To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Tez kiedys myslalem ze po co tempomat a teraz gdy mam to nawet czesto uzywam , szczegolnie jak jade w nocy, prosta przez las. Trzymam kopyto na hamulcu i w razie wedrowki zwierzakow zaoszczedzam setne sekundy reakcji ;)
Ciekawe jest to co piszesz, bo z moich doświadczeń i obserwacji, jadąc na tempomacie, prawą nogę trzymamy gdzieś pod fotelem albo za oknem i raczej wydłużamy czas reakcji i to znacząco...
-
Ja podobnie jak bahamut24 trzymam stope położoną na hamulcu
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
kjk
Ciekawe jest to co piszesz, bo z moich doświadczeń i obserwacji, jadąc na tempomacie, prawą nogę trzymamy gdzieś pod fotelem albo za oknem i raczej wydłużamy czas reakcji i to znacząco...
Na autostradzie tez trzymam gdzies z boku jak sie zapomne jednak przewaznie trzymam w poblizu hanulca.
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
trzymam w poblizu hanulca.
;-):rolleyes::mad: A kto to jest Hanulec?
-
Miało być: ręka na kolanie Hanulca
-
Trochę pada. Zimno. Ludzie zapominają jak jeździć. Lakier w Fabii twardszy, przynajmniej na zderzakach.
-
To które auto dziabnięte? Turecka czy rumuńska taczka?
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
To które auto dziabnięte? Turecka czy rumuńska taczka?
Myślę, że rumuńska. Gdyby turecka, to już by były żale wylane ;-)
-
No nie trafił. Tipo. Czekam na mrozy. Może obu problemów się pozbędę. Auta i żony :D
-
nie prościej odpowietrzniki odkręcić?
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
No nie trafił. Tipo. Czekam na mrozy. Może obu problemów się pozbędę. Auta i żony :D
Prosimy o zdjęcia uszkodzeń Skody i Tipo dla porównania:)
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Kumpel jak ze swoją pojechał do Jastrzębiej Góry to go naszła ochota żeby ją zrzucić z klifu.
W sumie masz niedaleko i ekologicznie bez zanieczyszczenia środowiska płynem hamulcowym
-
Cytat:
Napisał
rafalg
Algorytm działania tempomatu - powiedzmy, że jadę 110km/h i chcę jechać 120, mam do wyboru
- wcisnąć 10 razy +
- przytrzymać + aż auto osiągnie 120, wtedy puszczam i auto nagle przestaje przyspieszać (szarpnięcie)
Dodatkowo jeśli w trakcie przyspieszania zmienię zdanie i nacisnę minus, wtedy tempomat nie odejmie 1 od ustawionej (jeszcze nieosiągniętej) prędkości, tylko od aktualnej - kto to wymyślił...
Czyli de facto do zmiany prędkości najlepiej używać pedału gazu a plusem/minusem zatwierdzać i robić minimalne korekty - szkoda, mogłoby to być dużo wygodniejsze. Przykładowo w Citroenie przytrzymanie przycisku plus/minus zmienia prędkość o 5km/h, puszczasz przycisk i auto za jakiś czas osiąga tą prędkość.
w tipo też można zmienić ustawienia o 5 km, ale zauważyłem że nie w każdym momencie, czyli trzeba spełnić konkretne warunki. Nie pamiętam dokładnie czy nie jest to w sytuacji większej różnicy prędkości. Ale mogę się mylić, dawno temu to zauważyłem. Trzeba by sprawdzić w różnych warunkach.
-
Cytat:
Napisał
jagódka
w tipo też można zmienić ustawienia o 5 km, ale zauważyłem że nie w każdym momencie, czyli trzeba spełnić konkretne warunki. Nie pamiętam dokładnie czy nie jest to w sytuacji większej różnicy prędkości. Ale mogę się mylić, dawno temu to zauważyłem. Trzeba by sprawdzić w różnych warunkach.
I mi coś świta że widzialem coś takiego. Chyba przy większych prędkościach i jak się przytrzyma i chyba w dół...
-
Cytat:
Napisał
Celnik
I mi coś świta że widzialem coś takiego. Chyba przy większych prędkościach i jak się przytrzyma i chyba w dół...
Jak masz wyższą prędkość pojazdu niż nastawioną na tempomacie (np. wyprzedzasz samodzielnie dodając gaz) to nieważne, czy naciśniesz set- czy set+, nastawiana jest aktualna prędkość samochodu jako prędkość utrzymywana.
-
Cytat:
Napisał
Szary83
Jak masz wyższą prędkość pojazdu niż nastawioną na tempomacie (np. wyprzedzasz samodzielnie dodając gaz) to nieważne, czy naciśniesz set- czy set+, nastawiana jest aktualna prędkość samochodu jako prędkość utrzymywana.
Tak, tak ale mi chodziło o same plusy i minusy .
-
Cytat:
Napisał
Celnik
Tak, tak ale mi chodziło o same plusy i minusy .
a to przepraszam, mam chyba inny tempomat. U mnie są przyciski: załącz CC (ten po środku ) CANC, RES, SET+, SET-, niestety nie posiadam samego plusa i minusa :(
-
A ja znów pod prąd i powiem ze patent z przyciskami na kierownicy jest do d.py. Może to na kimś robi wrażenie że na kierze guzików tyle co na klawiaturze ale to wcale nie jest wygodne. Jak załaczam tempomat to muszę szukać tych guzików pod palcami. Może za rzadko to robie i nie mam wyczucia ale patent z trzecią manetką jak np. w Giulietcie jest dla mnie o niebo lepszy.
No ale takie manetki to sa drogie rzeczy i producentowi lepiej dać cztery gumki przewodzące i płytkę.
-
Cytat:
Napisał
marx30
cztery gumki przewodzące i płytkę.
5 bez ogranicznika prędkości, 6 z ogranicznikiem, a 8 z ACC :tongue
-
Cytat:
Napisał
Szary83
a to przepraszam, mam chyba inny tempomat. U mnie są przyciski: załącz CC (ten po środku ) CANC, RES, SET+, SET-, niestety nie posiadam samego plusa i minusa :(
Jezu, chodzi mi o naciskanie tylko plusa i minusa ( tak, set+ , set -) a nie zatwierdzanie prędkości wiekszej lub mniejszej niż ustawiona na tempomacie. Bez gazu. Przytrzymanie przycisków. Z resztą nie ważne... [emoji6]