Firma BCS w Sosnowcu. 1600 jeśli tylko wymiana łożysk po tzw. ruszającym się drążku w czasie jazdy.
To jest widok strony w wersji do druku
Ja dzisiaj odebrałem Crome z warsztatu... Wymieniony komplet łożysk na oryginalne oraz uszczelniacze. Skrzynia zalana castrolem transaxle 75w90 (3 litry). Za całość 1550 pln (z demontażem i montażem skrzyni) gwarancja 6 miesięcy.
Pytałem czy wymieniać olej po powiedzmy 50kkm, to mechanik powiedział, ze nie ma sensu przy tym poziomie oleju ale zobaczę jak się zbliżę do tego przebiegu.
A z ciekawostek to kupiłem z 2/3 miesiące temu żonie corsę d 1.7 cdti 125 koni jak się okazało ze skrzynia... m32 (myślałem ze montowali je tylko w tych większych oplach i nawet nie sprawdzałem, a tu niespodzianka w takiej biedronce.)
Przebieg na liczniku około 200 kkm, żadnych śladów zużycia skrzyni. Profilaktycznie wziąłem dzisiaj corsę do mechanika jak jechałem po swoje żeby pojeździł i posprawdzal, ale na szczęście tez nic nie zauważył niepokojącego. Profilaktycznie wymienię tylko olej, bo nie wiem ile tam jest w skrzyni
I to jest nieprawda, oryginalne to były produkty calowe Timkena- na dzisiaj niedostępne. Montowane są zamienniki z logiem firmy francuskiej.
Z drugiej strony w świecie łożysk jest dzisiaj wszystko możliwe. Ostatnio byłem na prezentacji jak rozpoznać oryginalne łożyska SKF od podróbek. Powiem Wam nie mając w ręce zarówno oryginał i podróbkę ( a kiedy ktoś szukając łożyska ma w ręce oryginał i to jeszcze z aktualnej produkcji) kupujący z tzw. ulicy jest bez szans.
Nie wiem co chciałeś przez to powiedzieć, Timken jest jednym z najpoważniejszych producentów łożysk ale obecnie nie produkuje łożysk stosowanych w M32 (w wersji stosowanej w Cromach i innych modelach tego okresu).
Po cichu się mówi że rynek podróbek najpoważniejszych producentów w szczególności asortymentu stosowanego w samochodach dotyczy 40% sprzedaży.
Chodzi mi o to ze znalazłem łożyska Timkena do skrzyni m32 w sklepach internetowych w tym na alledrogo, wiec są to podroby? Szkoda ze się nie weźmie nikt za to żeby sklepy handlujące podróbkami płacili kary za takie coś
Ao|ysko NP797735/NP430273 - (28x55x14/9.6) - Ao|ysko skrzyni biegĂłw - RUFUS.PL
Z reszta miałem w tamtym roku przypadek, ze kupiłem w dużej znanej hurtowni motoryzacyjnej (oddziale stacjonarnym) piastę koła tylnego SKF właśnie do cromy. Wymontowalem piastę z auta, wyjmuje nowa z pudełka i się okazuje, ze nie ma żadnych oznaczeń ze to skf.. Pojechałem z tym łożyskiem do sklepu pokazałem kierownikowi i się okazało, że na półce jeszcze miał kilka takich w opakowaniach skf. Miał tez oryginalne (chyba) i na takie tez mi wymienił
Wiesz trudno jednoznacznie stwierdzić, może być ze starych zapasów.
Możesz postraszyć sprzedającego że to podróbki, może powie prawdę.
Witam
Wiecie może czy w Cromie 1.8 też była montowana ta falerna skrzynia M32?
Szukam i nigdzie nie mogę tego znaleść
Chyba nie bo benzyna ma 5 biegowa skrzynie. Tam siedzi chyba m20...
wg https://www.skrzynie.com.pl/skrzynie...l-typ-m20.html M20 to skrzynie 6 biegowe...
w 1.8 benzyna (gdzieś na forum widziałem post) jest chyba skrzynia o oznaczeniu F17
Nie da się wbić 5 i 6 biegu.
Zgon skrzyni, czy usterka do łatwiejszego ogarnięcia?
A były jakieś objawy przed tym problemem z skrzynią?
Na 1 drążek skacze. Poza tym nie. Nie hałasuje i biegi zmieniają się dość lekko.
Sprawdź cięgna, być może wystarczy regulacja.
Niestety, mam do czynienia raczej ze zgonem skrzyni.
Będę musiał rozejrzeć się za skrzynią na wymianę.
I to pojawia się kilka moich pytań?
Czy można zastosować skrzynię, na przykład, z Vectry. Obie to M32?
Oferujący piszą, że można jest stosować w różnych samochodach: Oplach, Alfach i Fiatach.
I drugie pytanie. Czy dla silników 120 i 152 kM jest to taka sama skrzynia?
Kolego WWR zadzwoń sobie i zapytaj https://www.skrzynie.com.pl/ oni na co dzień się tym zajmują
Witam kolegów, dopnę się do tematu z pytaniem a mianowicie problem mój polega na mega ciężko wchodzącej dwójce. Kiedy olej w skrzyni nie złapie temp jest tragedia, nieźle trzeba się na siłować dosłownie żeby ten bieg chciał wejść a jak już wejdzie to potrafi cos zachrubotać i zarzęzić. Czasem trójka też zarzęzi ale wchodzi normalnie i tu moje pytanie czy skrzynia puka powoli do kieszeni czy może jest to kwestia regulacji linek. Po rozgrzaniu jest ok nic nie czuć. Olej zmieniałem jakoś w październiku na petronasa ale dalej to samo. Może pomysły? Dziekuje. :):)
Zgadza się ,kiedyś widziałem -dawno ,że jest jakiś otworek w słupku wybieraka ,tam trzeba włożyć coś aby zablokować i potem coś jeszcze ,to niby jakieś programowanie -tak no nazywali na forum chevi - ale na czym to polega,to nie wiem . Zrobiłem tak w M20 ,czy lepiej działała ? Nie wiem ,bo zeszło mi od razu z wymianą oleju