To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
speed3077 Witam.Kierownica wymieniona poduszkę udało się ładnie wyjąc a następnie ją włożyć na miejsce.Niestety tempomat jest martwy po lewej stronie przyciski na kier podświetlone a po prawej nie był włączony potem wykonałem osiowanie i niestety kaplica:(Przynajmniej ma teraz skórzana kier.:)Pytanie teraz techniczne a może taśma nie ma tyle przejść co powinna?i dlatego nie działa temp??
czołem
przyciski to tylko wierzchołek góry lodowej
rozkminiałem kiedyś ten temat w moim Bravolocie, jeśli masz parcie, to zerknij na http://fiatklubpolska.pl/bravo-ii-46...-bravo2-40276/ user Fedur zamieścił plik
załatw sobie schematy z Tipo do bodykompa, kompa silnika i porównaj piny i połączenia, robota długa i dla uważnych, ale się da, omijasz tutaj body i robisz instalkę bezpośrednio do kompa silnika
w Pandzie miałem wiązkę do halogenów, ale body już nie miał odpowiednich przekaźników, a w liczniku żadnej ponadprogramowej diody podświetlającej kontrolkę, w Bravo nie było już wiązki do tempomatu, o reszcie nie wspomnę
oszczędności Fiata, jak czegoś nie zamówisz, to nie dostaniesz
-
1 załącznik(i)
Hello. I have a Fiat Tipo Easy without tempomat (cruise control).
I've been connecting my car with multiecuscan 4.0 and proxy alignment procedures appear Cruise Control (disabled) among others. Does this mean that my switchboard is ready to connect the Cruise Control command and be able to enable it?
Załącznik 33103
-
Cytat:
Napisał
razalas Hello. I have a Fiat Tipo Easy without tempomat (cruise control).
I've been connecting my car with multiecuscan 4.0 and proxy alignment procedures appear Cruise Control (disabled) among others. Does this mean that my switchboard is ready to connect the Cruise Control command and be able to enable it?
Załącznik 33103
Unfortunately not.
Beside the difference in steeering wheel buttons, internal wiring in steering wheel column and wiring from column to the bodycomputer there is also difference in body computer itself. The cruise control is not programmed and probably it can't be switched on with multiecuscan, alfaobd etc.
-
-
Wysłałem im zapytanie na maile, czy pasuje do tipo 2016, odpisali że tak. Rozważam opcję instalacji tego u siebie. Trzeba byłoby tylko przerobić manetkę żeby współpracowała z oryginalnymi przyciskami z kierownicy.
-
Cytat:
Napisał
kmlnvm Wysłałem im zapytanie na maile, czy pasuje do tipo 2016, odpisali że tak. Rozważam opcję instalacji tego u siebie.
Nie mam zdania na ten temat. Jak oprogramowanie jest dobre to powinno zadziałać ale sprzedawcy piszą co popadnie. Tak czy inaczej, rozumiem, że do tego powinno być coś wpinane do obd żeby mogło czymkolwiek sterować. bo jak to jest sama dxwigienka zastępująca przyciski na kierownicy to lipa.
-
Jest urządzenie które wpina się do odb i pod pedał gazu (jakkolwiek to nazwać), trzeba byłoby tylko przerobić oryginalny panel przycisków żeby działał jako ta dołączona dźwigienka.
Zbadam temat dokładniej niestety dopiero po nowym roku i dam tutaj znać czy da się to w ogóle w Tipo Tipo zamontować.
-
Cytat:
Napisał
kmlnvm Jest urządzenie które wpina się do odb i pod pedał gazu (jakkolwiek to nazwać), trzeba byłoby tylko przerobić oryginalny panel przycisków żeby działał jako ta dołączona dźwigienka.
Zbadam temat dokładniej niestety dopiero po nowym roku i dam tutaj znać czy da się to w ogóle w Tipo Tipo zamontować.
