To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
marx30
No i nie wiem jak sprawa słynnej oplowskiej skrzyni M32.
Tutaj więcej na temat skrzyń M32
https://www.skrzynie.com.pl/m32-wady-skrzyni.html
Dzwoniłem do gościa i mówił że wcześniej czy później ta skrzynia padnie. Gdzieś czytałem że Opel wprowadził zmiany w tych skrzyniach (jakieś dodatkowe kanały olejowe które mają poprawić smarowanie/chłodzenie łożysk), ale wady konstrukcyjne (głównie łożyska) nadal istnieją ...
ad FIAT TIPO z fabrycznym LPG
podobno był jakiś problem z wskazywaniem zużycia paliwa jeśli była zainstalowana fabryczna LPG. Problem dotyczył wskazań podczas jazdy na LPG jak i również na PB . Pytałem telefonicznie w kilku salonach i nic o tym im nie wiadomo... Temat był poruszany chyba nawet na tym forum ... Czy ktoś coś wie na ten temat?
-
Cytat:
Napisał
grzesinfo
Dzwoniłem do gościa i mówił że wcześniej czy później ta skrzynia padnie. Gdzieś czytałem że Opel wprowadził zmiany w tych skrzyniach (jakieś dodatkowe kanały olejowe które mają poprawić smarowanie/chłodzenie łożysk), ale wady konstrukcyjne (głównie łożyska) nadal istnieją ...
To powszechne przekonanie, że Opel jest bardziej "prestiżowy" Fiata, a VW to klasa premium, to takie typowe urban legend, ale chyba tylko w naszej części Europy.
-
Cytat:
Napisał
kjk
To powszechne przekonanie, że Opel jest bardziej "prestiżowy" Fiata, a VW to klasa premium, to takie typowe urban legend, ale chyba tylko w naszej części Europy.
Chyba masz rację, szwagier (notabene pracujący kiedys dla opla) dużo czasu spędzający w niemczech mówił że opel to tam auto dla biedoty. Trochę przesadził z określeniem biedota ale to tylko u nas chyba aspiruje do klasy premium.
Ludzie mają rożne uprzedzenia ja np. za chiny nie kupiłbym skody, ktoś inny fiata a inny opla. Ale trzeba przyznać że mentalność np. włochów jest taka a nie inna i tylko doskonalone systemy produkcji pozwalają na eliminację wiekszości błędów czy montuje to turek,niemiec czy polak.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
grzesinfo
Tutaj więcej na temat skrzyń M32
https://www.skrzynie.com.pl/m32-wady-skrzyni.html
ad FIAT TIPO z fabrycznym LPG
podobno był jakiś problem z wskazywaniem zużycia paliwa jeśli była zainstalowana fabryczna LPG. Problem dotyczył wskazań podczas jazdy na LPG jak i również na PB . Pytałem telefonicznie w kilku salonach i nic o tym im nie wiadomo... Temat był poruszany chyba nawet na tym forum ... Czy ktoś coś wie na ten temat?
Są to awarie raczej różnego kalibru :-).
Ale czy przypadkiem tej skrzyni nie ma w tipku z T-jetem bo tam się wsteczny wrzuca koło jedynki a to zalatuje oplem.
Co do LPG z mojego podwórka powiem że przerobiłem trochę czujnik poziomu gazu i mam wskazanie na oryginalnym wskaźniku. W momencie przełączania na gaz przełączane są czujniki poziomu podłaczone do Body compa. Ale Body com pma algorytm uśredniania wskazań,gdyby go nie miał na nierównosciach wskazówka by latała od góry do dołu. I to wprowadza zamieszanie bo jak mam minimum benzyny a maksimum gazu i nastapi przełączanie na gaz, to wskazówka poziomu paliwa powoli idzie do góry nawet kilka minut.Albo występują inne wariacje. Może jest podobnie w instalacji. Musieliby zmienić coś w Body żeby to jakoś ogarniało np. przerwać procedurę uśredniania wskazań gdy dostanie sygnał o przełączeniu paliwa. Ale obawiam się że wymagałoby przeprojektowania body. Ewentualnie skrócić czas uśredniania itp. Prawdopodobnie sygnał poziomu gazu idzie z jakiegoś emulatora zainstalowanego w sterowniku LPG. No chyba że jest specjalny bodycomp na dwa wskaźniki albo ma algorytm odczytywania poziomu po CANie ze sterownika LPG.
Uwaga jak ktos chce zamowic to jednak lepiej dzisiaj. Podwyzka 1 tys na kazdej wersji. Siedze u dealera
-
W Tipo z fabrycznym LPG nie ma w koputerze spalania chwilowego, średniego i zasięgu na pozostałym paliwie.
I nie jest to błąd. Tak to zrobili w fabryce.
