To jest widok strony w wersji do druku
-
ja szukałem kompakta do 50 tys. wymagania to kolor biały i prosty silnik. wszystkie oprócz rapida to golasy
wszystkie moje typy były nieco ponad budżet (nie liczyłem promocji dilerów):
- rapid ambition plus kilka dodatków (tu kiałem promo od dilera z racji tego, że kupowałem u nich 3 lata temu fabię) za 53
- c4 cactus - bazowy
- focus z wyprz rocznika byl za 55
- astra 56
- tipo
- megane, który był (dalej jest) do zgarnięcia w opolu - na otomoto za 49 990
długo gryzłem się czy megane czy tipo bo oba ładne i cięzko było się zdecydować. w końcu trafiłem na białego tipka hb na nocy cudów za 46 800 i decyzja podjęta. w założonym budżecie kupiłem tipo, ubezpieczyłem, dokupiłem org alusy i opony wielosezonowe (stalowe 15 sprzedałem, opony letnie mam na sprzedaż), brakującą uszczelkę maski i zbliźylem się do ceny megane. poza tym do opola miałbym 300km po odbiór a tipo na miejscu.
póki co nie żałuję decyzji, wyglądem tipo podoba mi się strasznie.
wszystkie z tych aut oglądałem, wiedziałem na co się decyduję wybierając między gołtm megane a tipo, poprzednio jeździłem fabią 3 monte carlo 1.0mpi więc jest to przeskok i pod względem wyposażenia (fabia miała ledy, panoramę, alu 16, sportowe fotele, dobre audio, fabryczne lpg) i jakościowy (materiały).
za jakiś czas podsumuję mije wrażenia po jeździe tipkiem ale w skrócie powiem, że czytając forum tipo raczej się uśmiecham bo forum fabii 3 puchnie w szwach od opinii i problemów i tutaj jest wręcz bezawaryjnie (pojedyncze przypadki). między innymi usterkowość fabii skłoniła mnie do porzucenia skody, ale wiecej opiszę później ;)
-
Arona jest wyższa. Osiągi 11,2 do setki, maks prędkość 173 km/h , a moment obrotowy 175 nm. To nie może powodować emocji...
-
Właśnie miałem to wkleić dla kol. giannini Przełożenia niewiele tu pomogą...ten silnik ma max.moment 175Nm tylko od 2000 do 3500rpm to co tu ma ciągnąć.Dalej moc rośnie tylko dzięki obrotom,a moment spada.Różnica w masie też nie jest raczej tak duża...mój HB waży 1315kg.
T-jet nie jest demonem,ale też i nie jest to popierdułka.Max, moment 215 Nm od 2500 do 5000 rpm.To silnik równoważny dla silników wolnossących takich jak 1,6GDI 136KM (i30,Ceed ) i 1,6VVT-i 132KM (Auris,Corolla).
A że lubi "wypić" jak się go pogoni to inna sprawa."
-
Cytat:
Napisał
ŻuczekM
Do osiągów daleko ale wrażenia są podobne albo nawet lepsze bo silnik mniej liniowo oddaje moc tylko zaczyna ciągnąć dobrze nieco przed 3 tys. obr.
T-jet oczywiście dużo przyjemniej brzmi i ma należytą kulturę pracy. Na autostradzie na której starałem się utrzymać na budziku 140 km/h T-jet wciągnął by 9 litrów lub lepiej, wynik 7,2 to nie wiem czy w tych warunkach zmieścił by się wolnossak a już na pewno by za mną nie nadążył :).
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
7l przy 140km/h to mi palił Peugeot Partner z 90KM dieslem. Tak że ten litrowy bzyczek ma całkiem przyzwoite spalanie przy takiej prędkości.
-
T-jest jeździ dużo przyjemniej niż wolnossaki jakie wymieniłeś dzięki wyższemu momentowi. Tak samo jak 1.0 TSI jeździ przyjemniej niż 1,4 16v Fiata. Na mieście sprawia wrażenie szybszego niż jest, w trasie oczywiście puchnie bo moc jest jaka jest. Z T-jetem nie ma szans ale mocowo należy go porównywać ze słabszą wersją. A od tej jeździ dużo przyjemniej w mojej ocenie. Jeśli dodamy do tego niskie spalanie to do miejskiej jazdy nic mocniejszego nie potrzeba.
