To nie jest normalne. Dymić ma się wyłącznie z wydechu. Musisz mieć jakąś nieszczelność w okolicy kolektora wydechowego. Jedź do tłumikarzy niech niech to obejrzą.
To jest widok strony w wersji do druku
To nie jest normalne. Dymić ma się wyłącznie z wydechu. Musisz mieć jakąś nieszczelność w okolicy kolektora wydechowego. Jedź do tłumikarzy niech niech to obejrzą.
A drugim tematem jest częstotliwość wypalania dpf przy 1.9. W Twoim silniku jest duży filtr i jeżdżąc nawet w mieście powinieneś mieć przynajmniej 300-400km pomiędzy cyklami. Może czas skontrolować egr, wtryski i dolot? Szkoda z głupiego powodu wywalac dpf
Naskrobane z Huawei i Tapatalk.
Filtr się samoistnie oczyszcza powyżej pewnej jego temperatury. To będzie gdzieś >450 st. C - ile dokładnie, to sobie znajdźcie w internecie, bo nie pamiętam. Temperaturę powinno dać się odczytać elmem i Torque +Adv for Fiat. To, co "robi" silnik aktywnie, to nic innego, jak podniesienie temperatury filtra dodatkowym paliwem. Osiągnięcie takiej temp. szczególnie zimą i na ekspresówce nie jest oczywiste, bo dość dużo zimnego powietrza przepływa przez komorę silnika. W mieście raczej też. Jeśli wystarczająco długo będziesz butował latem np. na wzniesieniu, to powinien zacząć się oczyszczać. Jak jest w rzeczywistości - sprawdzę być może niedługo właśnie przez Torque w trasie.
Na dzień dzisiejszy, to chyba napisałem wyżej za dużo. Bo w żaden sposób torque +adv Fiat mi parametrów DPF nie chce pokazać. To, co mi pokazał kilka dni wcześniej, myślę, że mogło być jakimś przekłamaniem :mad: Co za dziadostwo :mad:
Jeśli chodzi o androida to najlepiej elm327 + AlfaOBD
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
A czy ktoś może myślał o zaizolowaniu DPF-a (umieszczonego pod podłogą) np. wełną mineralną i osłonięciu go od spodu przed chłodzeniem przez pęd powietrza?
Witam,
Odświeżę trochę temat...
mój problem z DPF polega na tym że wypala się raz co 30km a raz 200km ze średnią co 75km. Towarzyszy temu lekko niebieski dym szczególnie jak dodaję gazu z małych obrotów.
Filtr jest nowy JMJ wymieniony parę miesięcy temu (na starym było to samo dlatego wymieniłem go na nowy) - niestety zdecydowałem się na wymianę zamiast wycięcie wrrrr...
Turbina jest po regeneracji, wtryski mają normalne korekty w zakresie -1 do 1, ubywa płynu chłodniczego ok 1-1,5 l/m-c i nikt nie jest w stanie powiedzieć gdzie on znika (nie przybywa oleju w takim stopniu jak dolewam płynu). Po 40 wypaleniach stan oleju wzrósł z 3/4 do max
Filtr jest zawsze wypalany do końca.
Ktoś coś?
Albo może ktoś zna specjalistę od DPF z okolic Warszawy?
egr się nie domyka i zabija dpf ?
zapomniałem dodać że egr został wyłączony i zaślepiony w trakcie trwania problemu
Skontaktuj się z:
Odwiedź profil: maly_777 - Forum Alfa Romeo - Alfaholicy
Również nie napisalem ze moj silnik to 1.6 120km.
Dzieki za kontakt skontaktuje sie z nim 😁
1-1.5 litra ubywa ci płynu ??? sprawdz układ jezeli na zimnym nie widać roszenia na łaczeniach itd to masz prawdopodobnie uszczelkę pod głowicą walniętą
Witam,
Odswieze troche temat.
Sprawa wyglada nastepujaco :
Mam bravo 1.6 120km jazda 2x12km do pracy i to sa glowne trasy. Od razu wyjasnie ze auto bylo kupowane jak byly do pracy mialem 50km.
Filtr wypala sie srednio co 200km do czego sie juz przyzwyczaiłem ale nie mogę sie przyzwyczaić do strasznego dymienia jakbym prowadzil lokomotywą.
Jak jade ze stala predkoscia to dymienie jest znikome ale jak nie mam takiej mozliwosci bo jestem w miescie i stane np w korku to dymi jak rusze to chmura dymu za mna i po minucie ciaglej jazdy dymu nie widac oczywiscie do puki nie odpuszcze a nastepnie dodam gazu - tragedia.
Filtr jest nowy, rgr zaslepiony i wylaczony, turbina po regeneracji - przed tymi czynnosciami bylo tak samo.
Proszę o informacje czy to normalne w tych silnikach badz co moze byc przyczyną.
Z góry dziękuję za pomoc
Jaki filtr jest nowy?
Filtr firmy jmj
Papciak: Jak założyłeś ponownie filtr cząstek stałych, to nie powinieneś mieć zaślepionego zaworu recyrkulacji spalin. Zainstalowane urządzenia DPF oraz EGR dopełniają się wzajemnie, dlatego, żeby auto silnik działał poprawnie (nie było nadmiernego dymienia, czy dymienia w ogóle) muszą oba być sprawne no i najlepiej jak program sterownika silnika będzie przywrócony do fabrycznego. Oczywiście podniesienie mocy na silniku z pełną "ekologią" jest wykonalne, ale najlepiej je robić na całkowicie sprawnym silniku (analogicznie co oczywiste jak i na silniku z ekologią wyjętą). Moim zdaniem najlepiej jak pojedziesz do jakiegoś ogarniętego w temacie diesli warsztatu i przywrócisz mechaniczny stan pojazdu do zbliżonego fabrycznie.
faken
rzeczywiście jak go kupiłem to miał problem z egr i mówię aa to zaślepię mniejszy koszt niż nowy to teraz mam powinienem wywalić dpf albo kupić nowy egr
Faken teraz będę musiał ponieść podwójny koszt
Czy ktoś zna dobry w dobrej cenie zamiennik, oryginał widzę że kosztuje ok 600zł a zamiennik firmy krzak NTY 300zł
Nie wiem czy to był dobry pomysł. Zamienniki DPF do 1000 zł to jest zagadka co siedzi w środku. EGR też lepiej oryginał. Ja wiem, że są cholernie drogie i za chiny ludowe nie potrafię zrozumieć dlaczego. To tylko aluminiowy korpus w którym procuje grzybek sterowany cewką w plastikowej obudowie. Firmę NTY znam, bo posiadam ich zacisk hamulcowy. Działa poprawnie, ale nie zaręczę, że podobnie będzie z EGR.
Na innym forum o bravo jest kolega ( tutaj chyba też ) co w silniku 2.0 w ciekawy sposób ogarnął dwie rzeczy:
-egr - kupił używkę od opla ( to samo co w fiacie ) i zrobił przeszczep części silniczka. Działa od wielu miesięcy
-filtr DPF wyciągnął, całą noc moczył w środku do mycia dpf a następnie wodą z węża wypłukał. Ciśnienia różnicowe bajecznie niskie.
Jak widać, jak ma ktoś trochę zacięcia mechanicznego, można małym kosztem ogarnąć dwa stałe punktu obecnych diesli.