1998 to są roczniki przed liftingiem poza tym mój jest wyprodukowany 30 stycznia
To jest widok strony w wersji do druku
1998 to są roczniki przed liftingiem poza tym mój jest wyprodukowany 30 stycznia
tutaj FL nie ma nic do znaczenia z tego względu że jednostka 1.4 8v została po FL zastąpiona jednostką 1.2 8v . Skrzynia z silnika 1.2 8v nie pasuje do jednostki 1.4 8v .
jak nie macie samochodu od początku to moze juz ktoś skrzynie wymieniał :)
Ja mam oczywiście EL, ale wyposażeniem powoli do HL się zbliżam :D
No ale to chyba nie ma różnicy czy EL, czy HL...
Skrzynia z Uno nie pasuje do Palio. Linki od zmiany biegów i sprzęgła są inne. W Uno są zastosowane tzw patyki zmiany biegów, a my mamy na linki.
W moim skrzynia na pewno jest ori, bo auto było serwisowane cały czas w ASO, więc bym wiedział. No chyba że ktoś się bawił w domu.
A, mój jest jakoś z połowy roku 98:D
panowie tu niema mowy że ktoś zmieniał skrzynie bo mam to auto od nowości... to ta sama fiatowska uroczo jęcząca na 4 biegu skrzynia biegów ze źle wchodzącą jedynką dwójką na zimno i wstecznym :) Ja myślę że rozwiązanie tego problemu będzie hamownia ale był bym w szoku gdyby okazało się ze mój 260tyś miał by więcej mocy;] możliwością takich różnic może być ogólna kondycja silnika . Ale przyrzekam z ręką na sercu 160 idzie i jeszcze by poszedł tak do 170 może ale się boję. 180 już nigdy nie osiągnie nie te lata
Ja u siebie mierzyłem kompresje w robocie, to 11,5 pokazało na wszystkich cylindrach.
Więc mój silniczek też niczego sobie jest. A przejechane ma już leciutko ponad 200k km.
Mogą się skrzynie czymś po prostu różnić. Ciekawe czy te same oznaczenia mamy...
kolego a jeździsz na gazie?
Tak :D
Owszem i jeżdżę :P
no a mój nigdy gazu nie zaznał może temu tak "popiernicza":D
No ale mój też się buja bardzo ładnie jak na 1.4.
Nic do niego nie mam, tylko to że na dłuższą trasę to się za bardzo nie nadaje, o jedziesz od 3 do 5 tys rpm praktycznie cały czas. Gdzie normalnym autem przy 140 masz 3 tys, ew. 3500. No ale co...tak musi być :D
normalnym tzn jakim ? pokaz mi auto grzie przy 140 masz 3k rpm przy pojemnosci 1,4 :)
ja jak miałem sienkę z motorem 1.2 8v i wymieniłem skrzynię biegów na skrzynie z albei 1.2 16v to przy prędkości maksymalnej tego auta czyli 165km/h miałem 4000obr/min a przy 120km/h miałem niespełna 3500obr/min da się ? DA :P:P:P
hmm to bardzo długa ta skrzynia :) u mnie przy 150 mam 4,5k rpm ;)
U mnie przy 150 jest lekko ponad 5.
No a mówiłem o silniku 1.6/1.8. I nie Fiacie :D
ale pewnie nie mówiłes o japonczykach bo one tak samo lubią wysokie obroty :) wiec pewnie seria wieś wagen :P
Nie. Akurat o mojej Reni mówiłem.
Vaga nie trawie ;)
Niestety ale nieubłaganie zbliża się koniec amortyzatorów a konkretnie lewego przodu. Auto wróciło od mechanika robione były jak się okazuje drążki kierownicze a nie tuleje jak przypuszczałem zrobiony został ręczny oraz uszczelnienie misy olejowej. Zbieżność również zrobiona po wymianie drążków.
Jednak mechanik mnie zmartwił że jednak wzrastający dyskomfort jazdy bo dziurach to kończące się amortyzatory z przodu bo wyraźnie czuć ze nie tłumią i koło skacze na nierównościach. Teraz pojawia sie moje pytanie z racji że niedługo zainwestuje w amortyzatory kayaba albo monroe to czy przy wymianie amortyzatorów należało by tez zmienić sprężyny wraz z poduszkami amortyzatorów?
Poduszki podejrzewam że będą wybite po 260tys km poza tym w miejscu montowania kielichów pod maską wiedzę że ruda zrobiła spustoszenia i troszkę wybrzuszyło blachę na miejscu śrub. Co do sprężyn to nie zauważyłem aby były mocno wygniecione ale z racji przebiegu myślę że powonieniem je zmienić. Nie wiem jak sądzicie. Bo sprężyny po tym czasie chyba tracą swe właściwości