To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Wymiana oleju+ filtr, świec i płynu hamulcowego -250 zł. Materiały własne, poza płynem hamulcowym. ASO Bielsko B.
U mnie kopiuj wklej.
Ja we wrześniu robiłem przegląd 60kkm (czyli m.in olej, filtr, świece), oprócz zakresu też wymieniałem płyn hamulcowy. Identycznie wszystko poza płynem przywiozłem swoje. Na rachunku widzę też ścieżkę diagnostyczną za 34,5zł, Cena za całość 253zł.
Nie wiem czy u mechanika prywaciarza dużo bym wyszedł do przodu, jak nie w plecy.
-
Cytat:
Napisał
mechanizator9
Wróciłem z ASO (doblo 1.4 120T-jet) z wymiany oleju+ filtr, przebieg 15000, koszt całości 408zł. Wszystko z ASO ponieważ serwis nie pracuje na materiałach klienta więc nie można z tego nic urwać.
FCA nie ma nic do tego aby przywieźć własne materiały do wymiany (kupiłem wcześniej oryginalny filtr oleju) ale nie może narzucić ASO aby pracowało na materiałach klienta nawet jeśli są zakupione w innym serwisie.
Załącznik 39118
Ja za tego Castrola, kupując w sklepie stacjonarnym płaciłem coś koło 100 zł za 3l.
-
Ja również kupiłem tego castrola ponieważ wcześniej to ASO też mi go zalewało do innym samochodów będących na gwarancji i zapłaciłem za niego 104 zł za 4 litrową bańkę od oficjalnego przedstawiciela castrola, miałem również oryginalny filtr oleju zakupiony od Jata za 47zł.
Niestety Pani z ASO poinformowało mnie wcześniej przez telefon, że serwis nie pracuje na materiałach klienta więc większego wyboru nie miałem a chciałem wymienić olej, mimo, że mógł bym poczekać jeszcze rok lub do 30000km.
Nie był to też przegląd a jedynie wymiana oleju co zresztą zostało zaznaczone w książce gwarancyjnej, przy okienku przegląd pozioma kreska, przy wymianie oleju x :)
Z ciekawości napisałem do FCA jakie jest ich stanowisko jeśli chodzi o własne graty i odpowiedź była taka jak wcześniej napisałem.
Co ciekawe na fakturze jest klauzula „Serwis nie ponosi odpowiedzialności za usługi wykonane przy użyciu części dostarczonych przez Klienta”
czyli niby nie pracują ale ?
-
No to się musiało coś zmienić, bo tydzień temu jak byłem na przeglądzie ze swoimi materiałami, nic nie mówili na temat ograniczenia odpowiedzialności za wykonane usługi.
-
Cytat:
Napisał
mechanizator9
Wróciłem z ASO (doblo 1.4 120T-jet) z wymiany oleju+ filtr, przebieg 15000, koszt całości 408zł. Wszystko z ASO ponieważ serwis nie pracuje na materiałach klienta więc nie można z tego nic urwać.
FCA nie ma nic do tego aby przywieźć własne materiały do wymiany (kupiłem wcześniej oryginalny filtr oleju) ale nie może narzucić ASO aby pracowało na materiałach klienta nawet jeśli są zakupione w innym serwisie.
Załącznik 39118
"Nie pracuje na materiałach klienta" :lol: to łaski bez. Przecież to taki sam serwis jak każdy inny tylko "autoryzowany". Ja bym jechał do innego serwisu jakby mi takie problemy robili.
-
Jakiegoś większego problemu z tym nie miałem, wydaje mi się, że cena nie była jakoś przesadzona w stosunku do innych ASO które tu podawano, można taniej ale cóż poradzić. Oczywiście przy własnych częściach miał bym 100zł w kieszeni.
Bardziej mnie zaniepokoiło to, że jak zajrzałem na drugi dzień pod maską i ruszyłem tą materiałową osłoną na filtrze (w Doblo jest wkład, na to puszka i osłona) to się okazało, że jest nie przykręcona i luźno lata. Na trzy śruby którymi jest przykręcana, dokręcona była tylko na jedną, druga była nie dokrecona a trzeciej wogóle nie było. Wysłałem zdjęcie do kierownika serwisu i po godzinie podjechał do mnie „majster” z śrubami i to przykręcił.
Niesmak jednak pozostał jak na zwykłą wymianę oleju przez ASO.
Dobrze, że nie byłem na wymianie kół 😁.
Jak zawsze sprawdza się stare powiedzenie „ufać i kontrolować”.
-
Panowie zapytanie, wyświetla mi się komunikat "przegląd okresowy za 30 dni" przebieg 26000km.Jakie czynności powinienem wykonać, przy mojej jeździe 30000km będzie na wiosnę.Pozdrawiam.
-
Olej, filtry, świece (ktoś wspominał, że teraz fiat zaleca ich wymianę dopiero przy 60kkm), jeśli minie 2 lata to jeszcze płyn hamulcowy.
Edit.
Widzę, że masz tipka z 2019r to bez płynu hamulcowego. Wszystko jest w instrukcji obsługi, strony Ci nie podam bo nie mam tipo 😁
-
Cytat:
Napisał
mechanizator9
Olej, filtry, świece (ktoś wspominał, że teraz fiat zaleca ich wymianę dopiero przy 60kkm), jeśli minie 2 lata to jeszcze płyn hamulcowy.
Edit.
Widzę, że masz tipka z 2019r to bez płynu hamulcowego. Wszystko jest w instrukcji obsługi, strony Ci nie podam bo nie mam tipo 😁
60kkm to w 1.4 N/A, 1.4tjet wg instrukcji 30kkm.
-
Dziś poszło zapytanie w grupie "gezet" Szczecin na 30000Km cena za przegląd 1280zł, filtry, świece ,olej uważam że drogo ??
-
Tanio nie jest.
W tym wątku
https://fiatklubpolska.pl/tipo-531/c...184#post395829
Krzycholu pisał
Cytat:
Napisał
Krzycholu
Byłem teraz na przeglądzie po 3 latach-31 kim.
Gość w Aso mówi że Fiat zmienił zalecenia odnośnie świec i teraz po 60 kkm zaleca wymianę....
Zostały stare...🤔
Silnik 1.4 95KM
Więc świec teoretycznie nie musisz wymieniać.
-
Witam wszystkich forumowiczów, jako że to mój pierwszy post tutaj, chciałem się przywitać :)
Przechodząc do tematu:
Tipo 1.4 95 KM, 11000 km przebiegu, pierwszy przegląd po roku, serwis AUTO KRAK w Krakowie.
Łączna kwota przeglądu 532 zł. Olej Selenia 3l 156zł, filtr powietrza 44zł, filtr oleju 25zł, filtr p.pyłkowy 57 zł, robocizna 250 zł, 1,5h z zegarkiem w ręku.
-
Auto Krak na Radzikowskiego?
-
W Katowicach aktualnie roboczogodzina to 200 zł NETTO wiec w Krakowie taniej :roll:
-
Cytat:
Napisał
Obłomow
Auto Krak na Radzikowskiego?
Dokładnie tak.