To jest widok strony w wersji do druku
-
Bardziej wygląda to na problem ze wspomaganiem kierownicy niż z przekładnią kierowniczą.
Pytanie jeszcze, kiedy zdarzają się te przeskoki - jeśli tylko +/- kilku stopni od środkowej pozycji kierownicy lub jakimś określonym kącie skrętu kół, to jeszcze można podejrzewać jakiś problem z przekładnią.
Ewentualnie sprawdzić zbieżność.
Może mała podpowiedź: czytając opinie z neta zauważyłem, że podobne zachowanie układu kierowniczego zauważa wielu posiadaczy Suzuki, bodajże w modelach Grand Vitara i chyba też SX-4 S-Cross i Baleno. Tam ponoć problemem jest elektryczne wspomaganie kierownicy, dokładniej soft sterujący pracą układu. Problem występuje najczęściej podczas szybszej jazdy i właśnie takich drobnych korektach toru jazdy.
-
Pracuje w zakładzie co produkuje elektryczne wspomagania, co prawda nie do Fiata (a mało brakowało), ale wszystkie kolumny działają bardzo podobnie.
Jutro podpytam z czego mogą być takie objawy.
Przy szybszej jeździe wspomaganie jest odłączane, więc raczej nie to. Prędzej wygląda to na problem z przekładnią ślimakowa lub sensorem kąta.
-
1 załącznik(i)
Załącznik 43583
Rzecz w tym, że kierownica zachowuje się tak również na wyłączonym silniku. Odkręciłem silnik wspomagania i objaw dalej występuje.
Wydaje mi się, że przyczyną może być łożysko na wałku kierownicy w zaznaczonym miejscu na zdjęciu. Z tego co widzę tam jest łożysko kulkowe.
Podczas pokonywania oporu dźwięk dochodzi właśnie jak pod samą kierownicą.
Może dziś uda mi się rozebrać osłonę kierownicy od spodu i zobaczyć czy są tam wyczuwalne drgania podczas kręcenia.
Hazel, początkowo w lecie działo się tak tylko w pozycji środkowej, teraz w każdej pozycji w jakiej zatrzyma się kierownicę. Zbieżność była ustawiana.
-
U nas te łożyska z reguły są zaprasowane zagniotkami na tym aluminiowym odlewie, a na wałku jest seger.
Generalnie ciężko to wymienić, i żeby wyciągnąć potem wałek przez łożysko (ten który się montuje koło kierownicy) to trzeba mieć taki przyrząd specjalny ( z jednej strony łapiemy za gwint, a z drugiej zapiera się o łożysko). Ważny jest też kąt pomiędzy tym wałkiem i wałkiem z którym się dalej łączy za pomoca wielowypustu.
Generalnie te łożyska dupy nie urywają, ale też nie chce mi się wierzyć że dają taki opór.
Pytałem kolegi co rozpatruje reklamacje z rynku i mówi że jeśli to nie maglownica, to najczęściej problem lezy w elektronice.
-
Ja kupujac swoje używane tipo zauważyłem, że była wymiana całego chyba ukladu wspomagania razem z kierownicą, piszę chyba, bo wszystko jest po niemiecku w książeczce wpisane więc translatorem to tłumaczyłem, tylko dziwi mnie dlaczego było to robione w Niemczech jak samochód był na polskiej rejestracja od nowości
-
1 załącznik(i)
Temat ogarnąłem w sobotę. Po demontażu zespołu wspomagania okazało się, że jednak uszkodzenie jest w przekładni wspomagania. Miałem zamówione używane wspomagania , przełożyłem w całości i wszystko hula.
Załączam filmik jak zachowywała się kierownica podczas obrotu z problemem. Z ciekawości rozkręcę starą przekładnię , żeby zobaczyć co w środku się blokuje.
Pojawił się natomiast problem, bo po montażu nowego zrobiłem kalibrację czujnika kąta skrętu i osiowanie Proxi w MES , ale nadal po odpaleniu świeci błąd od wspomagania. Wspomaganie działa normalnie, tylko świeci się kontrolka.
Błąd zapisany C1214 -55 Niewłaściwa konfiguracja poprodukcyjna i w wspomaganiu jest wpisany numer VIN z samochodu zdemontowanego. Po osiowaniu proxi przechodzi wszystko, ale nie nadpisuje numeru VIN w module wspomagania.
Załącznik 43589
https://drive.google.com/file/d/1Vrb...ew?usp=sharing