosztuje ok. 280zł.
Wg instrukcji do układu wchodzi 2,95l oleju (z filtrem), czy tak jest faktycznie?
Nie za bardzo wiem co można robić przez godzinę przy wymianie oleju (może odkręcają miskę i ją szorują :D). Ja wymieniam w zaprzyjaźnionym (legalnym) warsztacie i płacę 30 zł.
A są też serwisy, które przy zakupie u nich oleju- wymiana gratis. Tyle, że cena oleju jest trochę wyższcza niż np na Allegro.
u mnie serwis aut (prywatny ) gdy zapytałem o wymianę to gdy olej od nich to ok 60 ,gdy swój dasz to ok 100 zł :( . Od nich byłby ok ,ale biorą z hurtowni obok i tam narzut na oleju jaki używam ok 50 zł na bańce ,czyli i tak wychodzą na swoje, plus nie liczę jaki oni mają upust kupując w tej hurtowni . Ogólnie gdy pytałem poza ASO to wymiana od 50 (do ręki bez paragonu ) lub 50 brutto się zdarzało .