Kolega rzucil temat na alfaholicy i tam mu sprawdzili, zapewne ktos pracuje w Aso.
To jest widok strony w wersji do druku
Kolega rzucil temat na alfaholicy i tam mu sprawdzili, zapewne ktos pracuje w Aso.
a co to może być "5BH STEROWANIA WYBIERANIA BIEGÓW NA KOLE KIEROWNICY"
Kręcony przebieg. 😁 u nas takie perły lubią kupować... To i je się robi. 😒
Witam,
Drodzy forumowicze nosze sie z zamiarem zakupy Cromy. Cena auta najlepiej do 20tys. bo wiadomo jeszcze dojdzie ubezpieczenie, pakiet starotwy i jak z zagramanicy to przerejsestr. dzisiaj znalazlem takie cudo w automacie Fiat Croma II (2005-) 18999 PLN. Bielsk Podlaski, Trasa krajowa 19, Lublin,Białystok - otoMoto.pl - jakies sugestie?
Oczywiscie przed zakupem czego kolwiek lubie sie naczytac o danej rzeczy nie inaczej jest z Croma. I tak oczywiscie dwa silniki do wyboru 120KM czy 150KM. Co, któraś osoba mowi ze 120 bardziej wytrzymale, że w 150 sa klapy wirowe od kolektora, które tez juz przeczytalem mozna wywalic i auto bedzie jezdzic bez zagrozenia oderwania sie ich. Kolejna sprawa automat czy manual. Automat muli i wiecej pali (przeczytane na innym forum spora debata była o tym;P) a doświadczenia z automatem nie mam. Jechalem ze znajomym Chrayslerem Sebringiem z 2007 170 KM w automacie i nie mialo to mocy jak na 170KM i tylko tym sie sugeruje wiem automat automatowi nie rowny. Manual ma dwumas. Kolejna sprawa DPF ale tez mozna sie go pozbyc podobno. Oczywiscie wszystko zalezy od tego jaki trafisz egzemplarz ale chcial bym ograniczyc ryzyko wtopienia kasy do minimum i mieć radość z używania Cromy. Już sie tak napalilem na to auto, a wchodzily w gre różne marki Croma duza w manualu zrywna wiec licze na to ze troche posluzy.
Z góry dzieki Panowie i Panie za jakies sugestie z waszego doświadczenia z Croma.
Sorry za czas odpowiedzi - powiadomienie z forum nie doszło.
Łącznik przepadł się miejscowo, jeździ do tej pory bo nie było czasu na zrobienie. Myślę że teraz na dniach jak pójdę na urlop to ogarnę sobie. Sam łącznik elastyczny to koszt ok 50 zł. niewiem dokładnie, ja nigdy nie kupowałem tego elementu jako dedykowany np do fiata croma, zawsze jadę do jednego gościa i dobiera mi to wymiarami. Taki "nie brandowany" łącznik jest o połowę zwykle tańszy a trwałość taka sama. Spawanie to po naszemu "na średnią flaszkę" maks 30-40zl. Więcej nie warte. Dwa spawy migomatem,proste jak budowa cepa + oczywiście wiecie diody żeby nie odpinane akumulatora.
Tak mam dpf.
Co do zakupu Kolegi up.
Mam 150 w manualu. Jesli zaakceptujesz problemy z opalaniem, klapy które mogą ale teoretycznie nie powinny się urawac/bo w Alu kolektorze podobno nie fruwaja/,jeśli umiesz wyczyścić sobie sam egr, overboost czy jeszcze kilka innych rzeczy i nie boisz się pobrudzic, jeśli masz duuzo samozaparcia żeby co kilka dni tłumaczyć znajomym dlaczego kupiłeś Fiata zamiast np Passata jak wszyscy.../coś na zasadzie "ejj stary to ty fiatem jezdzisz?"/, jeśli brałeś to wszystko pod uwagę i Ci to nie przeszkadza szukaj Cromy.
Niewiem jak jezdzi bo nie jeździłem 120km, jeżdżę 150 i twierdzę że jest to hmmm moc na styk dla tego auta by jakoś jechało. Wiadomo że jest to indywidualna kwestia dla każdego, ja dawniej jeździłem mocnymi benzynami,nie piratuje ale jeżdżę szybko i płynnie i te 150km jest na styk wg mnie.
