To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
HunterMH szkoda tracić czas
Dokładnie tak!
Kupowanie od handlarza przeważnie jest stratą czasu i pieniędzy.
Samochodu nie widziałem, ale po samym przeczytaniu opisu i obejrzeniu zdjęć widzę problemy:
1) handlarz kłamie
2) do ceny musisz doliczyć akcyzę i recykling, oraz prawdopodobnie dodatkowe koszty związane z rejestracją pojazdu sprowadzanego (np tłumaczenie dokumentów)
3) nie da się "wrócić na kołach" legalnie bez ważnej rejestracji i ubezpieczenia. To typowy wałek handlarzy, sztuczka działa dopóki auto nie zostanie zatrzymane przez policję albo nie bierze udziału w zdarzeniu drogowym. Jak cię złapią, to zasponsorujesz Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny sporą kwotą, zapłacisz grzywnę "za niemanie dokumentów pojazdu" i koszt holowania na najbliższy parking (pojazd bez rejestracji nie może poruszać się po drogach publicznych).
4) samochód był malowany, chyba nie cały ale był (na fotkach całkiem porządnie wygląda ta robota, nie wiem jak na żywo)
A tak poza tym to całkiem fajne autko.
-
Z tego co widze wg VIN auto jest wyposazone w skrzynie M32- koniecznie do doglebnego sprawdzenia
Sent from my SM-G7105 using Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
ata Dokładnie tak!
3) nie da się "wrócić na kołach" legalnie bez ważnej rejestracji i ubezpieczenia. To typowy wałek handlarzy, sztuczka działa dopóki auto nie zostanie zatrzymane przez policję albo nie bierze udziału w zdarzeniu drogowym. Jak cię złapią, to zasponsorujesz Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny sporą kwotą, zapłacisz grzywnę "za niemanie dokumentów pojazdu" i koszt holowania na najbliższy parking (pojazd bez rejestracji nie może poruszać się po drogach publicznych).
.
Jak kupowałem moje bravo od handlarza w PL to było na niemieckich blachach pojechalismy do jakiegoś posrednika ubezpieczycielowego i je ubzezpieczyl (OC) na 30 dni.. na tych blachach. Auto mialo wszystkie pozostałe dokumenty (akcyza, faktura itp) - może jest to śliskie z punktu widzenia prawa, jazda takim autem w PL ...ale na pewno nie rozumiem dlaczego mialbym płacic za brak OC, jeśli załóżmy - takim autem wróciłbym do domu- była kiedyś o tym dyskusja autokaciku -zdania podzielone... Wg mnie jesli ma sie OC to ryzukuje sie mandat za "niemanie" niektórych papierów ale na pewno nie za brak OC. Pozostaje kwestia co w razie wypadku - czy Ubezpieczyciel bedzie sie wymigiwal.
https://forum.autokacik.pl/index.php...iec-a-tablice/
https://forum.autokacik.pl/index.php...jak-to-dziala/
Cytat:
Z tego co widze wg VIN auto jest wyposazone w skrzynie M32- koniecznie do doglebnego sprawdzenia
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Sprawdzic czy skrzynia nie wyje na kązdym z biegów. Oraz czy nie za mocno rusza się drążek przy dodawnaiu gazu
https://www.youtube.com/watch?v=v9ykXS-xJBs
https://www.youtube.com/watch?v=9UzqA96GK1o
-
Cytat:
Napisał
e_nornert Jak kupowałem moje bravo od handlarza w PL to było na niemieckich blachach pojechalismy do jakiegoś posrednika ubezpieczycielowego i je ubzezpieczyl (OC) na 30 dni.. na tych blachach.
Poczytaj sobie:
https://www.autotesto.pl/blog/tablic...ac-sie-nabrac/
https://www.mfind.pl/akademia/polisa...nych-numerach/
(losowe opracowania tematu "z internetów", sprawdziłem zawartość merytoryczną)
Temat jest mi znany od strony praktycznej, bo okolice Szczecina to jedno z zgłębi aut "Niemiec płakał jak sprzedawał". Sprawa jest prosta, dopóki samochód ma ważną rejestrację to ubezpieczenie jest ważne (nie jest istotne z jakiego kraju tablice). Po upływie ważności tablic wywozowych (jeśli były) i/lub bez ważnych tablic rejestracyjnych (oraz stosownych dokumentów) każde ubezpieczenie jest nieważne. Niezależnie czy jest wypisane na vin pin czy sryn - nie działa.
