To jest widok strony w wersji do druku
-
Klocki, olej i filtry to juz troche jest. W ASO czesci plus robocizna wyjdzie sporo drozej. Jesli samemu jak napisałes ma sie troche narzedzi i mozliwosci (chodzi o olej) to na pewno warto. Przy dzisiejszej dostępnosci czesci, zarowno OEM i zamiennikow zrobienie samemu takiego przeglądu to żaden problem.
-
Przegląd 60 000km. Koszt 1250pln
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
W tym było wyważenie kół bo nie robiłem tego przez 4 lata i przy 120km/h miałem drgania.
-
Tez kupilem czesci na przegląd po 60k. 1.4 tjet LPG za olej wszystkie filtry i swoece 650zl.
Dzisiaj wymiana [emoji3]
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Z tej 2 letniej gwarancji to chyba nie warto rezygnować, to tylko tak naprawdę jeden obowiązkowy przegląd po roku lub 15tyś. km i mamy jeszcze rok gwarancji.
Niech coś się zepsuje np. po roku to wtedy bez gwarancji płacimy z własnej kieszeni.
Ja na pierwszy przegląd na pewno pojadę do ASO, ale tylko ten. PO drugim roku sam sobie wymienię olej i filtr, filtr kabinowy itd. zgodnie z książką przeglądów.
Wszystko tak naprawdę można samemu zrobić i/lub z pomocą znajomego mechanika :) Najtrudniejszy jest rozrząd, ale to nie jest jakiś skomplikowany silnik, co by nie można było go zrobić poza ASO. W poprzednim aucie wszystko robiłem samemu włącznie z wymianą rozrządu, wszystkich płynów, tarcz i klocków. Ale 2 lata gwarancji zachowam, bo gdyby coś się wydarzyło, to wolałbym żeby mi ASO zrobiło to gratis :)
Koledzy, jestem nowy więc wybaczcie jeśli to było już wałkowane. W ciągu 1 roku od zakupu ukręciłem zaledwie 8000 km. Czy na 1-szy przegląd powinienem się udać po roku czy po osiągnięciu przebiegu 15000 km co może wypaść po ok 1,5 roku od zakupu
-
Jeśli w ciągu roku przejechałeś mniej niż 10000km to musisz jechać na przegląd. Jeśli ASO nie będzie chciało Cię puścić w skarpetkach to wymienią tylko olej i filtr, resztę samochodu obejrzą i podbiją książeczkę. Czasem przegląd jest robiony zdrowo rozsądkowo a czasem nastawiony na zarobek w zależności na jakie ASO trafisz.
-
No właśnie według instrukcji obsługi jeżeli w rok zrobiło się mniej niż 10000 należy wymienić olej i filtr. I teraz ciekawe jak ma się do tego pakiet serwisowy Easy Care obejmujący obowiązkowe czynności. Niby w książce jako obowiązkowa wymiana oleju po roku nie jest wskazana, natomiast przecież żeby zachować gwarancję to na pewno trzeba wymienić olej po roku jeżeli nabiło się mniej jak 10.000.
-
Właśnie dzisiaj miałem pierwszy przegląd mojego Tipo. Przebieg 6200 km. W ASO poinformowali mnie, że przy przebiegu poniżej 10 000 km wymiana oleju jest obligatoryjna. Ja i tak zamierzałem olej zmienić więc mi to w niczym nie przeszkadzało. Przegląd kosztował mnie 349.54 PLN.
-
-
koło Bielska przegląd po 15tys robią za 366zł brutto.
Z ich olejem
-
Cytat:
Napisał
jacekviola
koło Bielska przegląd po 15tys robią za 366zł brutto.
Z ich olejem
koło Bielska ale gdzie dokładniej?
-
Pewnie koło fabryki. Tam tanio mają. Sam przegląd gwarancyjny bez wymian to kilka dych.
-
Cytat:
Napisał
mihauu
koło Bielska ale gdzie dokładniej?
AutoSpektrum Jaworze
https://www.fca-autospektrum.pl/deal....1563372263876
-
Wygląda na to, że pakiet easy care za bardzo się nie opłaca przy 1.4 E6. Miał ktoś wykupiony easy care? Chodzi mi o to, że nie jestem pewny czy w skład tego wchodzi olej i filtr silnikowy dziwnie to jest zapisane. Bez filtra i oleju to zrobią na 5 przeglądów dwie wymiany filtra powietrza , dwie wymiany filtra kabiny , dwie wymiany płynu hamulcowego , raz świece no i 5 przeglądów potrzebnych do przedłużonej gwarancji. 2490 złotych dość drogo chyba bez tego oleju i filtra wymienionego dwa razy wg książki. Chyba , że robocizna strasznie podrożeje no i nie muszę krążyć po 100Km tylko wybieram jakikolwiek serwis. Chyba od tej umowy nie da się odstąpić.
-
Cytat:
Napisał
giancardi
ygląda na to, że pakiet easy care za bardzo się nie opłaca przy 1.4 E6. Miał ktoś wykupiony easy care? Chodzi mi o to, że nie jestem pewny czy w skład tego wchodzi olej i filtr silnikowy dziwnie to jest zapisane. Bez filtra i oleju to zrobią na 5 przeglądów dwie wymiany filtra powietrza , dwie wymiany filtra kabiny , dwie wymiany płynu hamulcowego , raz świece no i 5 przeglądów potrzebnych do przedłużonej gwarancji. 2490 złotych dość drogo chyba bez tego oleju i filtra wymienionego dwa razy wg książki. Chyba , że robocizna strasznie podrożeje no i nie muszę krążyć po 100Km tylko wybieram jakikolwiek serwis. Chyba od tej umowy nie da się odstąpić.
Wg książki dla 1,4 95 E6 wymiana oleju z filtrem na 1. i 3. przeglądzie jest wymagana jeśli nie przekroczysz przebiegu 10k w ciągu roku. Rozumiem przez to, że jeśli nie przekroczysz 10k to wymiana wchodzi w skład pakietu Easy Care (bo jest obligatoryjna), a jeśli przekroczysz 10k to za wymianę w ASO dopłacasz (bo jest opcjonalna).
Tak więc jeśli w 1. roku nie zrobisz ponad 10k to moim zdaniem Easy Care na 3 lata (do 45k) się nawet opłaca: 1290zł / 3 serwisy = 430zł.
Dylemat miałbym przy wyborze pomiędzy Easy Care na 3 i 4 lata. Różnica to około 1100zł.
W 4 roku, jeśli się nie mylę - w teorii powinni zrobić: olej + filtr, filtr powietrza, płyn hamulcowy, filtr kabinowy, świece, i rozrząd (przy "uciążliwej eksploatacji"). Pytanie ile może kosztować zrobienie tych rzeczy poza ASO? I jak udowodnić że auto jest używane w uciążliwych warunkach? :)
-
Tak tylko w wyłączeniach easy care jest napisane że olej wymieniają w autach w których jest komunikat pokładowy a nie stały harmonogram. Dziwnie to jest zapisane. Mam jednak nadzieję, że co najmniej ten olej i filtr co dwa lata jest. Napisałem do Fiata ale bez odpowiedzi.