O to by miała sens ta linia.
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
To jest widok strony w wersji do druku
No ale ja mam wszystkie 3 linie, zawsze miałem
Załącznik 39070
Ale będzie wstyd jak ja tez mam 3 a nie zwróciłem na to uwagi tylko napaliłam się jak szczerbaty na suchary...
Ja tej linii wcześniej niemiałem, w drugim w rodzinie Tipo z 2017r z U7 też tego niema.
W 5 calowym radiu, sedan bez haka, też jest ta trzecia linia. Cyt. z instrukcji: WSKAZANIA
I KOMUNIKATY NA WYŚWIETLACZU
Wyświetlana środkowa linia przerywana
wskazuje środek samochodu, co
ułatwia parkowanie lub ustawianie go
w jednej linii z uchwytem holowniczym.
Przedstawione w różnych kolorach
strefy wskazują odległość do tylnej
części samochodu.
Potwierdzam w wiązce Westfalli pin 6 w wtyczce 8pin dezaktywuje PDC po wpięciu wtyczki w gniazdo haka. U mnie auto z 2017r z 4 czujnikami od PDC.
Następne pytanie, diagnosta stwierdził że nie działają światła przeciwgielne w instalacji haka. Ale stwierdził że i tak nie są potrzebne i wystawił zaświadczenie;-) Sprawdziłem multimetrem i rzeczywiście, na pinie 2 nie ma ~12VDC w chwili kiedy załącze przeciwmgielne w aucie. Miał ktoś taki problem? Obecnie w instalacji haka mam spiętą wtyczkę od opcji żeby świeciły się przeciwmgielne w aucie i w przyczepie. Chyba że wymagane jest podpięcie wtyczki i jakiś mechanizm załącza 12VDC na pin 2 w gnieździe haka? Jeszcze spróbuje podjechać do wypożyczalni i podłączyć przyczepę z gniazdem 13pin tylko przyczepa musi fizycznie posiadać przeciwmgielne a z tym to różnie bywa.
Diagnosta poszedł Ci na rękę, ja mam instalację 13 pionowa z przejściówką na 7 do przyczepki która ma przeciwmgielne i wszystko działa.
To że ma działać to zdaje sobie sprawę, po to jest żeby działało. Dlatego pytam.
Ktoś się orientuję jaki nr ma ta spinka niebieska z zdjęcia? https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...70430715d5.jpg
U mnie z przeciwmgielnymi jest tak że jak mam coś podpięte do gniazda (używam haka tylko do platformy rowerowej z kompletem świateł) to nie świecą przeciwmgielne w zderzaku tylko te z platformy. Nie wiem jak ma być poprawnie, ale wydaje się że ma to sens, nie ma samo oślepienia/odbicia mocnego światła od zapiętej na haku przyczepy/platformy/ kempingu...
Tak ma być. Ze wszystkich świateł w platformie to tylko mgielne świecą tylko w bagażniku a w aucie gasną. Wszelkie pozostałe świecą i w aucie i w platformie jednocześnie. Steyr mogę jedynie powiedzieć że u mnie mgielne działają w bagażniku rowerowym 13pin.
To czy mają świecić jednocześnie przeciwmgielne w przyczepie i w aucie to przy wiązce Westfalii odpowiada jedna wtyczka. Rozpięcie tej wtyczki wg instrukcji powoduje że światła przeciwmgielne świeca tylko w przyczepie. Obecnie mam pierwsza opcje, czyli wtyczka jest spięta. Ale czy spięta czy rozpięta to i tak powinno być w gnieździe na pin 2 ~12VDC.
Zapomniałem dodać, że u mnie jak mam podłączoną przyczepę przez przejściówkę 7pin i włączę mgielne (choć ich nie ma) to nie sygnalizuje awarii oświetlenia ale jak włączę mgielne na platformie rowerowej 13pin to sygnalizuje awarię mgielnych. Po odłączeniu bagażnika 13pin błąd nie gaśnie dopóki zgodnie z sugestią nie wykonam testu mgielnych co oznacza że dopóki nie włączę ich i nie wyłączę to błąd nie zgaśnie.
Czas rozwodzenia się nad 3 linią w "kamerce cofania" czas zacząć :powieszony:
Ps. W instrukcji obsługi jest opisane swoją drogą...
Forum powinno zmienić nazwę na "Wiecznie aktualizowana instrukcja obsługi". :tongue
Minął ponad tydzień od ostatniego postu o tych liniach, a szanowny sam ponownie wywołuje temat.
Nie fetyszyzujmy instrukcji i nie traktujmy jej jak jakiś magiczny amulet szczęścia i wiedzy wszelakiej.
Nie każdy ją ma, a i przeoczyć też coś można.
Można też pomyśleć o zmianie tematyki forum. Mogłoby być o pogodzie. Tylko o ładnej rzecz jasna...
I tak będzie. W momencie wpięcia wtyku w gniazdo, zostają rozłączone DWIE lampy przeciwmgielne w samochodzie, a podłączona tylko JEDNA lampa w bagażniku/przyczepie. Układ diagnostyki odbiera to jako przepalenie jednej żarówki. Ja mam tak samo. Wystarczy dołożyć w bagażniku/przyczepie, równolegle rezystor mocy 15W / 10 omów i problemu nie ma.
Cześć,
Ci którzy mają Tipo SW z 1.4tjet jak możecie to sprawdźcie w swoich DR wartość parametru O1 czyli DMC przyczepy z hamulcem. Ja mam auto z lutego 2017r i mam O1 1200kg, a brat ma takie samo Tipo z listopada 2017r i ma O1 1500kg:smile:Co ciekawe u mnie różnica parametrów F3-F1 jest równa O1 a u brata już nie. Coś namieszali w papierach od homologacji.
O1 1500
Maj 2018
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
Zakładam, że w wydziale komunikacji palec się komuś omsknął.
Edit.
W takim razie zmieniam zdanie 😁, rzeczywiście 245strona instrukcji 1500, we wcześniejszej instrukcji (217strona) było 1200