To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
marx30
... Ta siateczka tam jest tak gęsta że nie wiem czy wgl przepuszcza olej gdy jest zimny lub bardzo zimny
W silnikach HDI grupy PSA też był taki patent i często się zapychał. Francuzi zrobili w końcu akcję serwisową polegającą na wywaleniu tej siateczki / filtrującej olej.
Ale nie namawiam do usuwania jej (nawet jeśli się da) ale raczej do pilnowania jej stanu.
-
1 załącznik(i)
Druga wymiana i tak samo jak po pierwszej.
Pierwsza po 57000
Druga po 48000
Wnioski: teraz będę wymieniał co 30000 razem ze świecami.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Wymieniłem u siebie też tę śrubę, nie była zasyfiona tylko filtr był zdeformowany. I jak się tymu przyjrzałem to jestem sceptycznie nastawiony do tego pomysłu. Ta siateczka tam jest tak gęsta że nie wiem czy wgl przepuszcza olej gdy jest zimny lub bardzo zimny
Dobry olej przepuszcza.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Qvadrat
W jakiś sposób trzeba to turbo zabić, żeby user zabulił za nowe i wymianę.
Szczególnie wtedy gdy bajpasem olej na turbo idzie, a częściowo zawsze idzie - w tym przypadku dzięki siateczce turbo na pewno zdechnie, yhy :tongue
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Pierwsza po 57000
Druga po 48000
Zapewne kwestia lepkości i jakości oleju, a i interwału wymiany. U mnie siatka po 45tyś.km nie była zdeformowana, silnik lata, jak to MA, na 0W30. Pierwsza wymiana była po 45tyś., druga z rozrządem przy 80tyś.km, również bez anomalii. Olej zmieniany co 10-15tyś, aktualnie co 10tyś.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Pierwsza po 57000
Druga po 48000
Jak robiłem przeglądy gwarancyjne w ASO to pracownik (mój znajomy) mówił że te śruby z automatu wymieniają co 30 tyś , no chyba że ktoś sobie nie życzy i nie chce za to dopłacać
-
Eurol fluence z aprobata fiata, wcześniej multipowergas, czyli ksiazkowo. Wymiana co 15k.
Zostanę przy swoich wnioskach, wymiana co 30k
-
Wystarczyłoby dać czujnik ciśnienia oleju (dodatkowy) na wyjściu z turbiny i temat zapchanej siatki(jeśliby się coś takiego faktycznie stało) byłby rozwiązany. Albo jakiś inny typ filtra który by się nie rozwalał co trochę) na przewodzie tłocznym z pomiarem ciśnienia różnicowego. Mega kijowe to rozwiązanie ze śrubką. Równie dobrze po starcie na gęstym oleju może być ona do wymiany na drugi dzień po zamontowaniu
-
Cytat:
Napisał
marx30
Wystarczyłoby dać czujnik ciśnienia oleju (dodatkowy) na wyjściu z turbiny i temat zapchanej siatki(jeśliby się coś takiego faktycznie stało) byłby rozwiązany.
W jakim celu? Tam spływa grawitacyjnie do miski olejowej, więc o jakim ciśnieniu mowa?
Jak widać na stan siatki, a tym samym na częstotliwość wymiany, ma lepkość oleju, czy technologia (HC). Przy prawdziwym syntetyku na bazie PAO i lepkości 0W30 siatka wytrzymuje dłużej niż na 5W40 HC (szukałem do mojego GP oleju na bazie PAO i nie znalazłem). Olei na bazie PAO 0W30 można policzyć na palcach jednej ręki. Jeszcze 2 lata temu był wybór, nawet Motul był, a teraz szkoda gadać.
-
Swego czasu gdy miałem hyundaia, i padło turbo, to siateczkę zlikwidowałem. Jak auto dalej jeździło to nie wiem bo je potem sprzedałem. Nalatane miał jakieś 108 tysi kiedy robiłem turbinę. Na marginesie to nie samo turbo się rozsypało, tylko sterownik który jest elektroniczny (koszt jego zdobycia- regeneracji na owe czasy- 2017r to ok 1000zł)
Taniej dostałem całą kompletną turbinę ze sterownikiem....:smile:
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
W jakim celu? Tam spływa grawitacyjnie do miski olejowej, więc o jakim ciśnieniu mowa?
Jak widać na stan siatki, a tym samym na częstotliwość wymiany, ma lepkość oleju, czy technologia (HC). Przy prawdziwym syntetyku na bazie PAO i lepkości 0W30 siatka wytrzymuje dłużej niż na 5W40 HC (szukałem do mojego GP oleju na bazie PAO i nie znalazłem). Olei na bazie PAO 0W30 można policzyć na palcach jednej ręki. Jeszcze 2 lata temu był wybór, nawet Motul był, a teraz szkoda gadać.
A gdybym powiedział że nie chcę się doktoryzować z rodzajów olejów itp? Stosuję tak jak zaleca producent a siatka się deformuje do środka co wskazuje że została "wgnieciona" przez za gęsty olej. Ciulowe rozwiązanie po prostu.
-
Cytat:
Napisał
marx30
siatka się deformuje do środka co wskazuje że została "wgnieciona" przez za gęsty olej. Ciulowe rozwiązanie po prostu.
dlatego jeśli się wymienia oliwę systematycznie co 10 lub 12 tysi, to olej się nie zasyfi zbyt mocno, i można tą siateczkę wy...lić. Nie będzie wtedy kwasu jak się oberwie i pójdzie z olejem do turbiny...
-
Dokładnie tak samo planuję zrobić. Teraz mam nówkę śrubkę włożoną z sitkiem. Ze starej wywalę to co zostało z sitka i za jakieś 20 tysięcy kilometrów wymienię na bezsitkową. I tak wymieniam olej co 10 max 12 tysięcy km.
-
Trudno powiedzieć czy bezpiecznie jest to sitko wywalić. Tam jednak mogą zebrać się spieki z racji wysokiej temperatury. Wyciągnięte 2 śruby z mojego mają całe sitka, ale coś na tych sitkach jednak wyłapało. Śruby jeździły na Selenii, po gwarancji na Motulu, wymiany pomiędzy 10-15tyś.km. Teraz jest Ravenol na PAO, jestem ciekaw różnicy, na razie widać, że olej lepiej wygląda po przejechaniu 8tyś.
-
Ale też samo rozwalone sitko jak polecą dalej jego fragmenty to może być przyczyna problemów. U mnie było w strzępach, całe pokruszone. Nie pamiętam już dokładnie przy jakim przebiegu je wymieniałem ale na bank nie miałem jeszcze 50 tyś km na liczniku. Wybitna tandeta.
-
Pojawiły się w ofercie śruby z sitkiem w zamienniku, są ok 1/3 tańsze od oryginału i maja podkładki w komplecie. Nie odważyłem się i kupiłem oryginał za 75zl.
-
Panowie odświeżę temat
Zakupiłem nową śrubę z sitkiem i się zastanawiam czy je usuwać czy nie? na forum alfa pisało kilka osób,że usuniętym niby lepiej ale cięzko ten plastik usunąć trzeba rozwiercać czy jakoś tak.Usuwaliście sitko? czy dalej nowa śruba z sitkiem?