A ja w cc sporting na gownianym oleju lotos 10w40 200000 przejezdzilem z czego 120000 na gazie i nie dodawałem niczego i tez nic się nie działało. W chipowanych dieslach tez nic nie dolewalem i tez było git 300000.
To jest widok strony w wersji do druku
A ja w cc sporting na gownianym oleju lotos 10w40 200000 przejezdzilem z czego 120000 na gazie i nie dodawałem niczego i tez nic się nie działało. W chipowanych dieslach tez nic nie dolewalem i tez było git 300000.
Ja zalałem swój silnik MOTULem 8100 X-CLEAN 5W40 C3 i już przejechałem 500 km i jak narazie na miarcę trzyma poziom :)
Czyli jednak to prawda że Motula nie bierze :)
Na Seleni i Castrolu brał - na 15 tyś km. musiałem dolać 1 litr oleju. Na motulu narazie nic nie ubywa :) oby tak dalej :)
Ale pewność będę miał jak tak przejadę ze 2 tys. km
W moim przypadku twoja teza się nie sprawdza . Przejechałem na MOTUL 8100 X-CLEAN 5W40 juz 30.000 km i nie jest tak ,ze silnik go nie bierze. U mnie bierze ok. połowy tego co miałem na seleni/ średnio seleni dolewałem 0,6-0,8 l na 15.000/ na motulu jest odpowiednio 0,4-0,5 l na 15000km/. Mam przejechane ponad 60000 km i prawie tyle samo na LPG
Dlatego pawka później napisałem że jak przejadę tak
2000 km to będę miał pewność co do tego czy bierze czy nie, czy mniej.
I jak z tym motulem? Dolewasz?
Dolewam, ale mniej niż seleni czy Castrola.
Tak wychodzi ze na 15 tys doleje z 0.5 l Motula.
Nie za bardzo rozumiem dlaczego macie fabrycznie 5 w 40, a ja mam 10w40
tipo mam 4 miechy, a salonie mowili zeby kontrolowal olej i zebym dolewal bo moze zlopac wiecej niz normlanie na poczatku
ciagle sprawdzam i w limicie (aktualnie dokladnie polowa zakresu) - rozumiem ze to normalka ze nie musze dolewac?
po 2 latach użytkowania oleju motul 8100 x-clean mogę powiedzieć że ubytek jest identyczny jak na selenii. dokładnie 500ml na 10tyś km.
Jak kupowałem w sklepie firmowym 1 l Sieleny na dolewki, bo moje Tipo było jeszcze 1 rok na gwarancji to dali mi ten droższy olej z normą C3, chociaż mówiłem, że nie mam DPF. Przez rok dolałem 1 litr. Po gwarancji wlałem olej na MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W40 i założyłem LPG. W tej chwili przejechałem 8 tyś. Dolewałem parę dni temu - do tej pory wlałem 0,5 l oleju, czyli w normie. Do Mitsubishi Colt też z LPG używam również Motul 8100 X-Cess 5W40. W zasadzie te oleje róźnią się ilością popiołu. Do Colta nie dolewam oleju. Z tą wymiana co 30 tyś to chwyt księgowych, rzadziej do serwisu na olej to kasa w kieszeni dla kupującego.
mam do Was pytanko - jak zdjąć tą plastikową usłane na silniku (odkręciłem 2 śruby po prawej stronie i przy korku wlewu oleju lewa strona, zostaje jeszcze jakaś śruba na górze po środku - jak to zdjąć ?)
Benzyniaki mają katalizatory TWC i często potrzebują normy C3 (czasem mylone ,że nie mam DPF (diesel) to po co mi to ) . Stosowałem w swoim Selenię Digitek i zauważyłem ,że pod korkiem oleju miałem od zawsze masło . Zgłosiłem do ASO -tak ma byc i tyle . Zmieniłem olej na inny z normą fiata i temat zanikł . Ciekawe jak u was ,czy masło pod korkiem się pojawia ?