Czy tam jest EGR:?: :!: FIAT w tych silnikach stosuje wewnętrzny układ cyrkulacji spalin - w komorze spalania - ukształtowanie tłoka i głowicy. W 1.4 MultiAir EGR nie ma, w 1.4 8V GP też brak.
To jest widok strony w wersji do druku
Czy tam jest EGR:?: :!: FIAT w tych silnikach stosuje wewnętrzny układ cyrkulacji spalin - w komorze spalania - ukształtowanie tłoka i głowicy. W 1.4 MultiAir EGR nie ma, w 1.4 8V GP też brak.
Czyli to nie EGR skoro tipo go nie posiada:cool: Dobra informacja dzięki chłopaki
Kurde panie. Jak można jechać na jedynce. Toć to bieg do ruszania... Jak jedziesz nawet wolno to tylko na 2 lub wyżej. Przecież ta jedynka jest bardzo krótka i już przy 10 km/h możesz sobie polować gaz ile wlezie. Brak przełożenia sprawi że nie przyspieszysz...
40 lat temu zarżnąłbyś skrzynię w kilka tygodni.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Zdziwilbym się jakby auto przyspieszało na wciśniętym sprzęgle...
Recyrkulacja spalin w FIATowskim 1.4 rzeczywiście jest realizowana przez wariator faz rozrządu (nie spodziewałem się tego po tak starym silniku, np. Oplowski Ecotec 1.4 ma normalny zawór EGR), ale jak najbardziej występuje w tym silniku.
Ja również, pytanie było o reakcję (silnika) a nie przyspieszanie.
Chyba wiem o czym piszesz. Ale w każdym fiacie którego miałem było podobnie.
A ja mam pandę z silnikiem fire, i nie ma problemów. a tutaj , jedyneczka, ruszamy bez problemu, i nawet jak dam na jedynce do 4tys, sprzęgło, bieg 2 i zęby na kierownicy, bo auto zamiast przyspieszać, mimo że gaz prawie w podłodze, to gubi moc na sekundę. jest to jednak wystarczający czas aby mnie jakiś czas temu prawie skoda na rondzie zawinęła. ja jadę z tym dzisiaj albo jutro, bo jest to niebezpieczne, i zwiększa zużycie paliwa, bo auto zamiast przyspieszać to zwalnia i potem dopiero znowu nabiera prędkości. opóźnienie czuć nawet między 2 a 3 biegiem. po puszczeniu sprzęgła mimo że jest wciśnięty pedał gazu, to auto zwalnia. nawet jak jedziesz jak automatem, nie puszczasz gazu przy wciskaniu sprzęgła, to na wciśniętym sprzęgle obroty są, a jak puścisz sprzęgło automatycznie obroty spadają mimo, że pedał gazu jest w tym samym miejscu, o mocy brak. tragicznie się jeździ. myślałem że przejdzie, ale pojeździłem dwa miesiące i dalej to samo.
pozdrawiam.
Ksys. Koniecznie daj znać co ci powiedzieli na ten temat. Mam przejechanie 300 KM ale mam to samo. Z tego co Czytalem na forum dużo osób tak ma...
Ja też czekam na to co powiedzą tobie panowie z serwisu na temat tej usterki. Ja mam ponad 9tys km i też mam ten problem
U mnie też to występuje.
Panowie, czy problem opóźnionej reakcji na gaz występuje u wszystkich, którzy mają 1.4, czy są też pojazdy wolne od tego problemu? A może nie wszystkim to przeszkadza?? Na jutjubie są filmiki pokazujące przyspieszanie od 0 do 100km/h i tam nic takiego nie zauważam. Żaden znany recenzent samochodowy też nie zwrócił na to uwagi. Pytam z ciekawości - co mnie czeka?
Ja nie odczuwam żadnego opóźnienia na gaz. Wciskam gaz i jedzie.
Może i lekkie czasami opóźnienie jest po przejściu z jedynki na dwójkę ale to tylko na zimnym i jak lekko dotykam gaz, nie bójcie się wkręcić wyżej, gaz zdecydowanie naciskać i auto wyrywa do przodu.
Też mam 1.4 i nic takiego u mnie nie występuje. W testówce na jeździe przed zakupem też nic takiego nie miało miejsca. Zastanawiam się o czym tu piszą i czy nie jest to spowodowane jakimś złym obsługiwaniem pedałów/biegów? albo jakieś przyzwyczajenia z diesli :)
U mnie nic takiego nie ma, żadne opóźnienie nie występuje.
sprawa opóźnienia jest pojęciem względnym, jeśli ktoś ma porównanie i jeździ równolegle innym autem, w którym reakcja na gaz jest natychmiastowa to poczuje wyraźną różnicę, natomiast jeśli ktoś jeździ tylko tipo to może mu się wydawać, że tak ma być (słynne TTTM)