witam byłem w ASO
To jest widok strony w wersji do druku
witam byłem w ASO
Reiski w Bydgoszczy zaproponował 3500 za instalację LPG w Tipo.Cytat:
Za 3 tyś. bym założył , za 4 tyś mówię NIE.
Witaj
Mam pismo od Fiata . Fiat w Polsce tylko zezwala na montaż instalcji LPG firmy Tartarini
Z ganinexem Gliwice było głośno bo montują własne instalacje LPG ponieważ od szefa serwisu jest to rodzina która mają własną firmę i mają instalacje ale od Landi renzo
Jak coś sie stanie i pojedziesz do innego serwisu nikt ci nie pomoże .
Straciłeś własnie gwarancje na silniki i elektronikę , gwarancje udziela ci tylko ten serwis żaden inny .
Jesli nie wierzysz mi napisz pismo do Fiata
Na śląsku tylko montują Tartarini żadnej innej .
Ten diler okłamał ciebie naprawdę . Bedą w mawiać ci żę gwarancja istnieje. To nie prawda
LandiRenzo
Proszę tu masz mapę żaden Diler Fiata niema Tej instalcji.
Jak pojedziesz nad polskie morze i tam ci nawali LPG lub silnik i cie ściągną do najbliższego serwisu to ci nikt nie pomoże bo nikt tego nie obsługuje i stracisz z automatu gwarancje
Śmieszne jest to że inne serwisy Ganinexu tylo mają firmę Tartarini
Zasugerowałem się też tym (forum obadałem dopiero po zakupie:P):
MontowniaTychy
Ale może chodzi tylko o fabryczny gaz, nie o dorabiany.
Mógłbyś mi przesłać to pismo? Mail podeśle na PW i potem zapytam się mojego sprzedawcy co on na to... Mam i tak do zrobienia przegląd gazu po 1000 km więc będzie okazja
Hm, na forum mamy też coś takiego:
http://fiatklubpolska.pl/tipo-531/fa...i-renzo-35614/
I weź tu potem człowieku bądź mądry:P Generalnie pismo od FIATa powinno być decydujące... Zobaczymy co się rozwinie:)
Hmm, z linku od Renegade21 (pismo od FIAT)
http://fiatklubpolska.pl/lpg-liquifi...-silnik-34366/
wynika wg mnie, że właściwie obojętne czy Tartarini czy coś innego... W piśmie jest, że z nikim nie mają umowy autoryzacyjnej na montaż i obsługę.
Mają z AGŚ (Auto Gaz Śląsk) tylko na dystrybucję... Więc Tartarini będzie w razie czego serwisowana przez punkty AGŚ, a np. to moje tylko tam gdzie zakładali (może w jakichś innych punktach Landi Renzo, tego nie wiem).
Ale jeśli chodzi o rzeczy wynikające z wpływu instalacji, gwarancja FIATa umywa ręce niezależnie od firmy instalacji. Jeśli rzeczy nie związane z gazem, to w niczym im to nie przeszkadza.
Gdzie kupujecie lpg ? Czy na dużych stacjach typu Orlen lotos shell bp jakość będzie podobna? Gość w aso mówił żee zauważyli że ostatnio jakość gazu się pogorszyła.
Od początku tankuję na Shell. Ostatni raz zatankowałem na Statoil1.2.3 i wyraźnie gaz jest gorszy :( Na Shellu wchodzi mi do butli 34,5 litra a na Statoil 37! WTF ??? Od następnego tankowania wracam na Shell'a!!! Połakomiłem się na 6 groszy na litrze ...
Ja tankuję na D&D - to taka regionalna (centrum Polski) sieć. Skodą przejechałem prawie 130 kkm i poza regularnymi przeglądami co 15 kkm i wymianami filtrów, nie miałem dodatkowych kosztów (tfu, tfu, tfu). A gaz założony był przy prawie 120 kkm przebiegu.
Po najnoszej aktulizacji do LPG - bo taka wyszła to tak przy predkosci 140km pali 10 l LPG, przy 90 km pali 7,9 LPG , po miescie w katwoicach korki itd to wedlug calego baku ( bak tylko po miescie ) wystarcza na 1,5 tygodnia 9.9L
Od szfagra najnowsza toyota prius pali przy 140 km 7,6l, przy 90 pali 5,9L w miescie 5,2l
Czyli Tyota przy 140km na h na 100 km koszt paliwa to 35,34 a Fiat na Lpg 20,9
Czyli Tyota przy 90km na h na 100 km koszt paliwa to 27,43 a Fiat na Lpg 20,9
Czyli Tyota w miescie na h na 100 km koszt paliwa to 24,18 a Fiat na Lpg 20,9
Czyli Wychodzi na to że nie oplaca sie kupować Hybrydy za 130 tys.zl
Jak odbierałem auto z salonu to sprzedawca mówił klientowi że w fabryce Fiat montuje instalacje LPG własnie Landi Renzo
Nie wiem i co chodzi: mam butle 59/47L, wyjeździlem gaz do końca i zatankowalem tylko 37L zamiast ~47L. Za tydzień lub dwa będę miał przegląd po 1500km to im zglosze. W papierach mam że butla ma mieć 59L.
Ja rowniez mam tą butlę i tylko za pierwszym razem weszło 39L, teraz już dwukrotnie weszło troche ponad 46L
Ja tankuje w BP i czasami Orlen. Nie mam zastrzeżeń. Co do tankowania razu tu lub gdzie indziej i że dystrybutor odbija na różnych wartościach to zależy od tego jak (nie)doskonały jest zawór który tym steruje, a dokładniej to czujnik ciśnienia.
Ja czesto jestem w Austrii tam jest lepszy LPG i zawsze tankuje tyle co powinienien . Tylkow Polsce oszukują .Tankowałem ostanio na stacji nie znanej marki miedzy Opoloem a Kłodzkiem to do 74L powinno wejsci 58l weszło 46l
Tankując na luk-u (Mikołów i Katowice) po 6000 miałem filtr do wymiany, zawalony tak ze silnik gasł i szarpało przy przełączaniu. Teraz tylko czerwony orzeł i przy 10 000 zero problemów.
Ja to mam dopiero fajnie: butla 59L, tankowanie zaraz po zaświeceniu się czerwonej diody i wchodzi ~27L...
Drodzy.
Ja mam takie spostrzeżenia.
Tipo nie jest pierwszym autem z LPG.
Zanim go nabyłem, wcześniej inne auto tankowałem tylko i wyłącznie na stacji ST..IL 1-2-3. Mam takie coś niedaleko pod markietem.
Tipo paliło wg tankowań około 9.9 l/100 km. wg komputera średnie spalanie w granicach 8.6 l/100km.
Po namowach znajomego na probe zatankowałem na ŁUKU.
I co szok. Średnie spalanie wg komputera spadło do uwaga 7.4l/100km.
Aktualnie badam spalanie wg tankowań ale to trochę musi potrwać.
Takie są moje obserwacje.