To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Codziennik -
1 załącznik(i)
Ja praktycznie cały dzień wczoraj wymieniałem osłony przegubów + końcówki + łączniki.. Dajcie panowie spokój ;) Kolega miał taki w miarę fajny zestaw kluczy nasadkowych.. Nie tani i wyglądał na mega solidny.. Przy próbie odkręcania nakrętki od przegubu razem z przedłużką 1,5m ;P zaczął się wyginać.. Myślę sobie nie ma żartów jedziemy do kolegi po cięższy sprzęt.. 20km w jedną stronę i patrzymy co oferuje kolega.. Nic specjalnego bo miał jakiś taki klucz który wyglądał na słabszy (choć podobno odkręcał nim już wiele takich śrub).. Ok - obok jest castorama to strzała do casto.. Patrze - jest taki klucz co z grubsza wygląda już jak narzędzie zbrodni ;)
Załącznik 2151
Ok, razem z nasadką 32 3/4 cala i do kasy.. 54zł - myślę sobie tragedii nie ma..
Ok 25km i jesteśmy w domu.. Kolejna próba i.. Poszło ;) Klucz dał radę.. Zadowoleni wymieniamy wszystko, przegub wymyty w nafcie, nowy smar grafitowy, opaski itp.. Składamy całość i doszło do przykręcania nowej nakrętki na przegub (w piaście) i co? Nowa nakrętka ma zewnętrzne wymiary 36 zamiast 32 :roll:
Ale co tam - trzeba działać.. Krótkie przeszperanie netu do której jest casto czynna.. Ok, w samochód i strzała - 25km ;) Wchodzimy na salę i jest.. Jedna jedyna nasadka na kość 3/4 cala i 36mm.. Dość solidna - ok 30zł.. Trudno.. Wsiadamy w samochód i strzałą do domu.. Szybki przymiar i się co okazuje? Że owszem nakrętka 36mm, ale co z tego jak nasadka nie mieście się w piaście!!! Była to jedyna nasadka, godzina 20ta a tu nawet nie skręcone do końca jedno koło.. No to co.. Szlifierka i jedziemy.. Niestety była czymś oblepione i zaczęła się nierówno ścierać a potem bić.. Ok, jest 2ga - taka na przystawkę na starą wiertarkę Celma.. Nie używane to od lat, ale ok.. Szlifujemy, idzie ładnie a tu zaczyna nam się kamień rozlatywać.. Z troski o swoje życie wyłączamy sprzęt.. Bajzel w garażu nieziemski, godzina 20:30 a my ciągle w miejscu.. Została jeszcze tarczówka ;) Cym myk i dało radę tak oszlifować nasadkę z zewnątrz, że z oporem ale wlazła w piastę.. Ok dokręciliśmy ;).. W następnym kole uwaga również 36 (widać była kiedyś zmieniana bo 2gi raz zabita była, guma na przegubie też inna. W prawdzie myśleliśmy że już nie uda nam się jej odkręcić bo 2m rurka się już gięła ale skrzyk i poszło.. Dalej poszło już lepiej, przegub był w jakimś dziwnym zielonym towocie - wymyć to to czysta katorga.. Nowa guma, nowy smar, końcówka i łącznik.. Jak skręciliśmy, omietliśmy garaż, narzędzia itp była już prawie pierwsza w nocy ;) Na szczęście się udało.. Końcówkę którą szlifowaliśmy tarczówką oddam na tokarkę co by wyglądała lepiej.. Też sobie wymyślili 36 rozmiar.. heh..
W Pn jeszcze na zbieżność pojadę.. Najgorsze jest chyba to, że mimo całego już nowego zawieszenia nadal coś puka.. I albo faktycznie te gumy stabilizatora pukają albo coś z amorami tylko jak do tego dojść to ja nie wiem :(
Do zakupionego klucz dokupię tylko końcówkę tak abym miał do odkręcania kół i elegancko ;)
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Też sobie wymyślili 36 rozmiar.. heh..
No właśnie i do tego tak jak piszesz ścianka musi być cienka żeby w piastę się zmieściła. Przerabiałem to u kumpla w Bravo, (też wymiana osłony przegubu) Tyle że ja w okolicy nigdzie nie znalazłem takiej nasadki, dopiero od kumpla który naprawia naczepy pożyczyłem "Stanleya" i była już szlifowana, widać ktoś do Fiata już dopasowywał. Odkręcanie tego to maskara, naprawdę dobra rączka plus przedłużka i dosłownie skakanie po kluczu. U niego jak i u mnie na obu kołach nakrętki były na klucz 36 więc myślę że u Ciebie ta 32 to nie była oryginalna.