-
Ja sie do t-jeta juz przyzwyczailem ze nie powala mnie osiagami w sensie odczuc. Ale fakt ze jezdzi bardzo sprawnie. Warto pamietac ze silnik 1.0 tsi nalezaloby porownac do tjeta 155 KM. A ten juz tipo odpychalby mega fajnie. Niestety pewnie trwalosc cierpi. Ja osobiscie ciekaw jestem ecoboosta 125/150.
-
Znajomi kupili w niemieckim salonie Forda Ecosporta 1.0 ecobost 125 KM w 2016 roku. Samochód wtedy nie był w sprzedaży w Polsce. Auto mało przestronne, mały bagażnik (wąski i wysoki). Mają przejechana 30 k km, ogólnie zadowoleni, zero problemów, poprawek na gwarancji. Ecosport w tej wersji ma zniesławione bębny z tyłu. Jak dla mnie sam silnik jeździ gorzej niż zwykłe 1.4, turbiny w nim w ogóle nie czuć. Znalazłem w internecie że waży ok 1300 kg. Suche dane 170 nm , 12,7 do 100 km/h
-
Mam 1.4 95km ale zamiennie jezdze 1.0 aygo 69km i rapidem 1.2 turbo. Rapid do 100km/h ma ciągłe sprawne przyspieszenie. Pozniej puchnie bardziej niz tipo. Aygo natomiast mimo slabych suchych danych jezdzi lepiej do 100km/h od tipo... Z moich obserwacji najlepien tipo z tymi dwoma autami wypada z predkosciami ponad 100km/h.
-
Czasem jak jezdze do pracy to po drodze spotykam to samo aygo. Alfą z tym silnikiem co w tipo (ale z obcieta gora) nie moge jej dogonic. Sprytniej tez sie zachowuje w geatym ruchu -zmiana pasow itp.
-
Cytat:
Napisał
mihauu
za jakiś czas podsumuję mije wrażenia po jeździe tipkiem ale w skrócie powiem, że czytając forum tipo raczej się uśmiecham bo forum fabii 3 puchnie w szwach od opinii i problemów i tutaj jest wręcz bezawaryjnie (pojedyncze przypadki). między innymi usterkowość fabii skłoniła mnie do porzucenia skody, ale wiecej opiszę później
Trzeba brać pod uwagę to, że Skód się dużo więcej sprzedaje w PL, więc i dużo więcej usterek opisywanych na forach i duuużo więcej płaczków ogólnie (trzeba by podzielić ilość zgłoszonych usterek przez ilość sprzedanych w PL samochodów a Fabia to starszy model niż Tipo 2, więc jeszcze ludzie kupują używane z Zachodu - może nawet więcej się sprowadza używanych Fabii w PL niż kupuje nowych).
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
ŻuczekM
T-jest jeździ dużo przyjemniej niż wolnossaki jakie wymieniłeś dzięki wyższemu momentowi. Tak samo jak 1.0 TSI jeździ przyjemniej niż 1,4 16v Fiata. Na mieście sprawia wrażenie szybszego niż jest, w trasie oczywiście puchnie bo moc jest jaka jest.
W trasie pewnie też lepszy z uwagi na parametry i 200kg mniej. Tutaj porównanie, więc nie trzeba opisywać subiektywnych wrażeń - Tipo traci 0,9 sekundy: https://www.autocentrum.pl/dane-tech...26309&c2=27806
W trasie na drogach do 90 pewnie będzie lepiej wyprzedzał bo autko lekkie a co do ekspresówki i autostrady to nie wiem jakie ma przełożenia (jakie obroty przy 160 i ile spali - Tipo wtedy chleje ponad 8... no i czy dobrze wyciszony bo jednak pojemność mała i 3 cylindry, 160 to już nawet może być dużo dla tego silnika).
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
Trzeba brać pod uwagę to, że Skód się dużo więcej sprzedaje w PL, więc i dużo więcej usterek opisywanych na forach i duuużo więcej płaczków ogólnie (trzeba by podzielić ilość zgłoszonych usterek przez ilość sprzedanych w PL samochodów a Fabia to starszy model niż Tipo 2, więc jeszcze ludzie kupują używane z Zachodu - może nawet więcej się sprowadza używanych Fabii w PL niż kupuje nowych).