-
Cytat:
Napisał
ata Poczytaj sobie:
https://www.autotesto.pl/blog/tablic...ac-sie-nabrac/ https://www.mfind.pl/akademia/polisa...nych-numerach/
(losowe opracowania tematu "z internetów", sprawdziłem zawartość merytoryczną)
Temat jest mi znany od strony praktycznej, bo okolice Szczecina to jedno z zgłębi aut "Niemiec płakał jak sprzedawał". Sprawa jest prosta, dopóki samochód ma ważną rejestrację to ubezpieczenie jest ważne (nie jest istotne z jakiego kraju tablice). Po upływie ważności tablic wywozowych (jeśli były) i/lub bez ważnych tablic rejestracyjnych (oraz stosownych dokumentów) każde ubezpieczenie jest nieważne. Niezależnie czy jest wypisane na vin pin czy sryn - nie działa.
Tak jak pisałem zdania są podzielone
https://ubea.pl/oc-na-miesiac/
Auto z zagranicy? Pamiętaj o rejestracji i wykupieniu ubezpieczenia OC - Finanse-osobiste - Gazeta Prawna - wiadomości, podatki, prawo, biznes i finanse
Zresztą nawet w Twoim linku jest takie coś:
Ubezpieczenie auta na angielskich, niemieckich lub po prostu zagranicznych tablicach w Polsce? Zgodnie z prawem nie ma możliwości wykupienia pełnej (a więc 12-miesięcznej) polisy OC dla aut zarejestrowanych za granicą. Jazda na niemieckich, angielskich oraz innych zagranicznych tablicach jest możliwa jedynie krótkoterminowo i to dosłownie. Pozostaje zakup tymczasowej polisy 30-dniowej, której koszt oscyluje w granicach 100 złotych, z zasady ma zapewnić spokój i bezpieczeństwo jedynie na czas dopełniania formalności związanych z przerejestrowaniem auta. Zakup pełnego, 12-miesięcznego ubezpieczenia OC dla samochodu zarejestrowanego za granicą jest możliwy wyłącznie pod warunkiem złożenia deklaracji, że w ciągu 30 dni od zakupu takiej polisy auto zostanie zarejestrowane w Polsce.
Jest tez tam urywek:
Z ustawy Prawo o ruchu drogowym wynika, że samochód osobowy sprowadzony z zagranicy może jeździć po polskich drogach nie dłużej niż 30 dni, pod warunkiem że posiada ważny przegląd techniczny oraz aktualne tablice rejestracyjne.
Ale to dotyczy (wg mnie - prawnikiem nie jestem) tego ze policja może dac ci mandat za brak tablic (tego nie negowałem) a nie za brak polisy OC, jeśli taka polisę kupiłem i firma podpisała umowe na 30 dni
Dlatego interesują mnie doswiadczenia praktyczne o których wspominasz- czy ktoś miał/miałeś kontrolę w aucie mając np niemieckie blachy i miał 30 dniowe ubezpieczenie przed rejestracją na siebie (polskie blachy)? Czy policja czepiała się braku OC? Dostał ktoś mandat?
Czy ktoś miał wypadek w takiej sytuacji i co powiedziala ubezpieczalnia???
A moze ktos pracuje w Ubezpieczalni i wie jak tego typu sprawy są traktowane? Albo policji???:)
-
Nie chcę zakłądać nowego tematu więc zapytam tutaj, potrzebuję osłonę na silnik środkową do 1.4 90km 2007 rok, znalazłem na olx takie ogłoszenie https://www.olx.pl/oferta/oslona-sil...5-IDtkb8R.html i tam w opisie jest że osłona do Tjet mam pytanie czy ta osłona zapasuje do mojego wolnossącego ?
-
EPER twierdzi, że podejdzie. :cool:
-
-
-
Cytat:
Napisał
ata Po upływie ważności tablic wywozowych (jeśli były) i/lub bez ważnych tablic rejestracyjnych (oraz stosownych dokumentów) każde ubezpieczenie jest nieważne. Niezależnie czy jest wypisane na vin pin czy sryn - nie działa.
Bzdura, jak może być nieważna wystawiona przez agenta w imieniu towarzystwa i podpisana przez niego polisa, za którą wziął pieniądze? Kto tak twierdzi? Sąd cywilny?
-
Witam Forumowiczów,
Przymierzam się do kupna swojego pierwszego samochodu i po długich rozważaniach zdecydowałem się na Fiata Bravo. Jako osoba kompletnie nieobeznana z samochodami chciałbym zapytać mądrzejszych od siebie o opinię dotyczącą poniższej aukcji (samochód oglądany już przeze mnie na żywo, po wszystkich oględzinach bravo z odparzeniami lakieru na nadkolach, klapach bagażnika itp mogę ocenić, że wizualnie jest on zadbany). Rozrząd wymieniany po 120 tyś. km, z rzeczy in minus to wymieniana przednia szyba - brak informacji właściciela co było przyczyną. Za wszelkie wskazówki gorąco dziękuję.
