Qvadrat - od samego początku jeździsz na gazie? ....też odebrałem swoje kombi ale na razie śmigam tylko na benzynie ..... chce poczekać z gazem aż silnik się trochę ułoży ... ale szczerze mówiąc sam nie wiem .....czy to w ogóle ma sens czy nie ....
To jest widok strony w wersji do druku
Qvadrat - od samego początku jeździsz na gazie? ....też odebrałem swoje kombi ale na razie śmigam tylko na benzynie ..... chce poczekać z gazem aż silnik się trochę ułoży ... ale szczerze mówiąc sam nie wiem .....czy to w ogóle ma sens czy nie ....
No od początku na gazie. Ale to nie głupi pomysł pojeździć troche na benzynie aby mapę złapał... Moze wtedy mniej gazu bedzie palił...
Pierwszy tysiac zrobilem na benzynie ale rachunki szybko sklonily mnie do przejscia na gaz. Tak co 3-4 tysiace daje sie autu przejechac 20km na PB. Czasami to samo wypada jak sie konczy zbiornik I nie ma dobrej stacji w poblizu.
Nie zauwazylem zeby to jakos wplynelo na spalanie.
Dojazdowki nie woze. Moze Teraz po wymianie na zimowe powoze troche jedno letnie na wszelki wypadek.Czesto cos woze wiec potrzebuje miejsca a bagaznik w HB lpg do najwiekszych nie nalezy.
Auto jak narazie bezproblemowo. Z jedynych przygod jakie ostatnio mialem to 2 razy po dluzszym postoju zgasl jakies 5sek po odpaleniu. Mam nadzieje ze to byl przypadek a nie zwiazane z coraz zimniejszymi dniami....
Z niedociagniec fabrycznych jak narazie to
-niektore blachy na krawedziach przy drzwiach nie sa oszlifowane.Przez co mozna sie skaleczyc myjac auto.
-Zle zamocowana odpadajaca boczna owiewka na tylnej szybie.
Z innej beczki do osób z fabryczną instalacją. Macie w dowodzie rejestracyjnym wpisane zasilanie P + LPG w polu p3, czy tylko P i wbitą pieczątkę, ze auto z gazem? Bo ja nie mam w dowodzie żadnej informacji o gazie, pani zapomniala wpisać...
W P3 P LPG i w adnotacjach urzędowych LPG. Co do jazdy , to ja śmigam od samego początku tylko na LPG. Jak do tej pory , to mój przełącza się po jakiś 300 metrach. Chodzi super. Mało pali. Jedyne co ostatnio się pierdzieli to to, że po zatankowaniu gazu wskaźnik podnosi się na maksa i za chwilę opada i pokazuje brak lpg. Jak go wyłączę i chwilę odczekam to po odpaleniu jest już ok.
ot gamonie, ja mam tylko P...
to dopisz sobie długopisem LPG:lol:
Eeee tam kolejne badanie za 3 lata i za 99zl :)
spalanie wychodzi jednak dosyć spore bo ok 9L LPG trasa 130km/h (autostrada na tempomacie, z 3 osobami i lekkim bagażem, instalacja fabryczna landi renzo)
badanie techniczne z LPG (niezależnie od tego kto montował) jest co rok a nie co 3 lata, radzę pamiętać ;)
problemy: zaraz po odpaleniu pływają obroty (do 20-30 sekund),
jakby się przycinał, raz nawet zgasł, tu sugeruję zgłaszać do ASO każdy taki przypadek, ponoć jest ich sporo więc jest nadzieja że pojawi się nowy soft (ale w masie siła więc zgłaszajcie)
jak ja się cieszę, że nie mam LPG. Jak to mówił ktoś kiedyś gdzieś:
"mnie podwyżka cen paliw nie interesuje bo ja zawsze tankuje za 50pln"
A ja po prostu mam lpg... Byla dziura w aucie i zamiast doplacic 450 do kola aby dziurę zatkać to ja burżuj doplacilem 3500 do butli i dziura zatkana, a co :)
W jakiejś recenzji online małego auta słyszałem tekst, ze kolo zapasowe w takim aucie to tylko zaślepka dla butli gazowej, bo prędzej czy później trafi tam gaz...
kurde znowu o DR zapytam.
Pytanie do osób z fabrycznym LPG, jaką macie datę kolejnego badania technicznego? rok od odbioru/zarejestrowania auta z fabrycznym lpg, czy rok od daty z homologacji (chyba data produkcji auta/montażu instalacji w fabryce)?
Bo wymieniałem DR (w p3 było tylko P bez LPG) i w nowym wbili mi gaz z datą montażu lipiec (auto odebrałem we wrześniu) i kolejne badanie do lipca (czyli 10 miesięcy de facto)... czy w ogóle w aucie z fabryczną instalacją macie wpite daty montażu LPG, czy tylko info o lpg? Dajcie znać proszę, bo ci urzędnicy rozwalają mnie na łopatki...
ja mam data rejestracji + rok
w adnotacjach tylko LPG (bez daty)
Też mam rok od daty rejestracji (bo się kobita zorientowała w ostatniej chwili czytając homologację że jest fabrycznie LPG). W adnotacjach LPG z datą =dacie rejestracji
Dzięki, jak zwykle jakieś cyrki u mnie wyczniają... masakra...
Właśnie dzwoniłem do referatu rejestracji pojazdów i powiedzieli mi, że badanie za rok liczą i wpisują od daty z homologacji... Traktują to jako datę montażu instalacji (u mnie 17.07) i mimo pierwszej rejestracji 12.09 następne badanie jest do 17.07.2018... Cały czas mówię o fabrycznej instalacji LPG. Z powyższych odpowiedzi wynika że u innych liczą rok od pierwszej rejestracji pojazdu z fabryczną instalacją. Czy jeszcze u kogoś liczą tak jak u mnie? Możecie to sprawdzić w DR? Co to za cyrk, chciałbym to jakoś wyjaśnić...
Docieram autko :) Pierwsze tankowanie 35 l gazu. Teraz mam na wskaźniku poziomu gazu jedną "kreskę" a przejechane 190 km. . Wydaje mi się że coś dużo ? Mam Tipo SW
Dużo ale to norma... No i zależy jak jeździsz...