To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Stosunkowo dużo służbowo jeżdżę A4 z Katowic do Krakowa i niestety tak wygląda jazda po polskich autostradach. Dla mnie najbardziej wkurzające są wyprzedzające się przez kilka minut ciężarówki co powoduje zatory na lewym pasie i nerwowe zachowanie "szybkich i wściekłych", którzy siedzą ci na ogonie tak blisko, że nie widać jego tablicy rejestracyjnej. To samo jak wyprzedzasz lewym pasem, na blacie 150-160 i taki z tyłu ci podjeżdża i chciałby cie zaraz zepchnąć z pasa, ty jesteś w trakcie wyprzedzania i widzi idiota, że nie mam gdzie zjechać na prawy ale będzie cię poganiać. A potem stoisz w korku godzinę bo raz mu nie wyszło i doprowadził do wypadku.
Sama prawda.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
Ostatnio czytałem o przepisie dotyczącym odstępów między pojazdami na drogach szybkiego ruchu i autostradach. Nie pamiętam czy to projekt czy już weszło w życie.
Tak samo jak nic nie można zrobić jakiemuś ewidentnemu zawalidrodze na lewym pasie- no może poza swieceniem długimi i klaksonem- to tak samo jakiś szybki palant z tyłu również nic nie zrobi gdy wyprzedzamy. Nie ma się co tym przejmowac.
Ostatnio widziałem gościa który pomimo 300m wolnego prawego pasa uporczywie jechał lewym 110-120km/H. Wkońcu gość za nim wyprzedził go z prawej. I co takiemu zrobisz? Jedynie kamerki i wysyłać na policję.
-
Zawsze nadgorliwemu wariatowi gdy trzyma sie za blisko dupy mozna delikatnie dac po heblach 😈
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Zawsze nadgorliwemu wariatowi gdy trzyma sie za blisko dupy mozna delikatnie dac po heblach 😈
Gorzej jak Ci się wpakuje do bagażnika. I co z tego że miałeś rację?
-
Lepszy jest neon na szybie "Polcja. Zjedź na pobocze"
-
Do czasu aż nie natrafi się na samochód z tym prawdziwym neonem :wink:
-
Dlatego jest Polcja nie Policja :-) Mozna zrobic Polska jak ktos z tylu w szoku to nie zwroci uwagi. + dwie czerwone lampki po bokach migajace naprzemiennie. Mozna dostac mandat najwyzej za "nieregulaminowe" oswietlenie. Tyle ze to bardziej pasuje do czarnej vectry itp.
-
Myślałem że napisaliście coś ciekawego o silniku a tu tyle postów off topu że masakra - moderator powinien to posprzątać.
-
A co byś chciał jeszcze wiedzieć o silniku?
-
Cytat:
Napisał
marx30
A co byś chciał jeszcze wiedzieć o silniku?
Ja na przykład chciałbym wiedzieć co zostało zepsute w odmianie Euro6 że już od drugiej osoby słyszę że wersja silnika w Tipo jest mniej chętna na chip tuning i potencjalne i bezpieczne zyski są dużo mniejsze niż w wersjach bez Euro6.
Liczyłem na to że za rok zrobię małego gratisa ale jak słyszę że w standardzie temperatura spalin jest już teraz bardzo wysoka.
Podobno spotkać T-Jeta z jakimś gratisem mocy jest już niemozliwe. Bravo 2 potrafiły na hamowni wykręcić nawet 15konia i ileś tam Niuta więcej niż podaje katalog. Oczywiście mam na myśli wersje 120km.
W świetle tych faktów sens chipowania dla mnie znacząco się zmniejsza. A wymiana gratów to już za droga impreza dla mnie.
-
W teście Tipo w Motorze na hamowni wyszło 130 KM. Także gifty i w Tipo się zdarzają.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
-
Przecież hardware-owo silniki identyczne. To wlasnie soft dostosowuje do euro 6 (co mnie nieco dziwi bo wymagania dla euro 5 i 6 odnośnie benzyn są takie same. Może chcieli urwać parę gram emisji co2 żeby im się flota bilansowała i mieszankę zubożyli co skutkuje podniesieniem egt. I zamulili przy tym pedał gazu.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Który to numer?
Numer 15/2018
Dokładnie jest napisane: 130KM przy 4570 obr./min oraz 228,6Nm przy 2054obr./min (katalog 120/5000 i 215/2500).
Szczególnie cieszy wyższy moment przy sporo niższych obrotach.
-
W doładowańcach to częste ale faktycznie cieszy. A odnosnie mocniejszych wesji w innych krajach czesto sie płaci podatek od mocy a tipo jest raczej dla oszczedniejszych. Jak masz w dowodzie 150 KM to zaplacisz za 150 KM jak masz 120 a potem zrobisz chipa to per saldo w krotkim okresie mozesz wyjsc na zero
-
Czy stosowanie się do zaleceń ecoDrive, szczególnie w/s zmiany biegów, może skrócić żywotność dwumasy w t-jet? Jeśli tak, to czuję się robiony w bambuko. Mam wrażenie, że ten asystent wymusza styl jazdy, jak dla diesla, z którego się przesiadłem.
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
-
Byla juz o tym mowa. Zakleic tasmą miejsce tych strzałek i zapomnieć.
-
Zgadza się, była o tym mowa. Chodziło mi bardziej o ustalenie, czy dwumasa na tym cierpi, jak w dieslu, kiedy ktoś jeździ po mieście na wysokim biegu (3/4) i niskich obrotach, bo nie chce wachlować biegami. W przypadku ecoDrive jest ciut inaczej: nie trzymasz ciągle tego samego biegu. Zmiana biegów jest częsta, ale i tak przy niskich obrotach, max 2500/min.
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
-
Przy turbo benzynie nie ma potrzeby kręcić wysoko jak w wolnossaku przy normalnym rozpędzaniu. Żeby osiągnąć przyzwoite spalanie trzeba zmienić przyzwyczajenia i wcześnie zmieniać biegi. Dwumasie nic nie będzie, moment w T-Jecie jednak sporo mniejszy jak w dieslu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Strasznie generalizujesz focus 1.8tddi z 2000 roku 90KM i 200NM, a tu masz mniejsza pojemność i więcej koni i momentu... tamten turbo diesle cieniutko wypada na tle tjeta... a ile momentu maja passatowe 1.9tdi 90 i 110KM...