No jedna jest ori Valeo, druga to zamiennik, niestety zauwazyłem to dopiero w domu. No, ale tragedii nie ma, a cos sie wymysli ;)
To jest widok strony w wersji do druku
No jedna jest ori Valeo, druga to zamiennik, niestety zauwazyłem to dopiero w domu. No, ale tragedii nie ma, a cos sie wymysli ;)
Na pewno jest poprawa światła, ale z tymi lampami to już dużo slyszałem i tylko valeo - moje zdanie.
No moze kiedys ją wymienie, na razie musi tak byc, poza tym tak jak pisałem nie jest zle, a cos wymyslę, zeby ją lekko podniesc.
Miałem ten sam problem dwie różne soczewki DJ AUTO i DEPO.Nie dość że gość od którego kupiłem Marychę założył nieudolnie soczewki to jeszcze pogubił dekle od żarówek drogowych.Męczyłem się z ustawieniem tego chyba tydzień w końcu mnie oświeciło.Żeby ustawić wyżej światła przy braku dalszej regulacji musiałem niestety rozkleić reflektor w piekarniku-temp.120*C czas ok.5 min.Potem wyczepiłem ramkę trzymającą soczewkę i lampę drogową z dolnego trzpienia z kulistą końcówką.Trzpień wykręciłem i od strony gwintu naciąłem szlifierką kątową szczelinę pod płaski śrubokręt.W obudowie lampy gdzie wkręcony był trzpień przewierciłem otwór na wylot o takiej średnicy by nie naruszyć gwintu.Teraz mam dodatkowa regulację i jest ok.Może jutro wrzucę fotki.Nareszcie ściągnęli mi gips i chociaż kolano jeszcze sztywne już można się w miarę swobodnie poruszać.A tak od siebie jeszcze dodam że chyba wywalę te wynalazki i założę zwykłe ryfle nawet nie oryginalne byle nowe bo te soczewki to raczej marne oświetlenie szczególnie przy mokrym asfalcie,tyle że ładnie wyglądają.
@Byyrt
Mam najtańszą instalację AGC ze sterownikiem compact c-4 i czerwonymi wtryskami Valtek 3ohm i powiem tyle że szału nie ma ale do codziennej eksploatacji się nadaje.Spalanie od 8,5 do 11 l/100km.Przyspieszenie też nie najgorsze od września tylko 1 regulacja gazu po pierwszym 1000km.
artur 2310 no właśnie taką samą instalację mi proponują.. Ale na forum lpg zbesztali mnie za pomysł AGC ;) Co masz na myśli pisząc że "szału nie ma"?
@byyrt
No właśnie szału nie ma bo oczywiście tylko liczy sie Stag podobnie jak w markach samochodów jak nie jest Merc,BMW itd.Ja brałem to co najtańsze bo niestety trzeba liczyć się z każdym groszem w tych czasach.Na forum LPG też jestem zarejestrowany i tam jak nie masz instalacji za 3000zł to masz szmelc.Nie zgadzam się z tym ale cóż jednemu wystarcza to a drugi MUSI mieć markowy sprzęt.
[COLOR="Silver"]
@bob96
Jak da radę jeszcze skrócić to jak najbardziej.U mnie trzpienie na ręcznej regulacji wkręcone były na maksa i jeszcze było za nisko.Teraz mam ładną regulację śrubokrętem i twierdzę że opłaciło się trochę posiedzieć i pokombinować.
Da radę bo jak wcześniej pisałem przerabiałem to osobiście gdyż miałem ten sam problem po zakupie tej Chińszczyzny.
Na Dołącz do BBM-Wiki - Brava Bravo Marea autokacik.pl jest bardzo dobry manual dotyczący skrócenia trzpieni i dzięki jemu udało mi się opanować regulację świateł.
zbesztają Cię również za pomysł z Valtek'iem czerwonym ;) wg speców jest to najniższa półka wtryskiwaczy gazowych. wiesz, ja się nie znam. kupiłem auto z gazem, w sensie na valteku, na alasce. takie zestawy montowane są większości aut w moim roczniku. po prostu, nikt nie robi instalacji droższej od samochodu... mimo wszystko, gdybym miał teraz zakładać u siebie instalację, wybrałbym coś lepszego niż Valtek...
U gazowników których byłem o BRC wypowiedzieli się wg. mnie sensownie bo powiedzieli tak: owszem, BRC jest ok, porównując z np. AGC wypada podobnie - im się podoba bardziej AGC ale przyznali, że jest to ich opinia i o BRC źle gadać nie będą.. Powiedzieli tylko że moja sprawa jeżeli za to samo chcę wydać z 500zł więcej.. A o STAGu wypowiedzieli się bardzo źle, łącznie z przytoczeniem 2ch przypadków że ludzie jeździli do nich z takimi instalacjami aby "wywalić ten szmelc".. Dziwne bo ludzie to chwalą no ale nie wiem - tak gadali.. BRC i STAG są wg. nich przereklamowane, o wtryskach specjalnie nie gadaliśmy. Mówili, że BRC od paru lat chce się do nich wbić, zostawiają im za darmo softy, kable, komputery aby sobie sprawdzili, zapoznali się itp.. Ale oni nie są przekonani, wg. nich szkoda kasy bo można kupić AGC o wiele taniej, a jakość ta sama.. Kolega ostatnio zakładał gaz do VW Bora 1.6 - właśnie u nich bo jak mówił wszędzie gdzie jeździł było zbywanie, brak czasu, nikt na auto nie spojrzał, wszyscy tylko cenami walili i terminami. Poza tym pozbierał opinie od ludzi z pracy i słyszał tylko że tu zbywają, tu mówią żeby przyjechać później, tu że jest ok i ma się odczepić (mowa o serwisie).. A tu 3 osoby od niego z pracy już założyły i podobno zawsze miło, zawsze się umawiali i załatwiali od ręki.. Kolega zrobił tą Borą już 25tyś - nic się nie dzieje.. Ja pojechałem tam to oglądali silnik, kolektor, sprawdzali jak chodzi, co w bagażniku itp itd.. Miło się z nimi gadało..
