Witam, dzieki za wskazówki ;) przetestuje ten filtr. Jak moge sprawdzić te korekty ? Mam multiecuscana.
To jest widok strony w wersji do druku
Witam, dzieki za wskazówki ;) przetestuje ten filtr. Jak moge sprawdzić te korekty ? Mam multiecuscana.
Jak masz mes to zresetuj adaptacje na wszelako. Wymiana filtrów przy wymianie wtrysków obligatoryjnie :-)
Zamyśle o tych ig6, jak to teraz cenowo wychodzi?
W sklepie enerma brałem medy z końcówką do fiata za 800zl ale to było jakoś 2-3 lata temu.
Ok, spróbuje zrobić ta adaptacje tylko zastanawiam się czy warto skoro wszystko chodzi dobrze.
Za wtryskiwacze w wtyczkami i filtrami plus przesyłka dałem w enermie 933 zł .
Dziś przyjrzałem się starym wtryskiwaczom. Jeden ma zmieniony kolor. Ten po lewej lub na dole ( zależy jak się wyświetli) na zdjęciu. Jakby przegrzany był. Ktoś wie co moze być przyczyna takiego zjawiska?
Załącznik 43405
Pozdrawiam
Jakby złapał wszystkie kolory tęczy. Następny zewnętrzny też już łapał kolory.... Stawiam na ich przegrzanie, może ze względu na zły skład mieszanki gazowej....
Podłaczę sie do tematu u mnie samochód przeszedł na benzynę i nie chece wrócić do poprzeniego zasilania pali się check i figa ( bład to UO0108), już mi tak kiedyś zrobił i musiałem 700km dmuchac na benzynie, nastepnie postał w garażu i wszystko wórciło do normu. Jakies pomysły co to moze być?
W moim przypadku wtrysk podtlenku LPG zaczął szfankować w ten sposób że zaczęły się delikarne wibracje np na światłach jak jeszcze samochód był słabo rozgrzany. Myślałe ze to wina temp i się nie przejmowałem aż żone wywaliło rzeczony "helikopterek" . Wtedy się zainteresowałem okazało sie ze samochodem trzęsie już dośc znacznie , no ni tak że silnik z ramy wyskakiwał ale było czuć denerwująca wibrację. Wsadziłęm ODB czy OBD jak zwał tak zwał i CAR SCANER na telefon sprawdzam i wywala za niskie ciśnienie na listwie LPG . To co wymieniał filtry czyszczę zawory na reduktorze i w butli i test ( syf zbiera się z gazu niemiłośierny na trzpieniach zaworów.) . Nic nie dało więc poszukałem i na znanym portalu aukcyjnym kupiłem wtryski podobno z włoch po regenetacji ( jakieś 500-600- zł). Wymieniłem wtryski i alleluja samochód ziała normalnie. Minęło prawie 12 miechów i znowu szarpie więc reklamacja , kupiłem inne wtryski a swoje w paczkę i do sprzedawcy ( po wcześniejszym uzgodnieniu) . Założyłem te inne wtreyski i cały czas telepie. Znudziło mi się żaglowanie osłonami i rozkręcanie więc kupiłem za tysiaka nowy komplet i to był strzał w 10 samochód jak nowy.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Teraz kolejny wpis mam inny kłopot Fiacurro przełaczył sie na 95 i nie chce wrócić do LPG . Myślałem że to przez założenie haka ale co ma piernik do wiatraka. Następnie pomyślałem ze może zwariował po odłaczeniu na noc akumulatora i narazie podązam tym tropem.
Reset komp też nic nie daje . Zobaczę jeszcze czy odłączenie komp coś na godzinkę coś może zmieni.
Jest jeszcze opcja ASO i komp taki profesjonalny do różnych marek, ale to jutro .
JAK MACIE JAKIEŚ POMYSŁY CO ZROBIĆ TO NIE KRĘPUJCIE SIĘ .
Pozdrawiam.
G
Udało się eureka , problem LPG , HGW z jakiego powodu wystąpił po odłaczeniu akumulatora i założeniu haka. Miałem już zamiarciać kable od haka ale cośmnie oświeciło i jeszcze postanowiłem styki przejrzeć. Okazało asię że od komp samochodu jest ok ale w komp od LPG jest jeden dziad lekko zaśniedziały, więc delikarnie szczypczykami go oczyściłem . Takimi małymi szczypcami bo styków w złaczce jest 10milionów i łatwo je połamać. Oczyściłem i samochód przestał krzyczeć "skontroluj silnik" Podłączyłem ODB na bluetooth i przy użyciu CAS scaner na telefonie wykasowałem bład . Zawór w butkli pyknął i odrzyczy podtlenek LPG popłynął do silniczka. Ech masakra z tymi nowymi samochodami człowiek musi być magiem wróżką i zaklinaczem koni w jednym, ech ale lubię jak coś uda sie naprawić
FU....K JEDNAK WYWALA ZNOWU U0108. KURCZE NIE MAM JUŻ POMUYSŁÓW CO TO MOZE BYĆ
Jednak przedwczesnie się cieszyłem bład znou wyskoczył, hmmm odnosze wrażenie ze fiat jest wredny i po kilku latach się mśći , ale za co ???
