To jest widok strony w wersji do druku
-
Od 15 października auto stoi w aso, które jak tłumaczy, wykonuje szereg operacji diagnostyczno-pomiarowych zleconych przez centralę fiata 😂 ponoć po kolei wykluczają elementy. Tak sobie myślę o tych wysprzęglikach w megane IV że wadliwe jakieś producent części produkuje i zaraz człowiek myśli że może to przyczyna mojego wcześniejszego ukatrupienia dwumasy i docisku? Czekam dalej, do środy mam przedłużone znowu auto zastępcze. Jak tak dalej pójdzie to mnie śnieg zaskoczy jak będę miał auto odbierać a zimówek brak, nie kupowałem no bo po co jak auta brak 😢 w sumie to powinno mi to fca zrekompensować.
-
Tak. Oddadzą Ci auto z nowymi zimówkami.....;-)
-
U mnie dupa, Piła twierdzi, że pomimo wymiany sprzęgła i dwumasy na nowe oraz wykonania wszelkich czynności zleconych im przez fiata w tym między innymi rozebrania skrzyni w drobny mak oraz Bóg wie czego jeszcze, bo przez telefon nie ustaliłem, to po skręceniu wszystkiego ich zdaniem auto zachowuje się tak samo. Gość wręcz mówi że ma dobrą i złą wiadomość- auto do odbioru ale ich zdaniem nadal jest to samo. Rozkładają ręce. Mówią, że było porównywane z fabrycznie nowym i że ma tak samo tylko że ja od nowości raczej nic takiego nie słyszałem bo przecież zwracałem na to uwagę jak auto chodzi. Od razu bym darł ryja że coś nie tak. Nie wiem na ile sami porównywali a na ile to opinie przekazane im przez fiata bądź aso bydgoszcz. Raczej się już poddam bo sił braknie.
-
Witam,pisałem wcześniej o tym kliknięciu przy zmianie biegu z 1 na 2, byłem trzy razy w serwisie fiata w końcu dali mi się przejechać trzema nowymi samochodami i one też tak miały, narazie dałem sobie spokój,zauważyłem że te stuknięcie pojawia się gdy jadę zbyt wolno i wrzucam drugi bieg(za szybko wrzucę drugi bieg) ,wystarczy osiągnąć trochę większą prędkość na 1 biegu wtedy 2 bieg wchodzi bez stuknięcia.Z innymi biegami tez tak się dzieje czyli gdy wrzuce z 2 na 3 i jadę zbyt wolno to tez słychać ten dźwięk.
-
Czyli nauczyc sie jezdzic i jezdzic...
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
U mnie dupa, Piła twierdzi, że pomimo wymiany sprzęgła i dwumasy na nowe oraz wykonania wszelkich czynności zleconych im przez fiata w tym między innymi rozebrania skrzyni w drobny mak oraz Bóg wie czego jeszcze, bo przez telefon nie ustaliłem, to po skręceniu wszystkiego ich zdaniem auto zachowuje się tak samo. Gość wręcz mówi że ma dobrą i złą wiadomość- auto do odbioru ale ich zdaniem nadal jest to samo. Rozkładają ręce. Mówią, że było porównywane z fabrycznie nowym i że ma tak samo tylko że ja od nowości raczej nic takiego nie słyszałem bo przecież zwracałem na to uwagę jak auto chodzi. Od razu bym darł ryja że coś nie tak. Nie wiem na ile sami porównywali a na ile to opinie przekazane im przez fiata bądź aso bydgoszcz. Raczej się już poddam bo sił braknie.
Pisałem wcześniej, że szkoda twojego czasu i samochodu. Mogli Ci dać na weekend nowy testowe Tipo z T-jetem i sam byś doszedł do wniosku, że taka praca skrzyni, to norma w tym modelu. A tak jedyny plus, że pojeździłeś sobie Astrą :)
-
nie szukajcie dziury w całym. Mam tak samo. I nie zamierzam nic z tym robić. Jeżdżę i uważam że tak ma być....
-
A ja kocham tę skrzynię (jak na manuala) podobnie jak zawias. I nie wiem czego tu sie można czepić. Wiem jak to jest skonstrouwane bo to nie jest jakiś kosmos i musi takie dźwięki wydawać. Tak samo jak wyjący most w PF 125p. itp.
-
https://youtu.be/q3lbS3meff4
To może inaczej. Czy u szanownych posiadaczy t-jeta jadąc na wstecznym (bez gazu) i naduszenia sprzęgła (w momencie naduszenia pedału) słychać u Was też taki hałas/stuknięcia? Będę wdzięczny za informacje.
-
tak procię pana mam takie dźwięki od nowości, powiem więcej stuki występują również na jedynce, jest to dosyć denerwujące acz nieszkodliwe jak do tej pory
-
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
słychać u Was też taki hałas/stuknięcia?
Nie zauważyłem czegoś takiego ale na większym parkingu przy okazji aż sprawdzę, pojeżdżę na wstecznym...
-
Nie musisz szukać dużego parkingu, ten sam efekt jest u mnie cofając po prostu i jak wduszę sprzęgło. Każdego dnia to słyszę jak wyjeżdżam z garażu tyłem. Pytanie czy każdy tak ma?
