To jest widok strony w wersji do druku
-
Wkurza mnie jeszcze przypominacz o niezapiętych pasach. Rozumiem, że wyświetli kontrolkę na desce i zaplumka, ale czy musi ciągle wyć np. gdy przestawiam samochód z jednej strony domu na drugą, poruszając się 10km/h po własnym trawniku? ;> Pewnie jakiś unijny ekspert od bezpieczeństwa to wymyślił....
-
Cytat:
Napisał
kjk
Wkurza mnie jeszcze przypominacz o niezapiętych pasach. Rozumiem, że wyświetli kontrolkę na desce i zaplumka, ale czy musi ciągle wyć np. gdy przestawiam samochód z jednej strony domu na drugą, poruszając się 10km/h po własnym trawniku? ;> Pewnie jakiś unijny ekspert od bezpieczeństwa to wymyślił....
mnie też to denerwuje ale myślę, że dla wielu kierowców to bardzo przydatna sprawa.....
-
Cytat:
Napisał
tasior27
mnie też to denerwuje ale myślę, że dla wielu kierowców to bardzo przydatna sprawa.....
W instrukcji coś piszą o możliwości wyłączenia przypominacza w ASO. Ciekawe czy faktycznie można. Z drugiej strony, nie chcę go całkiem wyłączać, tylko zmniejszyć stopień upierdliwości. Podoba mi się np. sposób pokazywania sytuacji na tylnej kanapie.
-
Dla mnie fajna rzecz ale jak jechałem kawałek po placu aso do lakiernika to nie zapinalem pasów i przez chwilę zastanawiałem się co to. Czy siedzenia z tyłu też tak mają że czujnik obciążenia jest połączony z klamra od pasów i jak wyczuje że ktoś siedzi a nie ma zapietych pasów to piszczy?
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Czy siedzenia z tyłu też tak mają że czujnik obciążenia jest połączony z klamra od pasów i jak wyczuje że ktoś siedzi a nie ma zapietych pasów to piszczy?
Z tyłu (przynajmniej u mnie - wersja pop) nie ma czujnika obecności pasażera. Wyświetlacz pokazuje na których miejscach pasy są zapięte, a na których nie. Jeżeli pas zostanie zapięty, a następnie w czasie jazdy rozpięty, to piszczy.
-
Nie.Tylko z przodu fotele piszczą.Z tyłu rozpoznaje zapięcie pasów.Jak ktoś z tyłu się wypnie przed zatrzymaniem auta to jest krótki sygnał dźwiękowy.Moja żona robi tak za każdym razem :-)
-
Ja odłączyłem ten głupawy czujnik (wtyczka pod fotelem) i teraz tylko na stałe świeci przypominajka pasów.
-
Cytat:
Napisał
Andy1111
Ja odłączyłem ten głupawy czujnik (wtyczka pod fotelem) i teraz tylko na stałe świeci przypominajka pasów.
Hehe psychicznie bym nie wytrzymał jakby mi cały czas kontrolka na czerwono świeciła:P
-
Cytat:
Napisał
tasior27
Hehe psychicznie bym nie wytrzymał jakby mi cały czas kontrolka na czerwono świeciła:P
To przeciągnij pas za fotelem i wepnij w gniazdo ☺.
Ja tam lubię jeździć w pasach. Bez czuje się jakoś tak... nie zespolony z pojazdem. ;)
W moim staruszku (50lat) nie ma pasów i zawsze jakoś mi tak nie teges;)
-
Kolega zmieni zdanie, gdy, odpukać, poduszka przemodeluje facjatę :!:
-
Nie rozumiem jak można jeździć bez pasów, ale to temat na osobną dyskusję. Są też specjalne fejkowe zapięcia od pasów, gdzie system cały czas myśli, że pasy są zapięte, ale bezpieczeństwa to nam nie zapewni.
-
Panowie nie czytacie całości i potem piszecie bzdury. Nie chodzi o jeżdżenie bez pasów, tylko o np. przestawienie auta na podjeździe pod domem (20m) z szybkością 5 km/h.
-
mnie nowe tipo hatchback się podoba :P
-
Cytat:
Napisał
Andy1111
Panowie nie czytacie całości i potem piszecie bzdury. Nie chodzi o jeżdżenie bez pasów, tylko o np. przestawienie auta na podjeździe pod domem (20m) z szybkością 5 km/h.
20m do przejechania i wkurza Ciebie "pikanie"
-
Na bezpieczeństwie się nie oszczędza.
-
dźwięk przy niezapiętych pasach uruchamia się powyżej 8km/h chyba, coś takiego kojarzę z instrukcji
-
Przypominacz o niezapietych pasach jest jednym z wymogow w testach bezpieczeństwa. Jakby samochod tego nie mial, mialby obniżoną ocenę w gestach zderzeniowych.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
bibi
20m do przejechania i wkurza Ciebie "pikanie"
No wkurza. To wyje tak, że własnych myśli nie słyszę, nie mówiąc o radiu.
Cytat:
Napisał
Kostropaty
Jakby samochod tego nie mial, mialby obniżoną ocenę w gestach zderzeniowych.
Nie lubię jak głupia maszyna zaprogramowana na polecenie głupka z UE próbuje mnie terroryzować piszczeniem jak śmigam np. po własnym trawniku. Na miejscach pasażerów może nie jest to złe, bo np. panią teściową zmusi do zapięcia pasa. Aha, dla mniej kumatych przypomnę, że normalnie na drogach publicznych zapinam pasy i nie mam z tym problemu.
-
Przeglądałem YT i trafiłem na taki filmik, w którym jest krótka recka taksiarza. Jak co to oglądajcie od 2:30.
https://www.youtube.com/watch?v=PwSEy7GlTag
-
Dokładnie tak jak napisał "kjk":nie lubię jak debilna maszynka wymyślona na polecenie jakiegoś głupka z Unii terroryzuje mnie piszczeniem podczs przestawiania auta w ogrodzie. Dlatego ją wyłączyłem.
I dla jasności tak jak "kjk" nie mam problemu z zapinaniem pasów na drodze.