To jest widok strony w wersji do druku
-
Belki cruz airo T
Witam, właśnie montowałem te belki:
https://allegro.pl/oferta/bagaznik-c...016-6748190226
w tipo hatchback. 3 łapy pasowały, tj. weszły dobrze do otworu pod progiem drzwi. Z jedną się męczyłem i podpiłowałem pilnikiem i weszła. Wydaje mi się, że wszystko zamontowłem jak trzeba, mimo tego tylna belka jest około 1cm wyżej niż pierwsza. Napiszcie czy tak może być, bo w sumie nie mam pomysłu. Łapy przylegają. Jaki do tego teraz box. Box z cybantami raczej odpadają, bo ciężko będzie się wstrzelić, bo belki są na sztywno jak to w tipo, poza tym szerokie 8cm.. Co myślicie o tym boksie?
https://toptun.pl/box-dachowy-bagazn...-czarny-p45007
Poniżej zdjęcie:
https://ibb.co/k5mQgVc
-
A ten bagaznik nie ma rowka na śrubę T?
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
A ten bagaznik nie ma rowka na śrubę T?
Oczywiście ma. Można montować na rowku T. Natomiast chyba prościej prościej szybciej szczękami. Pytanie co z tym skosem?
-
3 załącznik(i)
Jeśli chodzi o boxy to ze swojej strony polecam tego typu montaż do belek, rewelacja. Foty z inter pack tracker 6.6
Załącznik 40481Załącznik 40482Załącznik 40483
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
No właśnie o takim mocowaniu myślę tylko czy ten skos o którym pisałem nie będzie utrudnił montażu, bo szczeka będzie się zaciskać trochę pod kątem?
-
Nie będzie nic przeszkadzało. Problemem mogłyby być wsuwki T jak masz jakiś kąt. Pewniej i szybciej montaż jak zapodałem. Założenie boxa samemu trwa już u mnie 5min i gotowy, zdjęcie szybciej.
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
Problemem mogłyby być wsuwki T jak masz jakiś kąt.
Rowek jest na szczycie dopiero dalej jest skos dla aerodynamiki i wyciszenia swistow.
-
Opieram się na doświadczeniach. Oczywiście wszystko pewnie będzie ok przy montażu T, napisałem jedynie że cyt"Problemem mogłyby być wsuwki T jak masz jakiś kąt" Żaden montaż na wsuwki nie będzie szybszy i wygodniejszy jak te łapy. Tyle sugestii, pozdrawiam Klubowiczów.
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
Opieram się na doświadczeniach. Oczywiście wszystko pewnie będzie ok przy montażu T, napisałem jedynie że cyt"Problemem mogłyby być wsuwki T jak masz jakiś kąt" Żaden montaż na wsuwki nie będzie szybszy i wygodniejszy jak te łapy. Tyle sugestii, pozdrawiam Klubowiczów.
Zamówiłem już box everest montana 530l. Jest 2 stronnie otwierany i ma szczęki które łapią 8cm belki. Cena nawet dobra 920zl z przesyłką. Napisałem do firmy Cruz, dlaczego montując wszystko wg. instrukcji z łapami które pasują i przylegają, tylna belka jest wyżej niż przednia i czy tak ma być. Ja już nie mam pomysłów co mogłem zrobić źle? Za mocno przykręciłem? Chyba jeszcze raz rozmontuje zamienię belki tył przód i zobaczę?
-
Cytat:
Napisał
trato
Zamówiłem już box everest montana 530l. Jest 2 stronnie otwierany i ma szczęki które łapią 8cm belki. Cena nawet dobra 920zl z przesyłką. Napisałem do firmy Cruz, dlaczego montując wszystko wg. instrukcji z łapami które pasują i przylegają, tylna belka jest wyżej niż przednia i czy tak ma być. Ja już nie mam pomysłów co mogłem zrobić źle? Za mocno przykręciłem? Chyba jeszcze raz rozmontuje zamienię belki tył przód i zobaczę?
Przyszła odpowiedź z firmy Cruz, dosyć lakoniczna ale przyszła.
"After reviewing your installation we see that everything is done correctly.
In this vehicle, due to the height difference of the roof, it is necessary to have this distribution but it won’t the load in any way, so you can use it without any problema."
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
Żaden montaż na wsuwki nie będzie szybszy i wygodniejszy jak te łapy
No te wsuwki T to chyba najbardziej czasochłonny montaż.