Jak mawiaja informatycy: "It's not a bug baby it's a feature" :mrgreen:
-
Cytat:
Napisał
marx30
Ale trzeba przyznać że mentalność np. włochów jest taka a nie inna
Niby tak, ale podzespoły i tak są całej Europy i nie tylko. Z kolei taki VW - myślisz że składają go blondyni o błękitnych oczach, czy raczej Abdul z Mohamedem :prayer:, tak samo jak Tipo w Turcji?
-
Cytat:
Napisał
kjk
Niby tak, ale podzespoĹy i tak sÄ
caĹej Europy i nie tylko. Z kolei taki VW - myĹlisz Ĺźe skĹadajÄ
go blondyni o bĹÄkitnych oczach, czy raczej Abdul z Mohamedem :prayer:, tak samo jak Tipo w Turcji?
To fakt. Wlasnie dlatego pozwolono o im wjechac do europy zeby miaĹ kto robic w tych fabrykach.
No to ja tez zamowilem oczywiscie byĹy jaja gdy ja wplacalem im zadatek to zamknely im sie jakies systemy i ... Owszem zamowienie jest ale brak gwarancji ceny. Na to ja: ze po to zamawialem dzisiaj a on że może oczywiście zwrócić zaliczke choc on mysli ze jakos sprawe da sie zalatwic (najwyzej sprzeda bez marzy dealerskiej). A ja mowie ze tu jest napisane zadatek wiec poprosze o zwrot ale w podwojnej wysokosci zgodnie z prawem. :-).No ale cos poczarowali i zmienili specyfikacje innego auta juz zgloszonego do produkcji. Gosc ktory mni obslugiwal byl naprawde ok i to nie jego wina tylko fiatowskiego systemu. (Btw tej marĹźy majÄ
2%) wiec karty rozdaje importer.
No i taka sugestia z mojej strony: rabat na grupę zawodową może dostać każdy. Wystarczy dobrze pomyslec....
Ale kij z podwyzka 6 lipca są urodziny fiata i będą rabaty :-).
-
Cytat:
Napisał
marx30
Gosc ktory mni obslugiwal byl naprawde ok i to nie jego wina
Fakt. U mnie nie było pewności, że tipek wyprodukuje się przed końcem 2016 roku. Miałem dżentelmeńską umowę ze sprzedawcą, że jeżeli produkcja przejdzie na nowy rok (czyli wyższa cena), to znajdzie mi jakąś super ofertę spośród już wyprodukowanych egzemplarzy. Jednak Abdul się postarał i zmontował fiacika 7.12.
-
Cytat:
Napisał
marx30
No i taka sugestia z mojej strony: rabat na grupę zawodową może dostać każdy. Wystarczy dobrze pomyslec....
Ale kij z podwyzka 6 lipca są urodziny fiata i będą rabaty :-).
Jutro odwiedzę salon - ciekawe jakie te podwyżki będą ... Na stronie fiata dalej widniej "blokada cen do 30-06 Ciekawe czy tam też coś zmienią po północy ....
Cytat:
Napisał
marx30
No to ja tez zamowilem oczywiscie byĹy jaja gdy ja wplacalem im zadatek to zamknely im sie jakies systemy i ... Owszem zamowienie jest ale brak gwarancji ceny
Jaki jest termin realizacji zamówienia?
-
na stronie już są podwyżki o 1000zł
-
Cytat:
Napisał
tox88
na stronie już są podwyżki o 1000zł
Spojrzałem na szybko i hatchback Lounge t Jet i cena się nie zmieniła według konfiguratora.
Wysłane z mojego E6883 przy użyciu Tapatalka
-
konfigurator się jeszcze nie zmienił, ale na głównej stronie już są nowe ceny.
-
Cytat:
Napisał
tox88
konfigurator się jeszcze nie zmienił, ale na głównej stronie już są nowe ceny.
No i przegrałbym flaszke
-
gdzie te nowe ceny bo jakoś nie mogę znaleźć
-
-
Fajnie to wygląda: "Promocja" A ceny 1k w górę:)
-
Teraz zrobiłem taką samą konfigurację SW jak zamawiałem i cena taka sama ( katalogowa bo od niej uzyskujesz rabat ). Wszystko po staremu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Na stronie konfigurator się nie zmienił jeszcze. W salonie mówili że w internecie zanim włosi zmienią konfigurator może minąć pare dni. Natomiast w salonie ich system się zmienił i cena bazowa wyższa o tysiąc.
-
nie wiem może ja jestem głupi, ale niech mi ktoś poda link do strony z cennikami Fiata, w których są jakieś podwyżki?
-
No to zakup trza odłożyć na później aż ceny spadną. Chyba że rozejrzeć się za modelem innej firmy. ....
-
To zobaczymy co będzie, ja zaliczkowałem w czerwcu na pojazd który już jest w salonie, z tym że odbiór dopiero w lipcu?