---------- Post dodany o 10:34 ---------- Poprzedni post dodany był o 10:27 ----------
A co do Valteków to mówili, że fajnie bo są całkowicie rozbieralne i można je czyścić/regenerować. Zaproponowlai też inne niby takie, o których mówi się, że są klasę wyżej (nie pamiętam nazwy - niebieskie, zespolone w całość, nierozbieralne), ale mówili, że radzą te valteki..
Na LPG-FORUM chwali się też wtryski HANA200 (jakoś tak).. o nich macie zdanie?
skoro jesteś zalogowany na forum LPG, zarzuć im kwotę jaką chcesz przeznaczyć na instalację i niech coś doradzą. oprócz BRC i STAG jest jeszcze ESGI2, ja posiadam jej poprzednią wersje opartą o centralkę gazu ESGI, reduktor Tomasetto Alaska AT 09, listwę wtryskową Valtek czerwony. Elektrozawór na zbiorniku BRC. firmy zbiornika nie kojarzę. gazownik u którego byłem ostatnio zakłada takie zestawy z jedną małą różnicą. zrezygnował całkowicie z Valteka zastępując go listwą MASTER. twierdzi że miał sporo reklamacji na tamte zestawy. Ja teraz też posiadam u siebie Mastera. poprzednia listwa VALTEK miała nastukane 60 tys. km w związku z czym nadawała się do wymiany, ewentualnie regeneracji i kalibracji. listwa Master jest trochę droższa i ponoć lepsza, chociaż złośliwcy twierdzą, że to jest Valtek w innym opakowaniu ;)
tutaj zestaw ESGI2 na listwie Master:
NOWE ESGI-2 4cyl ZESTAW MASTER STEFANELLI M 190KM (1980821023) - Aukcje internetowe Allegro
Założyłem temat, ale kwoty nie podałem. Wyszedłem z założenia, że to ja muszę wiedzieć ile trzeba wydać a nie oni muszę wiedzieć na co mnie stać - mieli mi doradzić dobrze a nie tanio ;) Dostałem taką odpowiedz:
Na moje spostrzeżenie, że gdzie indziej mi proponowali AGC od razu było oburzenie, że po co pytam skoro jestem mądrzejszy itp ;) O AGC jak czytam to nigdzie nie znalazłem opinii super pozytywnej, ale z reg. ludzie wstrzemięźliwie piszą "że daje radę".. Złych opinii specjalnie też nie widać.. Gazownicy u których byłem założyli już tego w setkach (głównie Zenit bo Compact to stosunkowo nowy produkt) i wspomnieli o jednej reklamacji w zeszłym roku.Cytat:
wrzuc tam agisa,staga4,albo KME diego,czy novu ,
wtryskiwacze hana2000 zielone lub czerwone ,
parownik KME silver ,AC r01 ,zavoli zetaN
Jeżeli dobrze kojarzę to mówili również o reduktorze Tomasetto..
Ja brałem to co było w zestawie a wymiana w razie czego listwy to żaden problem.A na forum LPG to tak jak pisałem liczy się Stag itd. reszta to szmelc.Po niedzieli dostanę kabel i oprogramowanie do diagnostyki mojego zestawu i wtedy zobaczymy co ile jest warte i ile z tego zestawu da się wycisnąć.Co do BRC to kumpel ma założoną w Roverze 25 i średnio co 3 miesiące jeździ do poprawki-zapala się na lpg check engine a po przełączeniu na PB samochód jest mułowaty a spalanie na poziomie małego czołgu.Jak zajedzie na serwis coś tam postukają na komputerze wykasują błędy,coś pomarudzą i jedzie dalej.
wynika z tego, że najlepiej jak zamontujemy do naszego auta to co sprawdzone, czyli pytać ludzi na forach na czym jeżdżą i pogadać z gaziarzem na co się ludzie nie skarżą. na naszym forum wyszło że właściwie większość śmiga na Valteku czerwonym, więc chyba nie jest z nim tak źle ;)
Byłem u 2giego gazownika i ten sam zestaw AGC + tomasetto + valtek kosztuje 2000.. BRC w całym zestawie (podobno wszystko tej firmy) 2700, gaz ze sterownikiem BRC a resztą dobieraną 2400..
STILO dostało nowy rozrząd i nowe piasty tył,koszt 870zł i nowe głośniki hertz tył...
Zatankowałem marychę do pełna. 305 zł ....
a pomyśleć że do mojej pandy Vervy wchodzi poniżej 200zł (\kilkamiesięcy temu przed podwykami 150zł).
A ja właśnie wróciłem z garażu, gdzie skracałem sworzeń od silniczka regulacji świateł, manuala nie zrobiłem, ale nadrobię to ;) no i lampa świeci dużo wyżej, dużo lepiej, ale niestety jeszcze nie tak jakbym chciał, no i więcej już się pewnie nie da zrobić :)