Chcesz powiedzieć, że jeżeli sprężarka jest wyłączona, to filtr nie działa? :tongue
To jest widok strony w wersji do druku
Nie. Dla mnie normalne powietrze to prosto ze środowiska 🙂
Pisałem prosto ze środowiska a nie przepchane przez filtry. Jak ktoś klime używa tylko w upały to zazwyczaj jeździ z otwartymi szybami wtedy powietrze w kabinie jest bardziej zanieczyszczone. Zresztą im więcej używa się klimy tym mniejsze prawdopodobieństwo awarii układu i rozwoju grzybów czy pleśni. Kilka lat używam klime i nigdy nikt przez nią nie był chory bo używam z głową i dbam.
Ja też "żydzę" na klimie. W samochodzie, w pracy, w domu.
Nie lubię chłodu klimy, coś mi w tym nie pasi. Zwłaszcza dobija mnie jezda na automacie gdy powietrze na zewnątrz jest w sam raz a mimo tego chodzi sprężarka i jednocześnie układ dodaje gorące powietrze. Po kilkugodzinnej trasie czuje się jak wiór. Tzn tak wysuszony.
Jak tylko warunki pogodowe/drogowe pozwalają, to jeżdżę bez włączonej klimy, a z córką to już w ogóle staram się nie używać klimy, bo źle wpływa na jej zdrowie.
Kolejne pytanie/watpliwosc:
Czy w trybie auto on/off (wylaczanie sie silnika automatyczne przy zatrzymaniu) mozna miec wlaczona klime? Chodzi mi o to ze jak stoje w korku to sprezarka zalacza sie kilkanascie-kilkadziesiat i wiecej razy. Czy moze miec to jakis negatywny wplyw na dzialanie klimy?
Działanie start stop ma negatywny wpływ na wszystko w aucie a tylko poprawia statystki producenta i jest pseudo ekologiczne ale wiele osób uważa inaczej...
To sugerujecie zeby jednak wylaczyc auto start-stop na poczatku kazdej jazdy? Sory jestem laikiem w tych tematach.
ja jestem antyfanem absurdów ekologicznych to nie mam zamiaru nigdy jeździć na włączonym. Od wyjazdu z salonu mam wyłączony.
OK to bede wylaczal na kazda jazde, wole miec dluzej sprawny silnik, sprezarke, itd (rozumiem ze duzo lepiej jak pracuja ciagle) + akumulator wciaz nie dostaje w tylek rozruchami w korku
@ nightingale79
czyli wylaczasz na kazda jazde? nie mozna tego przeciez wykasowac z software-u
We wcześniejszych wersjach wystarczyło raz wyłączyć guzikiem na konsoli centralnej i był spakój, ale widocznie było to za mało ekologiczne, więc to zmieniono i trzeba za każdym razem wyłączać.
Dokładnie - w moim roczniku wciskało się raz i spokój.
Tak było chyba do połowy 2018 r.
Już nie raz było - norma Euro 6D.
Szanowni koledzy czy komuś udało się dołożyć PTC ?