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
Nie musisz szukać dużego parkingu, ten sam efekt jest u mnie cofając po prostu i jak wduszę sprzęgło. Każdego dnia to słyszę jak wyjeżdżam z garażu tyłem. Pytanie czy każdy tak ma?
Hałas występuje jak układ napędowy przenosi napęd, czy jak już toczy się samochód "luźnie" ? Poduszkę tzw. lizak masz dobrze dokręcony? U mnie stukało przy każdej zmianie biegów ale ten objaw pojawił się po naprawie w ASO także wiedziałem na 100% że te "fachowcy" czegoś nie dokręcili. Nie pomyliłem się, nie dokręcili ww. poduszki. Śrub nie zgubiłem tylko dlatego że technologicznie montaż im nie pozwalał.
-
Na filmiku jadę bez gazu na wstecznym i wduszam pedał. Jak z garażu to też na zapiętym biegu wstecznym. Czy tocząc się w tył na luzie chyba nie słychać, sprawdzę ale raczej tylko na zapiętym biegu.
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
https://youtu.be/q3lbS3meff4
To może inaczej. Czy u szanownych posiadaczy t-jeta jadąc na wstecznym (bez gazu) i naduszenia sprzęgła (w momencie naduszenia pedału) słychać u Was też taki hałas/stuknięcia? Będę wdzięczny za informacje.
Sprawdzałem dzisiaj jak to u mnie wygląda i coś tam stuka jak wciskam sprzęgło, ale nie uważam tego za coś nienormalnego.
Muszę tu chyba mniej zaglądać, bo zaczynam znajdować usterki, o których do tej pory nie wiedziałem, że jej mam :smile:
-
Przejechałem się i ja na wstecznym... nic nie usłyszałem wciskając i puszczając sprzęgło. Dopiero jak otworzyłem okno to przy szybszym puszczeniu wydaje mi się, ze słyszałem jakieś stuknięcie ale chyba tylko raz to usłyszałem. Powtórzę jazdę na podziemnym parkingu jak będę, tu pogłos spotęguje ewentualne dźwięki i powinienem lepiej usłyszeć...
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Przejechałem się i ja na wstecznym... nic nie usłyszałem wciskając i puszczając sprzęgło. Dopiero jak otworzyłem okno to przy szybszym puszczeniu wydaje mi się, ze słyszałem jakieś stuknięcie ale chyba tylko raz to usłyszałem. Powtórzę jazdę na podziemnym parkingu jak będę, tu pogłos spotęguje ewentualne dźwięki i powinienem lepiej usłyszeć...
I jak Panowie jakieś wieści? Bo chyba mam podobny problem. Tipo odebrane 15 grudnia w Poznaniu obecnie 1600 km przebiegu i słyszę jakby delikatne szurnięcie jak puszczę sprzęgło na wolnych obrotach, czasem przy puszczaniu dwójki stukot. Pytanie czy u kolegi w końcu jakieś pozytywne zakończenie sprawy?
-
Jeśli chodzi o mnie to ja mam aktualnie założone wszystko fabrycznie nowe, to wywalczyłem sobie z włochami. Na postoju podczas odpuszczania pedału sprzęgła nadal słychać ten hałas. Uznaje to już za normalny odgłos tego auta (słychać to szczególnie przy np otwartych drzwiach, na postoju) Co do hałasów podczas zmiany biegów to jest już ok, zdaje mi się, że bardzo pomogła regulacja cięgien skrzyni biegów bo wiem, że to aso w Pile zrobiło. Nie słychać już tego "przeładowania kałasza" jak zmieniam biegi. Nadal podtrzymuję jednak, że w moim fiacie dziwnie to wszystko chodzi. Mam na myśli sprzęgło. Ostatnia akcja. Auto zaparkowane na lekkim spadku drogi, z górki, ręczny zaciągnięty, auto na biegu wstecznym dla bezpieczeństwa, stało tak 8h. Odjazd z miejsca parkingowego. Auto odpalone, wyluzowane, czekam aż obroty spadną, ruszam. Wbita 1 po czym wduszam pedał sprzęgła bo chcę wbić bieg 2 a auto w momencie naduszenia sprzęgła takie jakby szapnięcie, jakby się coś przycięło. Dziwne to auto powiadam Wam albo mam już fanaberie. I tak już sobie odpuściłem nasłuchiwania bo za dużo nerwów na tym straciłem. Reasumując to jest u mnie już myślę ok, chyba się to nowe sprzęgło i dwumasa ułożyły a regulacja cięgien też pomogła. Biegi chodzą lepiej choć czasami ta 1 jakby nie chciała wleźć i z reguły wymaga więcej siły bo nie zawsze sytuacja jest na tyle flegmatyczna że pozwala wysprzęglić raz jeszcze bo wtedy wchodzi już normalnie. Jak mi się skończy za lekko ponad rok gwarancja to zmienię olej i zaleję go więcej jak z specyfikacji tej skrzyni.
-
W podziemnym garażu coś tam słychać przy otwartym oknie, bardziej jak niedbale zmieniam bieg. Ja to uznaje za normalna prace, na ulicy przy zamkniętych oknach tego wcale nie słychać... a do tego zawsze gra u mnie radio :-)