-
Ta odpowiedź z cruza kończy Twoje wątpliwości. Tak ma to wyglądać.
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
Te szczęki są spoko, bo z tego co zmierzyłem rozchylają się az- na 9.5cm. Ale inny jest problem, który warto zanotować dla potomnych. W tipo hatchback rozstaw zewnętrzny belek typu skrzydło 8cm szerokie to 97cm i tego nie zmienisz, bo jest kolek mocujący łapę. Także już się naciąłem na jeden box który nie pasuje, bo jego prowadnice mają max 87cm. Nie będę experymentiwał z zamawianiem .Muszę jechać do sklepu stacjonarnego i tam dobrać.
-
1 załącznik(i)
Ten inter pack tracker 6.6 ma tak:
Załącznik 40501
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
Rozstaw belek bagaznika bazowego 55 do 95cm także odpada, bo musi być co najmniej 97 i jeszcze jakiś luz do regulacji. Poza tym box ma 191cm i nie wiadomo jak to by się ułożyło na dachu nawet gdyby było te 97cm. Bez regulacji może byc tak że tył bedzie wchodził na klapę, albo przód mocno wystawał.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
A jednak brakuje. Odpadła mi ta gumka wskazana na zdjęciu. 3 są a 4 nie ma. Musze poszukać gdzie się wała...
jak sprawuje się ten menabo Tiger, czy jest głośny, czy ta metalowa obejma nie rysuje relingu?
-
Kupiłem dla kaprysu by w razie W był pod ręka i zakładałem tylko testowo. Jak się dobrze osadzi i przykręci-zaciśnie obejmy to nie będzie się suwał i nic nie porysuje. Zawsze można podłożyć kawałek szmatki pod ten metalowy uchwyt na wszelako.
Haku tez od montażu po zakupie jeszcze nie używałem :-) ale jakby co to mam ;-D
-
Cytat:
Napisał
trato
Rozstaw belek bagaznika bazowego 55 do 95cm także odpada, bo musi być co najmniej 97 i jeszcze jakiś luz do regulacji. Poza tym box ma 191cm i nie wiadomo jak to by się ułożyło na dachu nawet gdyby było te 97cm. Bez regulacji może byc tak że tył bedzie wchodził na klapę, albo przód mocno wystawał.
Kupiłem ostatecznie cruz xtreme 450 o długości 195cm. Ma szeroka regulacje i ma szybki montaż ultra rapid. Z tego co się zorientowałem to jeszcze sportac 430 pasował na mój szeroki rozstaw belek. Nie przypuszczałem, że to może być aż taki problem. Bez przymierzenia nie da rady.To zamyka moje zmagania z boxami do samochodu tipo hatchback. Jak się sprawował postaram się napisać w po powrocie z wyjazdu w lipcu.
-
panowie odgrzebię temat.
pytanie do posiadaczy bagażnika bazowego Thule do HB. Czy wystarczy belka 108 cm? Z założenia będzie tylko box ewentualnie 2 rowery więc wystarczy. Sprzedawcy na necie oferują zestawy skonfigurowana na 128 cm. Rozstaw między czarnymi listwami to dokładnie 107 cm stąd moje pytanie czy belka 108 wystarczy.
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
Bronckey
panowie odgrzebię temat.
pytanie do posiadaczy bagażnika bazowego Thule do HB. Czy wystarczy belka 108 cm? Z założenia będzie tylko box ewentualnie 2 rowery więc wystarczy. Sprzedawcy na necie oferują zestawy skonfigurowana na 128 cm. Rozstaw między czarnymi listwami to dokładnie 107 cm stąd moje pytanie czy belka 108 wystarczy.
Idealna to by była chyba 118 cm:) bo przy 128 cm muszę uważać przy wsiadaniu bo trochę wystaje. Nie wiem czy na belce 108 cm uda Ci się zapiąć łapy od stóp 754. Przyjadę wieczorem z pracy to zobaczę jak daleko od końca belki (128 cm) montowana jest stopa. A belki Wingbara Evo mogę polecić:) Brak szumu (do 140 km/h) przy jeździe z samymi belkami (warunkiem jest założenie gumek ;)
Załącznik 40653
Patrząc po montażu belki 128 cm. 108 cm będzie za krótkie.