To jest widok strony w wersji do druku
-
Dolot syfi EGR. Tyle, koniec pieśni.
Wnioski wyciągnij sam.
No dobra, musze dopisać jeszcze, sportowe filtry KN tez nie nadają się, one co prawda nie syfią, ale z racji swojej konstrukcji nie powinny byc stosowane w tych i podobnych silnikach.
U mnie spalanie spadło z 9,5 na 7 w mieszanej, a tylko po Łodzi 7,5-8l/100km.
-
Iron64: poniał, nie durak:) ale to trzeba komplet teges...
-
Nie wcale nie. DPF będzie pracował normalnie.
-
2 załącznik(i)
No, to jest dobra wiadomość:) Zawsze to taniej...
Dołączam fotki MAP sensor - jeździł w aucie około 2 miesiące. Uprzednio wyczyszczony jak broń po poligonie:). Nie znam się specjalnie ale TAK nie powinien wyglądać. Zamieniłem na poprzedni (także wymyty) - autko żyje. Do następnego razu zapewne. Tak że tak, Iron64 - skorzystam z porady;]
Załącznik 42799
Załącznik 42800
p.s. 'Wilgoć" na oringu i obudowie jest od płynu czyszczącego - po wyjęciu z kolektora był (za oringiem) oczywiście suchy:)
-
Ojojojojjjjj, mazutu pełne morza, znaczy czujniki. ;)
Znaczy, żeby nie było, ja odradzam usuwanie EGRa, odradzam usuwanie DPFa, odradzam usuwanie usuwania również. :D
Ale poważnie, ja rozumiem jaką funkcję pełni EGR i o ile w nowych autach popieram, o tyle w nastoletnich autach więcej z tego kłopotu, niz to warte. To moja subiektywna opinia, nic więcej.
EDIT. U mnie czujnik nie wygląda tak po 2 latach, ale ja nie mam EGRa.
-
Ależ ja też odbieram to jako "eksperyment naukowy":)
-
Spieszę donieść, że dogadałam się z moją Kromką.
Trochę na chybił-trafił wymieniłem elektrozawór N75. Niby Pierburg ale za stówkę więc mam wątpliwości. No i auto odżyło - czuć różnicę - zbiera się fajnie, jakby nowy duch wstąpił w maszynkę. Nie robiłem jeszcze pomiarów ale pod nogą wyraźnie inaczej.
Pozdrawiam brać fiatouzależnioną:)
-
Minęło ponad dwa miesiące kiedy miałem kłopot z dpf. Chciałem bardzo podziękować koledze iron64 za czujnik który od niego otrzymałem, po jego wymianie wszystko wróciło do normy :) Wygląda na to że mój był uszkodzony i stąd te problemy. Obecnie średnia odległość 5 regeneracji to 811 km.
-
Bardzo się cieszę, że czujnik rozwiązał twój problem. Będąc szczerym, ja sporo się dowiedziałem z forum i twoich postów, więc korzyść jest obopólna.
-
Widzisz, i wzajemnie:)
Najciekawsze jest to, że po falstarcie z czyszczeniem dpf - mechanik (dobry) twierdził ze to auto musi chodzić na wyższych obrotach, ze chce jechać etc. No ale w mojej ocenie nie chciało. Wymiana przepływki i czyszczenie MAP sensora dało jakiś efekt wyczuwalny ale nadal mi się nie podobało.
I - tak jak pisałem - na typowego "czuja" w końcu jestem totalny amator - zdecydowałem na to posunięcie. Jak na razie jest OK, wyraźna zmiana dynamiki zwłaszcza tak w przedziale 1,8 -2,2k RPM. Zobaczymy jak będzie dalej.