Wybór między manualną a automatem to tez indywidualna sprawa. Ja kupiłem manual -bo był na miejscu, gdyby były 2 cromki wtedy manual i automat to wziąłbym automata. Bo wygodniej. Koniec i kropka. A to ze myśli nim przemieni? Niech myśli, ja nie muszę, jest wygodniej, jadąc przez miasto mogę pić cole lub kawę, z manualu tez mogę ale jest ciężko :)
I tak - mam dwumas. Auto mam 2,5 roku. Bardzo lubię mój dwumas. Jeszcze w życiu się z nim nie widziałem i narazie nie zapowiada się żebyśmy mieli się poznać i zobaczyć. Jest i działa. Koniec i kropka. Nawet pomimo tego że żona tez jeździ autem - swoją drogą podziwiam ten dwumas za wytrwałość, pod noga mojej żony nadal działa- musi być wybitny :D
Jak juz napisałem wyżej, mam też dpf. Podobnie jak z dwumasem- nie mieliśmy okazji się zobaczyć. Jeżdżę 7km do pracy, raz na tydzień lub dwa w trasę. Widać służy mu taki tryb. Wypala się co 700-900km. Ani mi pomaga ani mi wadzi, jest niech jest po co miałbym płacić za wywalenie czegoś co w sumie nie zwraca mojej uwagi? Tym bardziej ze koszt jest trochę znaczny. Aaaaa i nigdy nie zwracam uwagi czy się wypala czy nie, on na mnie nie zwraca uwagi to ja na niego też nie :)
Mam też egr. I podobno nieszczęsne klapy...
Ogólnie znajomi mówili - fiat za takie pieniądze? Daj spokój. Rozleci się. Poszukaj czegoś innego.
dzięki Bogu nie posłuchalem.
Sugestie? Nie napalaj się. Obejrzyj z 2-3. Pogadaj z kimś kto ma,na żywo. Nieraz za czteropaka ktoś kto mieszka blisko zgodzi się spotkać i pokazać gdzie i na co by spojrzał gdyby miał znów kupić:)
Witam panowie ( i Panie jeśli jakaś korzysta z forum;),
przymierzam się do zakupu Cromki. A konkretniej takiej z silnikiem 1,8 140km. Oferta która chciałbym byście ocenili już ma instalację gazową co mi wcale nie przeszkadza. Mam już punciaka II (1,2 8v) w gazie.
Link do oferty:
Fiat croma Trzebnica
VIN: [COLOR=#414141][FONT=Arial]ZFA19400002079503,
Właściciel podał mi następujące szczegóły:
[/FONT][/COLOR][COLOR=#414141][FONT=Arial]"Auto bylo serwisowane w niemczech w auto point GmbH bosh car servis bolheim I tam go kupilem w polsce nie mial potrzeby byc w servisie olej na motul x-cess 10w40 wymienialem u zaprzyjaznionego mechanika klocki brembo tez jak I swirce zaplonowe bosh w maju br. Klima serwisowana w marcu br. Na gazie auto nie sprawia problem w styczniu byly regulowanw luzy zaworowe a w marcu wymieniane filterki I regulacja instalacji." W rozmowie telefonicznej dodał, że jedyny problem jaki jest to z wracaniem gałki biegów w pozycję neutralną (i to chyba tylko z jednej strony, np z jedynki. Z piątki wraca bez problemu.
[/FONT][/COLOR]Link do oferty:
Wie ktoś w jakim dziale na alfacholicy można podać ten VIN do sprawdzenia? Albo może ktoś z tego forum ma możliwość sprawdzenia VINu?
Kurcze cięzko mi coś powiedzieć. Nie znam się na tyle na mechanice, stąd prośba o ewentualną pomoc. czyli sugerujesz, że już coś może mieszać, tak? W aucie wyregulowane coś, czego tam nawet nie ma?:)
Ten silnik jest konstrukcją Opla i najwięcej informacji znajdziesz u nich na forum.
Ten link z Alfaholików to chyba zamrożony na wakacje bo od kilku tygodni żadnych odpowiedzi nie ma.
Być może, ja jakiś czas temu pytałem o jedną Cromę i szybko otrzymałem odpowiedź.
Dzięki Panowie za szybką odpowiedź:)