To jest widok strony w wersji do druku
-
Sprawdzanie przejrzystości filtra pod słońce nie ma sensu. W wydechu panuje inne cisnienie. Czarną chmura za autem to rakotwórcze cząstki, miejmy nieco większą świadomość tego co puszczamy w atmosferę.
Pzdr
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Dpf w niczym mi nie przeszkadza. Nowy egr kosztuje tyle co dwa baki paliwa. To nie jest wielka sprawa.
Pzdr
-
Dla Ciebie dodatkowe 500zł co dwa lata to mało, dla mnie nie... Czarnej chmury nie było i nie ma, dużo cromek jeździ (fabrycznie) bez dpf.
Świadomość "ekologiczna" w moim przypadku zawsze jest weryfikowana odkąd politycy i księgowi wpierdzielają się do takich rozwiązań - typu "ekologiczne" świetlówki, celowe postarzanie elektroniki czy straszenie ociepleniem klimatu, aby wydoić miliardy do brukselskiej kiesy...
Pierwszy link z brzegu, swego czasu dogrzebałem się do znacznie lepszych opracowań.
DPF czyli filtr cząstek stałych: same problemy - Moto
Żeby było na koniec trochę bardziej ekologicznie, w tym roku przebiegłem ponad 600km. Ilości km na rowerze nie sumowałem :)
-
Ten link dotyczy ogólnie dpf. Ja pytalem w czym dpf przeszkadza konkretnie w Cromie. Nie ma z nim problemów. Co do egr... no nie co dwa lata. Wytrzymuje zwykle ok. 80-100 tys. A ten lekki czarny dymek zawiera cząstki stałe, które wdychasz biegając... Diesel to truciciel.
-
Cytat:
Napisał
mrozek
Diesel to truciciel.
To dlaczego kupiłeś diesla? Nie odpowiadaj... lubią taki dualizm :) Mój dpf miał "problem", Maćkapt również, nie uogólniaj proszę na podstawie swojego egzemplarza.
Egr nie wytrzymuje tyle, poczytaj na forum opla, tu też trochę już napisano. Czyszczenie nie zawsze pomaga. Raz czyściłem, 2-3tys. km i padł całkiem. Nie był to odosobniony przypadek.
Tam gdzie biegam prawie nie jeżdżą samochody, góra 2-4szt na godzinę. Mojego godzinnego wybiegania nie wyobrażam sobie w mieście. Wadą są wałęsające się kundle, ale do tej pory żaden nie użarł mnie ;)
Jeszcze jedno, następne auto będę szukał z doładowaną benzyną. Diesle mają parę wad (nie, nie "ekologicznych") jak choćby powolne nagrzewanie silnika zimą. Jakaś ładna brera albo coś takiego :D
Z mojej strony koniec OT! Spalanie jak zwykle w mojej stopce.
-
Ja tylko dodam, że mój DPF jeszcze nie miał żadnego problemu: wypalał się bez problemów co ok. 650 km. Usunąłem go trochę profilaktycznie przy okazji chipowania
-
Kupiłem diesla wiedząc, że truje, ale nie usunę mu dpf bo z nim truje mniej :-) maciekpt nie miał problemow z dpf, a Ty jaki miałeś problem z dpf w Cromie? Co do egr to nie jest mój pierwszy diesel - w Stilo egr przeżył 90 tys. km
pzdr
-
1 załącznik(i)
a tak jest u mnie z egr em i dpf .Załącznik 17040
-
4 załącznik(i)
Wycieczka do Wiednia
Trasa Żory - Wiedeń + trochę jeżdżenia po mieście.
Średnia 88km/h ; czas 8:40 ; 767 km ; spalanie 5,4 ( z obliczeń aplikacji myfueltracker 5,6 ) .
Na autostradzie najczęściej tempomat i 2500 obrotów na 6tce.
Załącznik 17463Załącznik 17464Załącznik 17465Załącznik 17466
-
1 załącznik(i)
a co powiecie na takie osiągi?Załącznik 17502
-
-
Cytat:
Napisał
PIOTR73
a co powiecie na takie osiągi?
