W Bravie 1,6 16V jest tak samo :P
To jest widok strony w wersji do druku
Wczoraj zabrałem się za wymianę uszczelki pod pokrywą zaworów. Skorzystałem z uprzejmości znajomego z byłej pracy i samochód zostawiłem tam na hali.
Załącznik 3869 Załącznik 3863 Załącznik 3864
Załącznik 3868 Załącznik 3867 Załącznik 3866
Po ściągnięciu pokrywy w sumie widok dość nieciekawy - sporo nagaru (choć porównania nie mam, a auto ma 250tyś km), cała uszczelka klejona była silikonem w dodatku czarnym.. W niektórych miejscach coś na styl "błota" ale w małych ilościach i w takich miejscach gdzie olej się zastaje. Pokrywę będę dziś spawał (właściwie to już ogarniają to chłopacy z pracy :P) bo jest pęknięta o czym już chyba wspominałem.
Załącznik 3872 Załącznik 3870 Załącznik 3871
A odnośnie nagaru i tego ew. olejowego błotka - ktoś kiedyś wspominał o takich płukankach do silnika. Seth chyba czegoś takiego używał - jak to się sprawdza? W tym miesiącu i tak wymieniam olej to jest akurat okazji żeby zrobić takie płukanie.. Poleci coś ktoś? :)
A tak wygląda pokrywa świec po czyszczeniu...
Za wiele to nie dało bo jest już niestety dość chropowata przez co nie da się jej wyczyścić :(
Załącznik 3874
Dziś lub jutro kolejna porcja fotek :)
pierwsze zdjęcie z tą lampą sceneria niczym z horroru :D
Jak poradzić sobie z uszkodzoną uszczelką pod głowicą? Ť AUTOKULT.pl jak dobrze rozumiem i umiem czytac.. to zdaje sie ze tutaj znajdziesz wszystko...A przynajmniej jak powinno sie chyba skrecac juz do calosci..
Ja we wszytkich moich autach od jakiś 3-4 lat robię płukanki z motula lub millersa i jeszcze nic nigdy złego się nie wydarzyło. Polecam
No więc dziś to montowałem. Szczerzę to na moje to średnio chłopakom poszło spawanie tej pokrywy :/ Na tyle średnio że zdecydowałem się na tym roku zabezpieczyć się jeszcze czerwonym silikonem - mam tylko nadzieje że to wystarczy..
Auto stoi praktycznie złożone jutro odbiorę nowe świece to od razu wkręcę nówki i będę odpalał.. Fotki może jutro :)
Edit: dorzucam fotki ;)
Załącznik 3879 Załącznik 3880
Wczoraj odebrałem do auta:
- świece zapłonowe NGK
- filtr oleju,
- filtr powietrza,
- olej Mobil I 10W40
- płukankę do silnika Liqui Moly
Auto złożyłem i finalnie odpaliłem.. Puki co po przejechaniu jakiś 30km nic nie cieknie :)
Załącznik 3887 Załącznik 3888
Ale że z fiatem jeszcze nie zdarzyło mi się nudzić już wiem że w jakiejś tam przyszłości czeka mnie wymiana pompy wspomagania bo raz że się trochę poci poza tym na zimnym silniku być może to właśnie ona hałasuje, poza tym coraz częściej słychać szumienie w środku auta przy różnych położeniach kierownicy.. ehh
Musze teraz skołować kasę, olej wymienię w następnym tygodniu (weekend) i auto mogę dawać do gazownika..
Instalacja powinna zwrócić się dosłownie w pół roku..
Dobrze, dobrze myślałem że będzie jakiś swap a Ty faktycznie gaz chcesz wsadzić :D
Chcę nie chcę - po prostu chodzi o kasę ;) Zawsze to jakieś 300zeta miesięcznie w kieszeni - w skali roku to ponad 3,5tyś zł..
Czekające na wymianę:
Załącznik 3923
witam chlopaki mam pytanko bo niedlugo skoczy mi 18 na kark :D i właśnie spodobały mi sie fiaty bravo 1.8gt nie zrozumcie mnie zle ze 18 to jestem mlody i bede katowal samochodzik ja nie z tych. i tu moje pytanie na co warto patrzec pod czas kupna takiego auta mianowicie fiata bravo 1.8gt ?
Hej ;) Musisz wiedzieć że te GT to wersja wyposażenia choć we wszystkich katalogach Bravo 1.8 jest zawsze opisane jako GT ;)
Na co zwrócić uwagę? Na wszystko! Generalnie ten motor w BBMach jest chyba jeden z najmniej problemowych. 1.6 też jest fajny, ale pali w sumie podobnie a dynamiki mniej. Poza tym dużo ludzi buja się w 1.6 z problemami falujących obrotów itp.. Jakbyś kupował auto to standardowo na stację diagnostyczną, możesz też umówić się w ASO na pełen test łącznie z komputerem - koszt takiej imprezki to ok 250-300zł ale chyba warto bo wiesz o aucie wszystko.
mam takie pytanko ile ci spali gdzies tak te twoje auto bo przeczytalem twoj temat i pisales ze u gazownika byles to ile wtedy palilo wydaje mi sie ze wiru w baku chyba nie ma nie ? i ile teraz gazu pali ? przy normalnej jezdzie
W stopce masz link do motostat - tam masz moje spalanie puki co na benzynie bo gaz bedę dopiero zakładał. Ostatnio miałem uszkodzoną lambde ale ogólnie do 9ciu zakładając że nie stoje często w wielkich korkach i mam ok 20km do pracy.. 10 nigdy nie przekroczyłem, na trasie schodziłem do 7..
piekne masz te bravo mysle ze za rok moze 2 tez sie na zlocie pochwale swoim :) pozdrawiam
Heh piękne nie takie piękne.. Auto ma swoje lata i ideałem już nie będzie ale za to i tak daje przyjemność z jazdy. Kupując auto nie miałem o BBMach pojęcia i szukałem Brava 1.6 ale bardzo cieszę się że spełzło na bravo 1.8 ;)
A dziś auto dostało nowy olej i filtry - wcześniej była 12minutowa płukanka silnika.
Standardowe wrażenie że jest ciszej i płynniej ale to chyba tylko pozory ;)
Mam zapewnione środki na instalacje LPG tylko muszę jeszcze z tydzień poczekać..
Wczoraj pstryknąłem fotki (telefonem więc rewelacji nie ma) jak w dzień świecą te lampy do jazdy dziennej:
Załącznik 3958 Załącznik 3959 Załącznik 3960
Automatyka pewnie trochę przyciemnia całe auto - na żywo wrażenie jest mocniejsze.. Sam jestem ciekaw jak to wygląda z większej odległości na trasie w dzień..
Patrząc po fotkach, to wygląda całkiem dobrze ;)