-
Cytat:
Napisał
qolejowy
Że owszem nakrętka 36mm, ale co z tego jak nasadka nie mieście się w piaście
miałem to samo udało mi się dorwać cienkościenna nasadkę ale co sie naszukałem to tylko ja wiem. niestety ale przegięcie z tymi miejscami w piaście jakby nie mogli dać więcej miejsca lub mniejsze an krętki. u mnie w piaście dochodziła taka sprawa że klucz się mieścił ale sama piasta jest stożkowa i nie było opcji wepchnięcia klucza głębiej. masakra
-
Cytat:
Napisał
seth
u mnie w piaście dochodziła taka sprawa że klucz się mieścił ale sama piasta jest stożkowa i nie było opcji wepchnięcia klucza głębiej.
Piasta rzeczywiście jest lekko stożkowa i tak klucz trzeba zeszlifować żeby jak najgłębiej w piastę wszedł. Najgorsze w tym że nigdzie ale to nigdzie nie mogłem znaleźć pojedynczej nasadki 36 na kostkę 3/4. Na 1/2 mam ale dwie kostki ukręciłem.
-
Cytat:
Napisał
seth
ale sama piasta jest stożkowa
No u mnie to samo :/
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Najgorsze w tym że nigdzie ale to nigdzie nie mogłem znaleźć pojedynczej nasadki 36 na kostkę 3/4
jak chcesz to ci swoja nasadkę wyślę moja bez szlifowania ładnie wchodzi
-
Nie no już sobie poradziłem.. Z resztą tą nasadkę co mam (oszlifowaną kątówką) chce dać do kolegi na tokarkę co by mi ją ładnie wykończył ;) A cytat nie mój - ciągle się coś sypie te cytowanie..
-
Cytat:
Napisał
qolejowy
żaden żarcik, oranżada to po prostu Olej opałowy, tylko tak ładniej nazwany ze względu na kolor.
weź takich rzeczy nie wypisuj bo zaraz się ktoś odezwie że nalał i z nie wiadomych powodów auto nie jedzie. :)
-
Cytat:
Napisał
ciril
weź takich rzeczy nie wypisuj bo zaraz się ktoś odezwie że nalał i z nie wiadomych powodów auto nie jedzie.
Wtedy dopiszemy ciąg dalszy tego dowcipu
Cytat:
PROBLEM:
Pomóżcie! Dzisiaj kupiłam samochód z komisu i nie wiem jakie paliwo mam wlać? Po czym poznać, czy to diesel czy benzyniak? Jeżdżę na oparach, a nie mogę zatankować, bo nie wiem co wlać.
POMOC:
- Przyświeć zapalniczką przy wlewie paliwa i zobacz sama! Potem wlej ropę. Bo jeśli benzyniak to nie doczekasz "potem".
- Nie ściemniaj koleżance. Słuchaj. Jeśli samochód jest koloru niebieskiego lub zielonego lejemy ropę. Jeśli żółty to na gaz. Do reszty lejemy benzynę. I od razu wymień powietrze w kołach na letnie. W tym roku modne jest górskie.
- Najlepiej nalej wody. Wtedy w serwisie udzielą ci wyczerpujących informacji.
- Jak samochód robi brum brum - to jest benzyniak, a jak kle kle - to ropniak. A jeśli robi brum i kle - śmiało lej gaz.
-
byrrt ja na szczęście miałem taką nasadke 36 cienkościenną :D Wiedziałem już od mechanika że taka jest od przegubu i pożyczyłem się mega mocnego zestawu kluczy do takiej pracy, ale rurka min. metrowa musi być - mega zestaw tzn. to co podałeś na zdj. tylko grubszy ten pręt i ciężko byłoby go wygiąć.
Sam pomysł dawać tyle miejsca w piaście to specjalne utrudnianie pracy osobie która trochę się zna na tym. Ja u siebie odkręcałem tylko wahacz i końcówkę drążka [? - chyba dobrze mówię,od układu kierowniczego - słabo pojmuje te nazwy :D], a później nałożyć wahacz na swoje miejsce to masakra , ciężko bez odkręcania go...
Co do olejów, to w mojej okolicy jest dziadek który jeździ starodawnym mercedesem i wlewa olej rzepakowy, od dobrych kilku lat tak jeździ i nic się nie dzieje :D A zapach taki, że zaraz się chce frytek posmakować :D
-
Cytat:
Napisał
Memciu
byrrt ja na szczęście miałem taką nasadke 36 cienkościenną :D
Ja byłem przekonany, że jest tam 32, bo tak miałem na jednym kole..
Cytat:
[...] ale rurka min. metrowa musi być - mega zestaw tzn. to co podałeś na zdj. tylko grubszy ten pręt i ciężko byłoby go wygiąć.
Ten pierwszy klucz co miałem był dość porządny i nie jedną piastę już odkręcił.. Ten ze zdjęcia to największy tego typu klucz w casto jaki dostałem - kamień 3/4, a grubość tego pręta to chyba z 20mm więc taki mały nie był.. Do tego z 1.5-metrowa stalowa rura i skacząc po niej (samochód na kołach, kolega w aucie trzymał hamulce) w końcu puściła..
Cytat:
Ja u siebie odkręcałem tylko wahacz i końcówkę drążka
No ja w sumie odkręcałem dolny sworzeń wahacza, łacznik stabilizatora (i tak wymieniałem) i końcówkę drążka (też wymieniałem) ;)
-
Pytańko mam.Chcę wymienić olej w silniku,ale nie mogę znaleźć oryginalnego filtru na allegro i tu moje pytanie:jakiej firmy zamiennik polecicie,żeby był prawie jak ricambi :food:
-
Używam Mann od samego początku i nie narzekam.
-
Cytat:
Napisał
Zielony
jakiej firmy zamiennik polecicie,żeby był prawie jak ricambi
Ja wymieniasz regularnie to wg. mnie jeden ciul co wsadzisz ;) Ja już 2gi raz wkładałem filtrona i śmigam.. Przez przypadek tego większego kupiłem teraz ale to podobno nawet lepiej..
A odnośnie kosztów paliwa bo ostatnio wałkowaliśmy.. heh zostawiłem dziś na stacji 297,65zł za 53,63 litra NoPb95 :( Masakra jakaś - trzeba założyć tę instalację gazową.. :(
Ustawiłem też zbieżność po naprawach - w sumie nawet miałem prawie ok - na jednym kole tylko miałem delikatną rozbieżność..
-
Nie róbmy tego w tym temacie.
-
Cytat:
Napisał
lukq
Nie róbmy tego w tym temacie.
Więc może ktoś mocarny mógł by "wyedytować" i wyciąć ten wątek "karty" i stworzyć nowy temat ?
-
-
Wymieniłem olej, filtry.
Naprawiłem wentylator
założyłem pokrywę silnika.
Wszystko opisane dokładnie w temacie Mani.
-
a u mnie prawdziwa zima. dziś pierwszy raz odkąd mam bravurę odśnieżałem ją :D i powiem szczerze że przedniej szyby i dachu to jest trochę w porównaniu do puntka (aż się łezka kręci na myśl o tym wspaniałym autku)
-
A ja myślę o założeniu lamp DRL - od dłuższego czasu chodzi mi to po głowie, ale wiadomo kasy nie ma itp..
Chciałem wstawić je zamiast lamp halogenowych, których tak naprawdę używa się raz na ruski rok.. W prawdzie musiałbym zmienić sterowanie z moduły Coming Home ale opanuje to ;)
Są na allegro takie zestawy za ~180zł, tylko co ciekawe są dokłądnie te same nawet za 75 ;) Oczywiście homologowane bo na inne nie patrze..
ŚWIATŁA DO JAZDY DZIENNEJ OKRĄGŁE LED DRL NOWE!!! (2001923111) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Co o tym myślicie? Ktoś to zakładał?
Wg mnie to dokładnie to samo co np to: OKRĄGŁE ŚWIATŁA DZIENNE LED DRL LAMPY 8WATT! 70mm (2045215397) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Bravo z takimi lampkami wygląda fajno:
http://www.youtube.com/watch?v=3LB1sHqqgZQ
To w prawdzie są Czestkie SJ-288 typ 2, ale po takim oznaczeniu nie mogę znaleźć ich w Polsce.. Podejrzewam jednak, że będą to jak nie te same to bardzo podobne lampy..