To jest widok strony w wersji do druku
-
odswieze temat
ja zauwazylem tez ciche "klikniecie" przy zmianie biegów ale to jest jakby dzwiek elektroniczny, spod zegarów. Nie mechaniczny stuk spod auta ale bardziej takie pipnięcie elektroniki
Nie zeby mi to przeszkadzalo ale ciekaw jestem co to jest
tez tak macie ?
-
Cytat:
Napisał
Astral83m
Witam,pisałem wcześniej o tym kliknięciu przy zmianie biegu z 1 na 2, byłem trzy razy w serwisie fiata w końcu dali mi się przejechać trzema nowymi samochodami i one też tak miały, narazie dałem sobie spokój,zauważyłem że te stuknięcie pojawia się gdy jadę zbyt wolno i wrzucam drugi bieg(za szybko wrzucę drugi bieg) ,wystarczy osiągnąć trochę większą prędkość na 1 biegu wtedy 2 bieg wchodzi bez stuknięcia.Z innymi biegami tez tak się dzieje czyli gdy wrzuce z 2 na 3 i jadę zbyt wolno to tez słychać ten dźwięk.
Witam , mam to samo .
Ci wyszło u ciebie?
-
Cytat:
Napisał
Astral83m
Witam,widziałem że ten temat był już poruszany ale nie zauważyłem żeby ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu.Temat był podejmowany jakiś czas temu więc odnawiam ten problem.Kupiłem Tipo 2 miesiące temu, od tygodnia obserwuje stuknięcie gdy zmieniam bieg z 1 na 2 oraz gdy wbijam 1 bieg.Najczęściej dzieje się to gdy puszczę szybciej pedał gazu,np. jadę na jedynce puszczam szybciej gaz wciskając sprzęgło do wbicia drugiego biegu i wtedy słyszę stuknięcie.Byłem dziś w salonie, gość powiedział że te skrzynie biegów tak mają i że w tipo które maja przejechane 200 tys.km ten problem występuje od dawna i się nie nasila, ale nie po to kupuję nowy samochód żeby wysłuchiwać jakieś stuki.Nie daje mi to spokoju zdzwonię i umówię się żeby mi to naprawili.
Jeszcze mnie zapamiętają.Dam znać jak to się zakończyło.Jeśli ktoś rozwiązał ten problem to poprosiłbym o jakąś radę.
Witam, rozwiazaleś problem ?
Bo mam identyczne objawy
-
Witam. U mnie też wystąpił ten problem przy zmianie biegów z 1 na 2 z 2 na 3 . Słychać puknięcie przy wciskaniu sprzęgła. 1,4 t-jet Przebieg u mnie 95000 aktualnie. dokonałem w związku z tym pewnej obserwacji. Jak auto garażuje w ogrzewanym i suchym garażu to podczas jazdy te puknięcia są bardzo wyraźne i irytujące że podkręcone radio nie pomaga a jak auto stoi na dworze przez noc albo dwie i jest zimno i wilgotno to podczas jazdy te puknięcia są ledwo słyszalne lub nie występują. od zakupu auta przejechałem 8 tysięcy km i wcześniej tego nie było auto jest w fabrycznym stanie i śladów ingerencji w sprzęgło nie widać. tak sobie myślę że może wpływ na to ma starzejący się płyn hamulcowy a wysprzęglnik jest hydrauliczny albo może linka sprzęgła się wyciąga jak jest cieplej i skraca jak jest zimno i może jest to kwestia jakieś regulacji lub wymiany płynu hamulcowego. zastanawiał się może ktoś nad tym? koledzy piszą żę wymienili sprzęgła i jest dalej tak samo więc możę moja teoria ma jakieś uzasadnienie.