troszkę się nie zgodzę :) fabia jest w sprzedaży jeśli dobrze kojarzę od września 2014 więc niewiele dłużej niż tipo. tak jak większość użytkowników przed zakupem (albo zaraz po) zalogowałem się na forum i na bieżąco śledziłem co się dzieje u innych z fabią. tak jak i tutaj na początku było ścisłe grono posiadaczy fabii, które z czasem mocno się rozrosło. to co napisałem wyżej nie jest wyssane z palca, bazuję na własnych doświadczeniach i użytkowników (większość z nich tak samo jak i ja już nie ma fabii albo przestała się udzielać). znakomita większość z nich kupiła nowy samochód u dilera, ciesząc się i wrzucając okresowo czy to zdjęcia czy relacje z przebiegów. forum działa dalej i przewinęła się już na nim masa użytkowników a problemy są cały czas te same co na początku - uwierz mi. większość z moich (i innych problemów) pojawiła się w pierwszych dwóch latach posiadania auta. w takim okresie najazd samochodów zza granicy jest raczej znikomy. czy efekt skali? nie wiem bo tipo też się sprzedaje bardzo dużo.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Ja sie do t-jeta juz przyzwyczailem ze nie powala mnie osiagami w sensie odczuc. Ale fakt ze jezdzi bardzo sprawnie.
.
Obecnie Fiat nie ma samochodu, który zapewnia frajdę z osiągów. T-Jet 150KM w Bravo faktycznie taką radość dawał, tym bardziej że w wersji Sport posiadał specjalnie wyostrzony tryb "sport".
Obecnie najlepiej jeździ Fiat 500X 140MA, na mieście w trybie Sport to niezły zawodnik. Szkoda, że przy dużych prędkościach opory powietrza tępią jego temperament.
Jeśli chce się obecnie kupić włoszczyznę z ikrą pozostaje jedynie Abarth i Alfa Romeo.
-
Cytat:
Napisał
ŻuczekM
Obecnie Fiat nie ma samochodu, który zapewnia frajdę z osiągów. T-Jet 150KM w Bravo faktycznie taką radość dawał, tym bardziej że w wersji Sport posiadał specjalnie wyostrzony tryb "sport".
Obecnie najlepiej jeździ Fiat 500X 140MA, na mieście w trybie Sport to niezły zawodnik. Szkoda, że przy dużych prędkościach opory powietrza tępią jego temperament.
Jeśli chce się obecnie kupić włoszczyznę z ikrą pozostaje jedynie Abarth i Alfa Romeo.
124 spider na pewno lepiej jezdzi niz 500x a silnik ten sam ;)
-
Siedzialem w A klasie tej najnowszej (w 177). Z zewnatrz pazur jest choc poprzedni chyba ladniejszy. Za to w srodku rozpacz designer plakal jak rysowal. Jak mozna tak spierdolic auto. Citroen kaktus z gwiazda na kierownicy.
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
ŻuczekM
Szkoda, że przy dużych prędkościach opory powietrza tępią jego temperament.
I opony ale i tak może być gorzej (patrz fotka)
Patrząc na to zdjęcie mam wrażenie że prawdziwie terenowego fiata 500x wynaleźli dawno temu rosjanie ;-).
I w sumie nienajgorzej to wyglada
-
Wyjdzie na to że obecne TIPO też jakiś Jajcew wcześniej wykreślił na desce. Tylko Putinowi auto nie przypadło do gustu i projekt poszedł do kosza. A utylizowane śmieci Rusków wylądowały nad brzegiem morza koło Włoch, i ktoś ten projekt odnalazł i wykorzystał. Teraz mamy właśnie tipo w sedanie......
-
Trochę danych spalania: miasto 7.7l w dużym ruchu, kolejna trasa krajowa 5,7l, wytrzymałem też 30km jadąc przepisowo do 90 km/h - średnia z odcinka to 4,7 l.
Biorąc pod uwagę rozmiary Seata Arony po tych wartościach uwierzyłem w sens nowoczesnego downsizingu.
-
Ale te wartości podajesz wg. kompa?Nie wiadomo jak realnie to spalanie wygląda.Arona jest tylko +/- 5cm wyższa od Tipo.
Ja niedawno zrobiłem test na A4....jechałem +/-90km/h prawym pasem między TIR-ami:smile: i na dystansie 120 km uzyskałem wynik 5,2 l/100km(na kompie) z włączoną klimą i na oponach 17".
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
jaroslawrak
..jechałem +/-90km/h prawym pasem między TIR-ami
też tak kiedyś jechałem (auto załadowane i obciążone) i jak się już licytujemy, kto da mniej? :smile:
Załącznik 33186
-
Jak wracałem ze spotu z Inwałdu, to po pierwszych 15 km miałem średnie 4,7. Mój absolutny rekord.