FIAT BRAVO .SALON POLSKA! (7321207622) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
-
Tłuczona padaka ordynarnie odpicowana przez nieuczciwego handlarza. Skoro jest atrakcyjny, to dlaczego się jeszcze nie sprzedał? Atrakcyjne samochody nie trafiają do komisów, tylko sprzedają się w godzinę wśród znajomych albo z ogłoszenia.
-
Cytat:
Napisał
drucikfiat Tłuczona padaka ordynarnie odpicowana
- prosiłbym o uzasadnienie
Cytat:
Napisał
drucikfiat przez nieuczciwego handlarza
- tutaj tym bardziej chciałbym wiedzieć skąd użytkownik ma takie informacje
Cytat:
Napisał
drucikfiat Skoro jest atrakcyjny, to dlaczego się jeszcze nie sprzedał? Atrakcyjne samochody nie trafiają do komisów, tylko sprzedają się w godzinę wśród znajomych albo z ogłoszenia.
- idąc tym tokiem myślenia to pozostaje kupować wyłącznie auta od szwagrów bądź znajomych (znajomy komisiarz albo szwagier komisiarz chyba też by przeszedł) i to z ogłoszeń sprzed godziny - wszystko co dłużej leży to "padaka".
Przepraszam za odejście od tematu ale liczyłem na bardziej opiniotwórcze i profesjonalne opinie.
-
Niezgodność opisu z rzeczywistością .
Brak ASR i ESP
Ciemna tapicerka ?
-
Cytat:
Napisał
maximiliano - idąc tym tokiem myślenia to pozostaje kupować wyłącznie auta od szwagrów bądź znajomych (znajomy komisiarz albo szwagier komisiarz chyba też by przeszedł) i to z ogłoszeń sprzed godziny - wszystko co dłużej leży to "padaka".
Dokładnie tak właśnie jest, i to zarówno w Polsce, jak i w Niemczech już.
Dlaczego handlarz nieuczciwy? Bo pisze choćby o gwarancji, podczas gdy i tak odpowiada z tytułu rękojmi i wad produktu z uwagi na szczególne warunki sprzedaży konsumenckiej.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
maximiliano Napisał drucikfiat Tłuczona padaka ordynarnie odpicowana - prosiłbym o uzasadnienie
Myta komora silnika. Ktoś normalny to robi poza nieuczciwym handlarzem?
-
Cytat:
Napisał
maximiliano samochód oglądany już przeze mnie na żywo
Cytat:
Napisał
maximiliano wymieniana przednia szyba - brak informacji właściciela co było przyczyną.
Jak jest średnia grubość szpachli w tym egzemplarzu?
Niepoprawny VIN (w aukcji), ale rozumiem że oglądając samochód spisałeś VIN i sprawdziłeś historię pojazdu.
Cytat:
Napisał
drucikfiat Myta komora silnika. Ktoś normalny to robi poza nieuczciwym handlarzem?
Ja tak robię, nie za często ale zdarza mi się. Takie hobby.
Nie przed sprzedażą, bo u nas czysty samochód wywołuje nadmierną ekscytację oglądaczy.
-
Cytat:
Napisał
ata Jak jest średnia grubość szpachli w tym egzemplarzu?
Dopiero w sobotę będę na stacji żeby sprawdzić mechanicznie samochód - na razie chciałem usłyszeć opinię mądrzejszych od siebie
Cytat:
Napisał
ata Niepoprawny VIN (w aukcji), ale rozumiem że oglądając samochód spisałeś VIN i sprawdziłeś historię pojazdu.
Dlaczego twierdzisz, że VIN z aukcji jest niepoprawny? na autodna na podany VIN: ZFA19800004263764 wychodzą informacje zgodne z opisem samochodu, podobnie na eperze
-
Cytat:
Napisał
maximiliano Dlaczego twierdzisz, że VIN z aukcji jest niepoprawny?
https://historiapojazdu.gov.pl/
chyba że CEPIk znów się wyłożył na plecki, tak jak w poniedziałek.
-
Cytat:
Napisał
ata
można sprawdzić na cepiku samochód bez tablic? mnie a raportu z autodna po nr VIN zgadza się wyposażenie i data rejestracji więc zakładam, że jest ok. W sobotę zwrócę uwagę, czy zgadza się wpisany z tym rzeczywistym.
Co do braku w wyposażeniu ASR i EPS - rzeczywiście, jest to nieścisłość w stosunku do tego co w opisie w aukcji (choć cena adekwatna do wyposażenia). Swoją drogą to mając styczność z kilkunastoma sprzedawcami to czasami aż głowa mała jak ludzie sprzedający samochody nie potrafią odpowiedzieć czy auto ma DPF albo twierdzą, że skoro aktualnie jest w Polsce to kraj pochodzenia to Polska..
-
Nie szkoda Ci marnować czasu na oglądanie tego trupa u handlarza? Powinien kosztować 11.000 zł w takim stanie.