Tena sam błąd , hmm musże sprawdzić może kable od LPG pod samochodem coś zaśniedziały albo coś je obżarło .
Te wtyczkę co czyściłeś umyj kontakt cleanerem dodatkowo. Wypluka resztę syfu i poprawi łączenie. Komp fabryczny od LPG jest blisko wlewu płynu do spryskiwaczy i szczeliny pod maską i jest albo zalewany przy wlewaniu płynu albo zasyfiany tym co wlatuje przez szczelinę pod maską jak nie dołożyłeś sobie uszczelki.
Inaczej styki nie powinny zaśniedziec.
Co do nierównej pracy silnika i wymiany wtrysków na nowe jako rozwiązanie tego to już wcześniej w tym wątku to opisałem, przerobiłem to na sobie. Kupowanie regenerowanych lub używanych to marnowanie pieniędzy bo tego się nie regeneruje (można ultradzwiekowo umyć ale to na krótką metę) i te wtryski mają krótką zywotnosc więc używane są ja u progu kostuchy.
A co mes mówi o tym błędzie? Jak jest tak opisany?
Rok później przeglądałem ten temat i zobaczyłem, że to bez odpowiedzi zostało więc jak już doszedłeś jak to inni beda mieli gotowca.
Łączysz się ze sterownikiem silnika tego z LPG w opisie i w zakładce ostatniej bodajże regulacje. Druga albo trzecioplanowych od góry. W opisie po prawej jest o wyzerowaniu map. Po tym zabiegu wyłącz stacyjkę, włącz ponownie i odpal. Teraz niech popracuje 10 min i już. Ja to 10 min to daje mu popracować na pb.
Myłem myjką ultradźwiękową ale to nic nie dało, najpierw wymyłem je w benzynie ekstrakcyjnej , jaki syb z nich poleciał masakra , ale i tak lały wię cnowe były jedynem rozwiązaniem. co do wtyczek to bęe działa w sobote i zobaczymy.
Dzięki, pozdrawiam.
G
W końcu kupiłem nowe wtryski i samochód chodzi pięknie moze będzie kolejne 100 tyś km przejechane
Problemem była wiązka w podzybiu . okazuje się ze zamontowana jest fabrycznie w taki sposób że leży w wodzie ( podszybie ma przetłoczenia gdzie są kałuże . Założyłem peszel fi 30 i na nim dopiero przyczepiłem trytytkami wiązkę zeby odseparować wszystko od wody.
Problemem była wiązka w podzybiu . okazuje się ze zamontowana jest fabrycznie w taki sposób że leży w wodzie ( podszybie ma przetłoczenia gdzie są kałuże . Założyłem peszel fi 30 i na nim dopiero przyczepiłem trytytkami wiązkę zeby odseparować wszystko od wody.
Na włoskim forum wszyscy zgodnie piszą, że te wtryski do firmowej instalacji wytrzymują średnio 70000. Mam 150000 i wielkimi krokami zbliża mi się kolejna wymiana tychże. Tym razem wjadą ig6 - zamiennik. Podobno żywotniejsze i cichsze. Jeden osobnik jakiś czas temu pisał że takowe wstawił, może niebawem zda relację jak się sprawują.
A u mnie Barracudy za 300pln/komplet mają 140tkm i jeżdżą bez problemów.
No i dodatkowo baracudy są cichsze nawet od wtrysków beznzynowychâŚ
Niestety Fiat postawił na zaplanowaną zawodność i zarobek na serwisie.
Nie Fiat, tylko producent instalacji Landi Renzo. Tak Barracudy jak nie dotykają innych części silników to są cichutkie, ale nowa seria 120nl już ponoć nie jest taka cicha jak pierwotne 115nl/130nl.
Witam, zbliża się 15000 km i szczerze polecam te wtryski ;) są tak ciche ze na gazie pracuje ciszej niż na benzynie ;) nagram film i porównacie ;) przebieg fiata to 200 000 km i to jego 3 wtryski, sam mam go od momentu 105 tys, pierwsza wymiana 105tys, druga 185 tys . Cała historia auto dobrze znana od wyjechania z salonu, kupiłem od kolegi - pedanta - w pozytywnym znaczeniu tego słowa ;)
Piszesz o IG6?
Jak tak to wyśmienicie, bo na dniach będę je zamawiał. Raz już wymieniałem przy 67000, teraz mam 150000 i znowu pora.
Dobrze kojarzę, że można je kupić ze złączką do fiata?
Dokładnie ig6, w komentarzu przy zamówieniu piszesz ze potrzebujesz do fiata ;) zamawiałem na stronie enerma