Cały czas było "z górki"? :lol:
Kurcze,chyba musiałbym siusiać do baku na postojach aby wykręcić taki wynik...
-
Cytat:
Napisał
SAR37
Cały czas było "z górki"?
Pewnie jechał z Zakopanego nad morze :-)
Super wynik i średnia też rewelacja. To pewnie jakaś trasa autostradami na tempomacie (jaką prędkość miałeś ustawioną?)
-
Dzisiaj tankowałem (BP), drugi bak z kolei średnia z dystrybutora 6,5l/100km. Komputer pokazywał 6.1-6.2l z tych odcinków.
-
Kolego Piotr. Napisz jaką techniką osiągnąłeś tak niskie zużycie paliwa przy relatywnie dużej prędkości średniej?
U mnie w 1.9 150 automat przy 140 na 6-tce zużycie stabilizuje się na poz. 6.2 l/100. Przy 110-120 (minimalna na ostatnim biegu) schodzi do ok 5.5. Skrzynia automat i silnik 150 nie powinien dawać tu większej roznicy niz 120 manual. Raz udało mi się zejść do poziomu ok 4.8 na trasie Wysowa-Rzeszów ale jazda była głównie na 4ce i średnia prędkość może wyszła ok 55.
-
U mnie wczoraj, po trasie Jarosław - Skawina (234 km, w tym od Rzeszowa cały czas nową autostradą czyli ok. 180 km), komputer pokazał 5,8 l/100 km. Prędkość na autostradzie 150 km/h na tempomacie; średnia prędkość na całej trasie 110 km/h.
Komputerowi nie dowierzam za bardzo i zawsze liczę spalanie rzeczywiste czyli to co okaże się przy tankowaniu ale w tym wypadku obstawiam, że nie będzie dużo więcej niż 6 l/100 km.
Dwie osoby na pokładzie, nieduży bagaż. Automat, 150@184KM
-
Kolego Maciek, jak sprawuje się croma po zwiększeniu mocy? Czuć lepszą dynamikę na niskich obrotach? U mnie jest fabryczne 150 i auto wydaje mi się mułowate przy starcie spod świateł. Co prawda nie depczę do dna ale jakoś ta skrzynia w automacie ślizga przy starcie.
-
Dynamika zależy od tunera jak ustawi nową mapę. Początkowo miałem dość nisko ustawiony max moment obrotowy przy około 2100, po paru miesiącach byłem na poprawce i przeniósł na moje życzenie w okolice 2500 obr. Muła nadal nie ma, największy był przy przytkanym egerze.
Masz automat, jednak i tutaj wszystko w rękach magików od softu. Niski moment jest przyjemny, jednak bardziej zarzyna silnik.
Maciek, chwal się jak u Ciebie? :)
-
Po zwiększeniu mocy auto sprawuje się bez zarzutu.
Co prawda na początku miałem z trzy razy taką akcję, że przy ostrym depnięciu i gwałtownym przyspieszeniu tak do 170 auto mi zgasło ale winą był chyba za niski poziom oleju (zasrany cromowski bagnet...). Teraz jest już wszystko w porządku, problem się nie powtórzył.
Cinek sam zauważył, że auto chyba słabo się zbiera z dołu i mi to poprawił - rzeczywiście po chipie jest lepiej. Wieczorem postaram się wrzucić wykresy.
Co do mułowatego automatu to trochę prawda. To moje pierwsze auto z taką skrzynią. Na prędkość zmiany biegów i płynność nie narzekam bo dla mnie jest w porządku ale właśnie szybkie ruszenie może być problemem. Ale już znalazłem częściowe obejście problemu :) Wystarczy lekko puścić hamulec, czuć wtedy, że auto już chce ciągnąć ale jeszcze cały czas stoi w miejscu. Zdecydowanie poprawia to start gdy trzeba szybko ruszyć
-
2 załącznik(i)
U mnie taki wynik. Modyfikacja to CHIPBOX CR.
Jazda,to sama przyjemność.Spalanie spadło,koni i NM przybyło.
Wilczyca w owczej skórze.
-
Dziś trafila mi sie trasa, dystans przejechany 770km, srednia predkosc 87km/h , srednie spalanie 5.2 l/100