QD+ od RRC siadł - efekt na żywo super.
Robiłem na niebieskim i białym. Moje spostrzeżenia - im ciemniejszy kolor tym efekt głębi fajniejszy.
Załącznik 37794
To jest widok strony w wersji do druku
QD+ od RRC siadł - efekt na żywo super.
Robiłem na niebieskim i białym. Moje spostrzeżenia - im ciemniejszy kolor tym efekt głębi fajniejszy.
Załącznik 37794
"Swirl":mrgreen: Wystarczy, że ktoś u dealera "dobrze" go umył i już to jest gotowe. Poza tym przy dzisiejszych "twardych" lakierach to już od patrzenia są rysy;-)
Zrobić korektę lakieru i potem już tylko pieścić? Nie dziękuję, samochód to dla mnie przedmiot użytku, nie kultu:mrgreen:
Mój za chwilę będzie miał 4 lata, nie jest pieszczony itd., żadne powłoki, woski itd., a "Swirli" brak - zasługa tego, że nigdy gąbką lakieru nie tknąłem.
Na moim czarnym GP mam cały lakier w "swirlach" po gąbce, korekty nie zamierzam robić - ten też nie widział ani żadnej powłoki, ani wosku itd.
Swoją drogą gdzie pisałem o korekcie lakieru? Ja tylko zapytałem, czym to auto było myte, a tu filozoficzny wywód o pieszczeniu :tongue
Ps. Czym myję, to umieściłem gdzieś fotkę na forum, rękawica z frędzlami, kupiona w markecie... Na pewno nie jest to rękawica "detajlingowa", co więcej owa rękawica nie ma wpływu na odbicia lakieru na przednim zderzaku i masce przez walające się kamienie :tongue
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Co dziś zrobiłem w aucie, hmmm. Za chwilę wskakuję na zewnątrz i wymieniam buty na letnie. Jako, że mam jeszcze koła zimowe z GP do umycia, to zapewne na jutro odłożę wymianę filtra kabinowego i ozonowanie wnętrza auta.
Wszystko poszło zgodnie z planem.
Mój brzdąc dostał letnie koła, już czas najwyższy :| Zimę mam 16", lato 17" , po zmianie różnica w komforcie (in minus) diametralna, różnica w prowadzeniu powyżej 120 km/h (in plus) odwrotnie diametralna.
Dodatkowo dzisiaj robię listę zakupów do zbliżającego się przeglądu. Auto ma 4 lata (model 2016), użytkowane 3 lata (kupiony nowy w 2017), a dzisiaj na liczniku 33000 km. Zastanawiam się którą tabelkę przeglądu zastosować hmm. Jeśli wiekową, to przegląd na 3 czy 4 lata ? Chyba, że za determinantę przyjąć przebieg 33 tkm ...... ?
Ale powyższe to pikuś, najgorzej będzie z wyborem serwisu w Bydgoszczy. W jednym mnie okradli z części przy poprzednim przeglądzie, z resztą już stracili autoryzację, a drugi to multisalon i tam liczy się tylko hajs, jakość serwisu bardzo przeciętna. Boże jak ja tęsknię za serwisem Toyoty, to były przyjemne i wcale nie takie drogie chwile.
Piszesz o tych na Łęczyckiej rozumiem? Po nich tego się nie spodziewałem.
Co do tej pory przy nim robiłeś? Ogólnie, to płyn hamulcowy bym wymienił, bo to jednak 4 lata. Tylko pewnie fachmany ze "sprzęgła" nie spuszczą.
Ogólnie jak dobrze, że mam możliwość z pomocą sąsiada, dużo spokojniejsza głowa - aż nie chcę przypominać sobie poprawek po wymianie turbiny...
Oprócz standardu (olej + filtry x 3) musiałbym zmienić świece i płyn hamulcowy. Przy poprzednim przeglądzie właśnie te ostatnie rzeczy nie zostały zrobione mimo, że je dostarczyłem.
Na ten wiek i przebieg chyba nic więcej nie trzeba ?
Za rok czeka mnie wymiana rozrządu, i filtrów MA + Turbo
Na teraz więcej nie trzeba.
Auto gotowe do letniego sezonu, przegląd klimy, nowe felgi i wosk na lakierze. Zmieniłem też kolor zacisków. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5e20610584.jpg
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ale balony :tongue 16":?:
Tak 16, ale za to wygodnie [emoji3]
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Dzisiaj wymieniłem filtr powietrza oraz filtr kabinowy. Prace wykonane własnoręcznie, co przy wymianie filtra kabiny warto zaznaczyć :)
Jednocześnie upewniłem się, że przy poprzednich przeglądach serwis co najmniej raz wymieniał mi filtr kabinowy. A skąd to wiem .......... brak 2 szt śrubek (uzupełniłem) :)
Szkoda, że poprzednio zajumali mi świece, stracili klienta, a ja muszę szukać warsztatu.
Dzisiaj udało mi się dołożyć podłokietnik. Dostęp przy montażu dość niewygodny, bo śruby pochowane ale wykonalne i oreginalny podłokietnik można zamontować w miejsce koszyczka w tunelu centralnym (ASO twierdziło, że się nie da i trzeba wymieniać cały tunel, podając jakieś chore kwoty). Dodam, że pasuje również podłokietnik z Jeep'a Renegade - są identyczne, tylko wtedy trzeba się naszukać plastikowej osłony, co nie jest proste. Próbował może ktoś aktywacji trzeciego usb, bo teraz przy okazji mam takie w tym podłokietniku, podpiąłem go pod kabelek, ale nie ładuje, pewnie trzeba go jakoś odblokować?
Witam. Spaceship czy możesz wkleić zdjęcie tego podłokietnika i napisać gdzie go kupiłeś. Też planuję dać coś pod łokieć. Z góry dzięki.
Udało mi się znaleźć cały tunel z podłokietnikiem na olx. Gość sprzedawał razem z fotelami ale zgodził się odsprzedać sam tunel za dobrą cenę. Widziałem, że na allegro sprzedają pare sztuk tuneli ale w cenie około 500 zl. Sam podłokietnik, tak jak wspomniałem można kupić od jeepa renegate w cenach poniżej stówki ale wtedy jest problem z plastikową osłoną, ponieważ w jeepie jest inna. Samej takiej osłony nigdzie nie udało mi się znaleźć dlatego polowałem na cały tunel.
U mnie teraz tak wygląda.
Załącznik 38269
A tak sam podłokietnik
Załącznik 38270
A ja szukałem dlaczego na 1 sekundę zapalił mi się komunikat o ..zbyt niskim ciśnieniu oleju . Poświeciłem -sucho ,choć chwilę wcześniej odjechałem spod sklepu i jakaś plama była .Skojarzyłem plamę (myślałem ,że nie moja ) ,za paręset metrów komunikat ...,podjechałem dalej i auto zgasiłem . Po chwili plamka pod autem ,ale nie tłusta ,woda -obstawiam skraplanie z klimy ,poziom oleju między 3/4 a max .Pokatowałem auto ,ale nie pojawił się już komunikat więcej . Cóż ,zaczynam się bać wyświetlanych komunikatów we Fiacie :)
Kiepski olej gubi ciśnienie w wysokiej temp ??
Wedle karty charakterystyki olej stosowany jest lepszy od Seleni i grupy 4 ,a nie 3 jak Selenia . Gdyby coś z olejem ,to powinno przyjść po pognaniu auta na autostradzie celem spr ,czy koła się kręcą w dobra stronę :) . Będę obserwował ,zawsze mogę wrócić do Selenii . Dzięki za sugestię - obserwacja będzie wzmożona !