To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Falujące obroty -
Z tym wałkiem , to wg mnie trochę nie tak. Myślę , że problem leży raczej w poprawnie fazowym ustawieniu rozrządu. W tym silniku , zębate koło pasowe wałka rozrządu nie posiada żadnych elementów blokujących i można je swobodnie obrócić na wałku rozrządu. Po założeniu nowego wałka , ustawieniu wszystkiego i skręceniu na blokadach problem znika. Ciekaw jestem , czy zanim wymienili wałek próbowali go najpierw prawidłowo ustawić w fazie. Być może przyniosło by to ten sam skutek.
-
Cytat:
Napisał
rafal.benitez
I jak? Ile już dni jeździsz bez falujących ?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Narazie dzisiaj i wczoraj
-
Mateusz szerokiej i bez awaryjnej drogi , ale coś mi nie daje spokoju i mam wrażenie ze jak się zrobi zimno to falowanie powróci, obym się mylił
-
Panowie nie ma co gdybać. jest OK i będzie OK.
Szerokości i bez falowania jeśli nie piłeś wódki :)
-
Wszystko fajnie ale mnie zastanawia jeden aspekt. Dlaczego w nowym aucie wystąpił ten problem. Czyżby w fabryce podczas składania silnika coś poszło nie tak lub dana część była wadliwa??? Może któryś z kolegów ma wiedzę w tym temacie? Chętnie bym zapoznał się z waszą opinią :smile:
-
Cytat:
Napisał
marnyd4d
Wszystko fajnie ale mnie zastanawia jeden aspekt. Dlaczego w nowym aucie wystąpił ten problem. Czyżby w fabryce podczas składania silnika coś poszło nie tak lub dana część była wadliwa??? Może któryś z kolegów ma wiedzę w tym temacie? Chętnie bym zapoznał się z waszą opinią :smile:
Niby wada produkcyjna wiesz takie zeczy sie zdazaja ostatnio do mojej firmy wruciła reklamacja z toyoty na przegub bo po 15 tyś zaczoł hałasować i okazało się że traki w korpusie byly za krutkie o 0.06 mm i sie zmontowało ale z czasem sie rozsypało
-
Ciekawe w ilu jeszcze autach pojawi się ta usterka??
To falowanie obrotów występowało u ciebie od samego początku czy po jakimś przebiegu ta usterka się pojawiła???
-
-
Cytat:
Napisał
giannini
Z tym wałkiem , to wg mnie trochę nie tak. Myślę , że problem leży raczej w poprawnie fazowym ustawieniu rozrządu. W tym silniku , zębate koło pasowe wałka rozrządu nie posiada żadnych elementów blokujących i można je swobodnie obrócić na wałku rozrządu. Po założeniu nowego wałka , ustawieniu wszystkiego i skręceniu na blokadach problem znika. Ciekaw jestem , czy zanim wymienili wałek próbowali go najpierw prawidłowo ustawić w fazie. Być może przyniosło by to ten sam skutek.
Obstawiam to samo lub coś ze zgraniem z wariatorem fazy który próbując przestawiać wałki może powodować falowanie. Przy seryjnej obróbce wałków pewnie na jakimś raz ustawionym numerycznym CNC w silniku produkowanym od ponad 10 lat mało prawdopodobne aby maszyna się pomyliła. A człowiek przy składaniu tego do kupy bardzej.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Obstawiam to samo lub coś ze zgraniem z wariatorem fazy który próbując przestawiać wałki może powodować falowanie. Przy seryjnej obróbce wałków pewnie na jakimś raz ustawionym numerycznym CNC w silniku produkowanym od ponad 10 lat mało prawdopodobne aby maszyna się pomyliła. A człowiek przy składaniu tego do kupy bardzej.
Tak ale w tokarce cnc rownież robisz korekty wymiaru to nie jest tak ze robot daje start i idzie seria trzeba mierzyc i korygowac sa jakies tolerancje i tak sie robi a korekty robi czlowiek lub optic line ale to rowniez moze zle zmierzyć
-
W Tipo nie ma wariatora faz rozrządu. Równie dobrze mogła to być jakaś nieszczelność w układzie dolotowym, która została przypadkowo wyeliminowana podczas grzebania. Oby efekt naprawy był trwały.
-
Cytat:
Napisał
chudar
W Tipo nie ma wariatora faz rozrządu.
W 1.4 16V jest na 100%. Na pokrywie zaworow po stronie pasażera z przodu kolo dolotu powietrza. mozesz zobaczyc jego czesc. Dochodzi do niego wtyczka z sygnalem z Ecu.
-
Wiem co masz na myśli, ale w Tipo tego nie ma. Wersja silnika z wariatorem nazywa się Starjet.
-
I to własnie jest Starjet.
-
Dobra, inaczej. W moim egzemplarzu, rejestrowanym 23 września 2016 nie ma wariatora faz rozrządu i całe szczęście.
Jedyny "niepokojący" kabel w okolicy wchodzi pod kołnierz na deklu paska rorządu, leci po obwodzie do przodu i wychodzi w okolicy filtra oleju. Zbiera on sygnał z CCO oraz CPWK. Jest jeszcze jedno gniazdo na górnej powierzchni dekla głowicy głęboko obudową filtra powietrza, ale jest to najpewniej CPWR.
Piszę najpewniej, bo w FIRE 16V jeszcze nie miałem okazji grzebać. Choć patrząc na zużycie oleju, będę chyba miał wkrótce okazję.
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
chudar
Dobra, inaczej. W moim egzemplarzu, rejestrowanym 23 września 2016 nie ma wariatora faz rozrządu i całe szczęście.
Jedyny "niepokojący" kabel w okolicy wchodzi pod kołnierz na deklu paska rorządu, leci po obwodzie do przodu i wychodzi w okolicy filtra oleju. Zbiera on sygnał z CCO oraz CPWK. Jest jeszcze jedno gniazdo na górnej powierzchni dekla głowicy głęboko obudową filtra powietrza, ale jest to najpewniej CPWR.
Piszę najpewniej, bo w FIRE 16V jeszcze nie miałem okazji grzebać. Choć patrząc na zużycie oleju, będę chyba miał wkrótce okazję.
No to przyjrzyj się dobrze, bo Fiat nie robi obecnie innego wolnossącego silnika 1,4 16V na Europę.
Tak to wygląda (zdjęcie zrobione gdy wymieniałem rozrzad u mnie):
-
Na eperze wychodzi , że Tipo nie ma wariatora.
FIAT KEYePER
-
Po raz ostatni informuję Cię że w Tipo nie ma wariatora faz rozrządu.
-
Ale jaja, uprościli silnik i spełnia Euro6. Bo obecnie trend jest odwrotny i są elektryczne wariatory dla zaworów ssących (i obieg Atkinsona).
A kolektor o zmiennej długości tam jest?
Ciekawe jak wygląda krzywa mocy i momentu
-
Mam nadzieję, że uda mi się zawiesić wykres:
http://www.automobile-catalog.com/curve/2016/2258690/fiat_tipo_1_4_16v.html
Wykres jest wygenerowany komputerowo bazując na danych fabrycznych, nie udało mi się nigdzie znaleźć zgrywanego z hamowni.