To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Opony zimowe -
Cytat:
Napisał
jacek2
poszukaj w goooooglu opini innych użytkowników. Tam piszą swoje opinie nawet tacy co takich opon na swoim aucie nie mieli....:smile::rozsmieszac::axe:
Fachowe testy też są niewiele warte. Nawet ADAC ma na swoim koncie jakieś przekręty, nie mówiąc o różnych gazetkach i sponsorowanych programach motoryzacyjnych. Poza tym, testowane są opony nowe, natomiast nigdy nie widziałem testów porównawczych opon np. 2-letnich z nalotem 20kkm - przypuszczam że wyniki mogłyby być zaskakujące. Pewne jest tylko że nowe opony są lepsze od starych i zazwyczaj droższe jest lepsze od tańszego. :roll:
-
Dlatego wole zapytac osob które byc moze maja je na aucie. Testy testami, etykiety etykietami, ale utopic pare groszy to nie sztuka. Osobiscie jeździłem kiedys na pierwszej generacji zimowej fuldy w polonezie i byly ok. Potem byly debice i juz je srednio wspominam. Do alfy kupilem firestona winterhawka 1i sa tez jak najbardziej ok we uni etykiety f i c. Na deszczu czyli to co w sumie to co jest w zimie w miescie najczestsze sa super, a maja juz 5 sezonow. Obecnejuz takiej dobrej opinie nie maja. W oplu mam barumy, ojcu wulkanizator wcisna bo mialy dobre opinie... I co? Po 4 sezonach pomimo sporej ilosci gumy szrot. Zrobily sie plastikowe, na deszczu wogole nietrzymaja... Do tipiaka chcialbym cos co pojezdzi. Opony które biore pod uwage to te co maja dobra niby etykiete i niezle opinie ludzi...
-
Cytat:
Napisał
maro1500
Dlatego wole zapytac osob które byc moze maja je na aucie.
To też jest bardzo subiektywne, bo jak człowiek zajeździ stare i wymieni na nowe to zwykle jest zachwycony ;-) Ja mam w tipku Fulda Kristall Montero 3. Takie same miałem przez kilka sezonów w poprzednim samochodzie. Moim zdaniem znacznie wolniej starzeją się i tracą zimowe własności niż np. Dębica Frigo (też kiedyś miałem - na początku super, po 4 sezonach mimo nadal wysokiego bieżnika - masakra).
-
Cytat:
Napisał
Malzapl
Zakupiłem do SW Matador MP92 Sibir Snow 225/45R17 94 V XL - wcześniej w innych samochodach miałem też zimówki MATADOR - katastrofa , może na śniegu będą jeździć ok ale przy 5 stopniach asfalcie , samochód pływa jak Otylia J
To ja tu czegoś chyba nie rozumiem. Miałeś Matadory w innym samochodzie , była kupa i kupiłeś je ponownie ?
-
nie miałem i były super, ale nie na 17
-
Ja poszedłem w Nokiany wrd3, zobaczymy jak spiszą. Poprzednie miałem Uniroyale 66 i byłem z nich zadowolony.
-
Cytat:
Napisał
kjk
To też jest bardzo subiektywne, bo jak człowiek zajeździ stare i wymieni na nowe to zwykle jest zachwycony ;-)
No i do tego opony należy też w jakimś stopniu dobierać do stylu jazdy, czy miasto, czy trasy, masy auta itp. Jest wiele zmiennych, od których zależy zachwyt oponami. U mnie sprawdzają się Yokohamy, bo na takich jeździłem w lecie tylko inny model. Ale dokładną ocenę będę mógł wydać po 4-5 latach.
-
Ja również zakupiłem nokiany wr d3. Też jestem ciekaw jak się będą spisywać na miastowym błocie pośniegowym:) w poprzednim samochodzie miałem firestony winterhawki i były w porządku.
-
Napiszę tutaj chodź nie wiem czy to sprawa zimówek Nokian WRD4. Mam takie wrażenie przy ruszaniu tak jakby mi auto chciało podskakiwać, czuć takie drżenie. Macie coś podobnego?
-
1 załącznik(i)
Czy ktoś z forumowiczów jeździ już na FRIGO HP2 ? Jak się sprawują na mokrej nawierzchni? Ja zawsze jeździłem na Frigo tych starszych i dobrze ciągnęły na śniegu,ale na mokrym były słabe...a na lód jak wiadomo najlepsze są łyżwy:smile: Ponoć wg. producenta poprawiona jest przyczepność na mokrym i zwiększone przebiegi ma osiągać.Niby nasza Dębica,a produkowane są w Niemczech...prawdopodobnie w zakładach Goodyeara.Załącznik 30083
-
W niemczech produkowana jest lub byla Frigo Hp a Hp 2 jest we Francji. Co ciekawe Frigo Hp i neaktalne modele Debicy wystepuja rowniez jako Kelly/Diplomat.
-
Cytat:
Napisał
cyrro512
W niemczech produkowana jest lub byla Frigo Hp a Hp 2 jest we Francji.
Miałem kiedyś Dębicę Frigo wyprodukowaną w... Słowenii.
-
Cytat:
Napisał
SeA33
Napiszę tutaj chodź nie wiem czy to sprawa zimówek Nokian WRD4. Mam takie wrażenie przy ruszaniu tak jakby mi auto chciało podskakiwać, czuć takie drżenie. Macie coś podobnego?
Jeżdżę na 15" i niczego podobnego nie zauważyłem.
Dynamiczne ruszanie w trakcie którego następuje poślizg kół, może powodować opisane problemy.
-
Cytat:
Napisał
cyrro512
W niemczech produkowana jest lub byla Frigo Hp a Hp 2 jest we Francji. Co ciekawe Frigo Hp i neaktalne modele Debicy wystepuja rowniez jako Kelly/Diplomat.
Niestety się mylisz. Zimowa Dębica Frigo HP2 i letnia Presto UHP2 , produkowane są w niemieckiej fabryce GoodYear. Mam jedną i drugą i obie Made in Germany.
Cytat:
Napisał
kjk
Bo słoweńska SAVA jest w tej samej grupie. Sava Eskimo ma takie same bieżniki jak Dębica Frigo
-
Cytat:
Napisał
kjk
Ja takie właśnie wczoraj dostałem w zestawie z samochodem.