To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
artmech Do kolegów u których są te drgania. Też zmieniłem dwie półosie i oczywiście bez zmian, jazda z kompem na kolanach i podgląd korekty na wtryskach. U mnie dochodziło na jednym do 6 na plusie. Po regeneracji wtrysków wreszcie sukces!
U mnie dochodzi na plusie do +4mm3/w. Chyba zacznę od niego.
-
2 załącznik(i)
U mnie to raczej nie wina wtryskiwaczy. Tu mam korekty na ciepłym silniku na postoju oraz podczas jazdy. Od 31 do 40 sekundy jazdy było lekko pod górkę i występowały drgania.Załącznik 37980 Załącznik 37981
Po wielu perypetiach z Cromą stwierdzam że w promieniu 150 km od mojego miejsa zamieszkania nie ma żadnych mechaników a są jedynie jacyś przebierańcy, udający mechaników których wiedza nie jest wiele większa od mojej. Wiele usterek cromy udało mi się rozwiązać dzięki temu forum. Gdybym miał polegac na mechanikach to poszedłbym z torbami a usterki nie zostałyby rozwiązane. O wtryskiwaczach też już im wspominałem i każdy to wykluczył. Akurat w przypadku tych drgań to chyba nie ma drugiego takiego przypadku jak mój. Sprawa pewnie jest do rozwiązania tylko nie została właściwie zdiagnozowana.
-
W tej Cromie co ja z nią walczyłem też ktoś poświęcił mnóstwo czasu widziałem że były zamontowane nowe poduszki wszystkie. Masz możliwość podpięcia innego testera do auta? Nie podoba mi się trzeci wtryskiwacz u Ciebie.
-
Cytat:
Napisał
artmech W tej Cromie co ja z nią walczyłem też ktoś poświęcił mnóstwo czasu widziałem że były zamontowane nowe poduszki wszystkie. Masz możliwość podpięcia innego testera do auta? Nie podoba mi się trzeci wtryskiwacz u Ciebie.
Cześć, Niestety mam tylko tego MESa. U mnie te drgania występują w pewnym zakresie obrotów.
Wysłane z mojego LM-Q610.FG przy użyciu Tapatalka
-
U mnie było najbardziej wyczuwalne przy przyspieszaniu na każdym biegu. I przy obrotach około 2000.
-
Cytat:
Napisał
artmech U mnie było najbardziej wyczuwalne przy przyspieszaniu na każdym biegu. I przy obrotach około 2000.
Czy takie testowanie komputerem jest miarodajne? Czy lepiej jakby wyciągnąć wtryski i dać do sprawdzenia tam gdzie zajmują się ich naprawą?
Wysłane z mojego LM-Q610.FG przy użyciu Tapatalka
-
Najlepiej na maszynie je sprawdzić. U mnie jeden się zacierał. Po wymianie końcówek wtrysków nie te auto.
-
Cytat:
Napisał
artmech Najlepiej na maszynie je sprawdzić. U mnie jeden się zacierał. Po wymianie końcówek wtrysków nie te auto.
Ile Cię kosztowała wymiana końcówek?
-
Po rabatach i moja robota około 1200.
-
Końcówki Bosch czy Firad? Ponoć Firady niczym nie ustępują oryginałom, a są dwa razy tańsze. Jakiś manual na wymianę końcówki byś zrobił?
-
Końcówki bosch. Ja nie regenerowałem wtrysków sam. Chodziło mi o wyjęcie ich.
-
Cytat:
Napisał
boch Najdroższa jest poduszka silnika (od strony rozrządu). Kosztuje niecałe 500 zł w zamienniku. Na razie nie mam zamiaru jej kupować, chyba że podczas wymiany wspomnianych wcześniej części mechanik stwierdzi, że jest trafiona.
Zauważyłem w moim aucie, że kiedy jadę bardzo powoli na pierwszym biegu, ale z wciśniętym sprzęgłem to słychać metaliczne ciche stuki z okolicy skrzyni. Albo mechanizm różnicowy, albo przeguby/krzyżaki. Z mechanikiem ciężko się teraz ustawić.
Co do tego czy warto... W moim przypadku tak średnio. Auto ma już 14 lat, zaczyna je brać korozja i z ekologią jest coraz bardziej na bakier. Gdyby nie kryzys z COVID-19 pewnie miałbym już w planach zakup nowego auta. Śledziłem ofertę na absolutnie bezwypadkową Giuliettę 1.4TB 120KM w okolicy, ale przez to co się dzieje zaczekam na rozwój wypadków. Po głowie chodzi mi również Audi A3 8P Sportback z pancernym 8 zaworowym silnikiem 1.6 102KM, idealnym pod LPG. Cały czas porównuję, myślę... Mam czas, bo niewykluczone, że moja firma od wtorku będzie zamknięta. Co dalej, jak się to odbije na mojej branży, nie wiem. Większe inwestycje póki co, nie wchodzą w rachubę.
Odnośnie tego 1.6 8V to akurat może i jest pancerny bo to prosta konstrukcja ale za to ile to oleju pije to by się wstydziło. Ojciec ma taki silnik od nowości co prawda w skodzie.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
artmech Końcówki bosch. Ja nie regenerowałem wtrysków sam. Chodziło mi o wyjęcie ich.
A jakie miałeś korekty i objawy przed regeneracją?
-
Cytat:
Napisał
boch A jakie miałeś korekty i objawy przed regeneracją?
Korekty idealne na postoju.I na zimnym jak i na rozgrzanym. Prawie wszystkie w okolicy zera.Tylko te wkurzające drgania podczas przyspieszania.Byłem pewny że wymiana półosi pomoże.Jak to nie dało efektu zacząłem szukać.
-
Cytat:
Napisał
artmech Korekty idealne na postoju.I na zimnym jak i na rozgrzanym. Prawie wszystkie w okolicy zera.Tylko te wkurzające drgania podczas przyspieszania.Byłem pewny że wymiana półosi pomoże.Jak to nie dało efektu zacząłem szukać.
U mnie największy problem to drażniący smród spalin. Wg niektórych to efekt zaślepienia zaworu EGR, ale myślę że to bzdura. Korekty natomiast wędrują z cylindra na cylinder wraz z temperaturą silnika. Dodatkowo po przekroczeniu temp. 70 stopni świruje korekta pod obciążeniem na IV cyl. dochodząc do +4mm3/w. Wystarczy że auto lekko ostygnie schodząc z temp poniżej 70stopni i korekta wraca do normy. Być może czujnik położenia wału nadaje się do wymiany? Z tego co czytałem przekazuje on do ECU informacje o prędkości wału obrotowego co ma bezpośredni wpływ na korekty wtryskiwaczy.
-
Odnośnie polosi kupionych przeze mnie w autosklep24. Wymienilem 60 tyś temu i znów zaczyna drgac przy przyspieszaniu i jeździe na 4 biegu z prędkością 70.
-
Panowie ile tego smaru trzeba wepchać w te przeguby. Czy taki "cukierek" 90g wystarczy jeżeli pusto. Czy jeżeli coś jest to dopychać do jakiego momentu? Ile gram?
-
Ja dałem prawie 2 x 90g na jeden pusty kielich. Coś tam przy wciskaniu wypadło, coś zostało w torebce to zakładam że 150g weszło.
-
No właśnie spróbuję. Wymieniłem rozwalony przegub prawy i dalej trzęsie. Nie wiem ile tam tego smaru dali. Jeszcze zajrzę też do lewego bo może tam wcale nie ma. Dziwna ta sprawa z tym trzęsieniem, nie jest to dopracowane.. Powinno się to może wyważać jak wały napędowe..