Czyli tylko czyta prędkość z obd i podmienia sygnał pedału gazu: jak poniżej zadanej to "naciska" gaz jak powyżej to "puszcza". Pytanie co w przypadku naciśnięcia sprzęgła, hamulca, jak wygląda wyświetlanie zadanej prędkości. Myslę że pierwszy lepszy taki "uniwersalny" wynalazek nie odczyta po obd kodów specyficznych dla fiata (właśnie naciśniecia pedału sprzęgła i hamulca). IMHO będzie kiszka
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
marx30 Czyli tylko czyta prędkość z obd i podmienia sygnał pedału gazu: jak poniżej zadanej to "naciska" gaz jak powyżej to "puszcza". Pytanie co w przypadku naciśnięcia sprzęgła, hamulca, jak wygląda wyświetlanie zadanej prędkości. Myslę że pierwszy lepszy taki "uniwersalny" wynalazek nie odczyta po obd kodów specyficznych dla fiata (właśnie naciśniecia pedału sprzęgła i hamulca). IMHO będzie kiszka
Jutro będę rozmawiał z firmą która zajmuje się montażem takich tempomatów i podpytam o szczegóły. Dostałem też instrukcję takiego urządzenia i do pewnych procedur używa się sprzęgła i hamulca, więc wydaje mi się że musi to wykrywać. Po za tym w załączniku można przeczytać kiedy automatycznie się wyłącza.
Załącznik 33764
tutaj można obejrzeć te tempomaty
http://c4.com.pl/kategorie.php?id=257
-
Ceny wyższe niz za fabryczny
-
Cytat:
Napisał
marx30 Ceny wyższe niz za fabryczny
niestety tak :/ ale brakuje mi tempomatu a przy zakupie auta nie mogłem czekać na wersję z tempomatem (jeśli będzie działać to będę zadowolony)
-
Cytat:
Napisał
kmlnvm niestety tak :/ ale brakuje mi tempomatu a przy zakupie auta nie mogłem czekać na wersję z tempomatem (jeśli będzie działać to będę zadowolony)
Po roku autka jazdy po polskich drogach tempomat używałem kilkakrotnie właściwie dla zabawy i ogarnięcie tych przycisków,nawet na autostradzie za bardzo nie przydaje się,bo trudno jechać tempem równym ,może w niedzielę gdzie mniej ciężarówek przydaje się
-
Nie przesadzajmy. Jak się jedzie z południa Polski nad morze, to tempomat jest bardzo przydatny.
-
W warunkach północnoamerykańskich nie wyobrażam sobie jazdy bez tempomatu - zdarza się, że tniesz przez godzinę zupełnie pustą drogą, bez jednego zakrętu. Ale jak za bardzo dociśniesz to nagle znikąd pojawia się szeryf ;-) Z kolei na autostradach prawie wszyscy mają zapięty tempomat, więc nawet przy dosyć dużym ruchu to ma sens. W PL, a przynajmniej tu gdzie zwykle podróżuję, tempomat uważam za całkowicie zbędny, zwłaszcza w zestawieniu z manualną skrzynią biegów.
-
A ja za każdym razem do pracy i z pracy na tempomacie... pomaga mi trzymać prędkość w ryzach, jak jadę bez niego to za każdym razem stanowczo za szybko... zbyt ciężka noga.
-
Ja jade rano do pracy na autopilocie
-
Kiedyś furmanki miały autopilota do domu...
-
Miałem auto od dealera ale chciałem doposażyć je w tempomat więc 2000zł brutto i dodatkowa dźwignia z lewej strony. Jak ktoś chce to mogę zdjęcia zrobić dźwigni i opakowania wraz z dokumentacją tempomatu.
-
Cytat:
Napisał
matejpl Miałem auto od dealera ale chciałem doposażyć je w tempomat więc 2000zł brutto i dodatkowa dźwignia z lewej strony. Jak ktoś chce to mogę zdjęcia zrobić dźwigni i opakowania wraz z dokumentacją tempomatu.
Super! prosimy:)
-
https://allegro.pl/tempomat-uniwersa...220761571.html
Dużego wyboru nie ma więc chodzi zapewne o coś takiego.