Napisz do mnie na messengerze : https://m.me/szymczak.artur
To jest widok strony w wersji do druku
Napisz do mnie na messengerze : https://m.me/szymczak.artur
Czy kamera na przedniej szybie jest jedyną dodatkową częścią wymaganą do działania tempomatu w Tipo, oprócz komputera nadwozia do jego obsługi? Czy oprócz tego są jeszcze jakieś inne części, których potrzebuje system? Mam tempomat w moim obecnym pojeździe, ale czy mogę go aktywować jako tempomat adaptacyjny bez żadnych dodatków do istniejącego sprzętu, pod warunkiem, że wprowadzę zmiany w oprogramowaniu?
BC: 00522266030
W przedniej szybie jest czujnik deszczu/zmierzchu i po liftingu zdaje kamera do rozpoznawania znaków. Adaptacyjny tempomat wymaga radaru umieszczonego w zderzaku. Tego samego co system brake control
Czy jest on taki sam jak radar systemu hamowania awaryjnego w istniejącym wyposażeniu pojazdu? Czy wystarczy aktywować tylko oprogramowanie? Ale nie wiem, czy będzie wymagana kalibracja. Istniejący system hamowania awaryjnego jest obecnie aktywny, czy to oznacza, że nie ma potrzeby kalibracji?
Jeśli samochód posiada system brake control, który działa prawidłowo, nie ma potrzeby wymieniać radaru, ani go kalibrować. Pozostaje jeszcze pytanie czy Twój body computer obsłuży adaptacyjny tempomat. Przed liftingiem, komputer musiał mieć oznaczenie L2 aby obsłużyć ACC.Załącznik 44577
Najwyraźniej mój komputer ciała mówi L01. Czy to oznacza, że mam aktywne hamowanie, ale nie Adaptive Crusie?
Załącznik 44578
Witam,
3 tydzień jestem właścicielem Tipo 1.0 2021 FL i dopiero się poznajemy ;).
Samochód zakupiony w polskim salonie w teorii, w opisie wyposażenia, chwalili się że auto posiada ACC nawet, natomiast w rzeczywistości jest tylko Limiter przez co czuje się trochę oszukany i chciałbym się upewnić czy body komp obsłuży. Załącznik 44610
Dziękuję za odpowiedź
Grzesiek272, O ile przeczytałem i porównałem to, co koledzy napisali na forum, mogę powiedzieć, że poziomy kodów, które komputer nadwozia jest kompetentny dla Cruise Control, są następujące, o ile rozumiem;
L00: Ogranicznik prędkości (bez tempomatu)
L01: tempomat (bez adaptacyjnego)
L02: tempomat adaptacyjny
Mówiąc szczerze, nie miałem do czynienia z komputerami po faceliftingu, ale podobno L00 w tipo po liftingu obsłuży tempomat. Nie wiem, jak z ACC...
Dziękuję Tergin, w takim wypadku muszę zgłębić jeszcze wiedzę odnośnie elektroniki w Tipo :) A powiedz mi proszę, te oznaczenia są takie same dla wersji przed i po lifcie?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Dzięki Guzior ;) Ja już nawet nie liczę na ACC, chciałbym po prostu niskim kosztem "odzyskać" tempomat :D
Witam, mam body 00520721190 , czy można dołożyć tempomat? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Panowie mam problem z aktywacją ACC. guziki przełożyłem, w MESie aktywowałem i zrobiłem osiowanie i niestety nie działa i co ciekawe osiowanie przechodzi pomyślnie, ale w ECU jest błąd "C1433-86 - Węzeł adaptacyjnego tempomatu (NAC)" i po naciśnieciu przycisków od tempomatu komunikaty jak na zdjeciach, nr ECU też załaczam na zdjeciu. Załącznik 44720Załącznik 44721Załącznik 44722