To jest widok strony w wersji do druku
-
Jest to na abonament. W cenie auta dla 500X z 2016 dali na 5 lat, na Waszych zrzutach widziałem 2 lata.
Trochę dziwnie, że w Tipo nie działa, bo z moim U6,5" to działa bez problemu (czasem muszę tylko dopilnować uruchomienia apki w telefonie - zdarza się, że nie wstaje z automatu).
-
To fakt, też czasem z automatu nie połączy i trzeba interweniować, ale dziś sprawdziłem i u mnie też nie ma pogody i live w nawigacji, natomiast uconnect w radio działa poprawnie.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
No właśnie działa wszystko, poza usługami w TT. Jeśli serwis nic nie zrobi, to pozostanie FCA bezpośrednio i domaganie się zwrotu kasy za radio. Po to kupiłem z takim radiem (trafic live), bo mi na tym zależało. A teraz od ponad tygodnia to nie działa, a było mi potrzebne, gdyż miałem 2 nieplanowane dalsze wyjazdy i co, musiałem wspierać się mapami Googla.
-
U mnie też przestały działać usługi traffic. Próbowałem praktycznie wszystkiego: odłączanie klemy aku, przywracanie aplikacji w radiu w samochodzie, reset nawigacji, próby na kilku telefonach, reset telefonu do ustawień fabrycznych, reinstakacja aplikacji w telefonie. Zauważyłem że problemy z danymi traffic rozpoczęły się po aktualizacji firmware radia. ( Czasami się łączyło , a czasem nie). Teraz nie łączy się wcale. Połączenie Bluetooth jest ok - telefon dziala, wszystkie Eco drive, radia internetowe też działają. Na 7 lutego jestem umówiony z serwisem zobaczymy co powiedzą. Na stronie uconnect po zalogowaniu pokazuje że mam ważne konto do 31.12.2020.
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
-
Aktualizacja. W U6,5" nie działa w nawi Live Traffic itd. TuneIn i inne apki działają. Problem zapewne jest po stronie TomTom. Zgłaszam do FCA i TomTom.
FCA zgłosiłem pod linkiem https://www.driveuconnect.eu/pl/cont.../form-services
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
piterpos
Zauważyłem że problemy z danymi traffic rozpoczęły się po aktualizacji firmware radia.
Nie ma to wpływu.
Cytat:
Napisał
piterpos
Na 7 lutego jestem umówiony z serwisem zobaczymy co powiedzą.
Wzruszą ramionami i tyle, nawet nie przekażą dalej znając życie.
Wygląda na to, że we wszystkich Uconnect nie działa. Przypomniało mi się, że w tygodniu wyskoczył mi na chwilę komunikat, że usługi wygasły...
Być może i u mnie przestało działać w tym samym terminie. Sugerowałem się tym, że działa TuneIn itd, a z nawi nie korzystałem.
-
Od samego początku (czyli od ponad roku) mam problemy z zaciąganiem informacji o ruchu. Moje obserwacje i wnioski:
- zjawisko występuje losowo, bardzo często dzieje się tak, że jadąc rano do pracy mam informacje o korkach, wracając już nie ma nic
- zdarzają się dłuższe okresy kiedy usługa nie działa, np. przez prawie 2 tygodnie
- testowałem różne metody: wylogowanie i zalogowanie się ponownie, reinstalacja aplikacji, restart telefonu, ponowne nawiązywanie połączenia, ponowne parowanie bluetooth, nic nie dawało rady, poza:
- częściowo (w ~40% przypadków) u mnie pomagało zrestartowanie telefonu i ponowne połączenie aplikacji z samochodem, chociaż ostatnio zauważam spadek skuteczności tej metody (tak od około 3 miesięcy)
- jak znajdę chwilę wolnego czasu spróbuję przechwycić ruch z Uconnect i sprawdzić jak zachowuje się aplikacja kiedy działa i porównam to z tym kiedy występuje problem. Być może problem tkwi po stronie serwerów TomToma?
-
Cytat:
Napisał
craqs
Być może problem tkwi po stronie serwerów TomToma?
Tak może być, tylko ciekawe, czy pomiędzy uconnect a TomTom nie ma jakiegoś proxy.
-
Z tego co teraz na szybko sprawdziłem, to niestety aplikacja Uconnect robi certificate pinning, przez co nie będę w stanie rozszyć TLSa i sprawdzić jak wygląda dokładnie komunikacja z usługami na zewnątrz. Siedzę w mieszkaniu, więc sprawdziłem to tylko "na sucho" bez połączenia z samochodem i widzę tylko odwołania do https://ecodrivews.fiat.com i https://uconnect.mobility-managed.com. Być może po połączeniu się do samochodu i próbie użycia nawigacji aplikacja będzie próbowała nawiązać połączenie do serwerów TomToma - istnieje niezerowe prawdopodobieństwo, że wtedy nie będzie certificate pinningu i uda się coś zbadać ;-) Może jutro spróbuję to sprawdzić.
Ciekawostka: o ile cały ruch idzie po TLSie i aplikacja słusznie ma zaimplementowany certificate pinning, o tyle komunikacja do endpointa do walidacji tokenów (a dokładniej https://ecodrivews.fiat.com/Authenti...OValidateToken) nie korzysta z certificate pinningu i uconnect bez problemu wciąga w tym przypadku mój podstawiony cert :D
-
tłumacząc z Twojego na nasze sprawdzisz jutro czy to serwery tomtoma padły, czy wszyscy mamy lipę w telefonach? :D
-
Dzisiaj już w trasie banglało lajf w Tomtomie
-
Idę sprawdzić u mnie, czy działa.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
No i nadal u mnie nie działa. Czekam na odpowiedzi po zgłoszeniach.
-
U mnie o godz 6 też usługi traffic live zadziałały pierwszy raz po ok. 2 tygodniach przerwy...
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
-
Dzwonili do mnie z FCA z Włoch. Potwierdzają, że sa problemy, ludzie zgłaszają. Mam wysłać zrzut z radia, że wszystko działa, oprócz TomTom Live.
-
Ja mam problem nawet by wysłac zgłoszenie tutaj bo mieli link https://www.driveuconnect.eu/pl/cont.../form-services a co dopiero by działał tom tom :;(:
-
I znów nie działa
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka