Pamiętam jak mówiłeś jak się widzieliśmy.
też to czytałem i całkiem nieźle to wyszło.
To jest widok strony w wersji do druku
ja chyba sam spróbuje cos takiego zrobić i wtedy będę wiedział czy to prawda :D
A mi LPG za 200-250zł wystarcza a miesiąc, a czasem i 150zł wystarczy.
wiesz wszystko kwestia ile kto jeździ. mojej mamie to i 80 zl by wystarczyło czasem :D
0,6pln mówisz?
to tylko dlatego że urząd skarbowy/celny jeszcze o nim nie wiedzą. jak by mu przyszło zapłacić karę i odprowadzać wszystkie podatki wliczane w paliwo to by było duuuużo drożej.
ja tylko liczę iż w końcu ta cenowa bańka spekulacyjna pęknie ... lub ludzie przejdą na alternatywne źródła zasilania
a może tak być. jak cena paliw podejdzie pod 10zł, ku czemu zmierza i nie daj Boże co by doszła, to wielu ludzi do pracy zacznie rowerem dojeżdżać. co będzie z korzyścią dla środowiska i zdrowia.
na pohybel handlującym ropą.
Kilka lat temu jakiś nasz profesor opracował i wyprodukował paliwo syntetyczne.Wiem że do produkcji był potrzebny CO2 i inne rzeczy ale ogólnie wychodziło to za grosze.Gdzie jest profesor nie wiem,patent na to paliwo chyba ma jakiś koncern naftowy zamknięty w sejfie a my płacimy frycowe na stacjach.Zarobki jak w krajach 3 świata a ceny jak dla bogaczy.Co do rowerów i dojazdu do pracy to może niektórzy tak zrobią ale większość i tak pojedzie samochodami.
Zapraszam tutaj do dyskusji: http://fiatklubpolska.pl/na-luzie-po...960/#post73578
Co do alternatywnych paliw to chociażby wodór.
Polacy wymyślili już silnik na wodór - wodę - lecz jak to we wszystkich alternatywnych paliwach, koncerny wykupiły projekt i trzymają je żeby czasem oni nie stracili cennego grosza.
Tak samo ten wyciek z zatoki Meksykańskiej, koncern BP stracił na karach i naprawie platformy [nadal nie wiadomo czy czasem lekkiego wycieku niema...] a zyskał jeszcze więcej na środkach dla państwa którymi czyścili pozostałości po ropie ... Tak koncerny zarabiają ;)
W Czwartek wymieniłem przegub,trochę się namęczyłem ale jakoś poszło.
Najlepsze to że z drugiej strony zaczął stukać przegub...
A ja dzisiaj wymieniłem lambdę i filtr paliwa ;)
Pytanie jesli chodzi o lambdę... trzeba robić adaptację :?:
Co do paliwa, to u nas LPG waha sie od 2,78zł do 2,94 ;)
ja dziś uporałem się z lakierem na cieniasku:)
a mi padła jedna z 4 pozycji z tyłu. dobrze że to nie ta na której jest stop :D minusem jest to ze ostatnio jak bylem w warsztacie to brali mój podnośnik bo nawet nie pokwapił sie ktoś w włożenie jego na swoje miejsce. a dziś jak chciałem lampę zdjąć to zauważyłem brak śrubokrętu w kole zapasowym pewnie sie przy okazji komuś przydał
wiem że ja już na nim pewnie nie pojadę ale testować będę na innym samochodzie. ale z drugiej strony ciekawe skąd wie że to pelnowartościowe paliwo hmm. lecz gdyby tak było to może jednak i moj m-jet by pojechał. reasumując ja nie zaryzykuje na bravo na innym zobaczę pewnie :D
Ja od jakiegoś czasu jeżdżę na oranżadzie. Przedtem lałem 50/50 teraz już tylko OO. Mam zwykłe TD więc obaw nie mam żadnych. Kupuję po 2 złocisze więc trochę taniej wychodzi. Silnik pracuje tak samo jak na ON.
dobry żarcik :)
Czytałem gdzieś w jakiejś gazecie motoryzacyjnej, ze zwykły Diesel bez turbo spokojnie jezdzi na samym oleju jadalnym, bez domieszek (oczywiście latem) testowali jakies auto na tym oleju i przejechał nim 50tys km bez żadnych problemów. Nie wiem jak to z silnikami z turbo, ale po odpowiedniej mieszance procentowej, myślę, ze tez jakoś by mu tam nie zaszkodził ;)
egon chyba czytaliśmy to samo :D
a to to sprawdzone w praktyce (wiadomo u znajomego znajomego). na blolidzie marki ursus c-328. latem sam olej rzepakowy dawał radę (przyjemny zapach z rury wydechowej), zimą trzeba było mieszać ze zwykłą ropą. później olej podrożał i zostało to zarzucone.
zresztą proszę państwa: dziś każdy posiadacz diesla leje do auta paliwo pochodzenia roślinnego jako dodatek do ropy
seth bodajże w tygodniku "Motor" ;)
a mnie jutro czeka wizyta w ASO musze śrubokręt kupić bo mi mechanicy zapierdzielili jak brali moj podnośnik. dobrze że koszt śrubokręta nieduzy bo 15 zl ale jakbym go mial to bym juz wczoraj te pozycje wymienił